Поради підготували фахівці Житомирського обласного лабораторного центру МОЗ України.
Відвідувачів супермаркетів мають дотримуватись таких правил:
- Перед входом до торгової зали закладу необхідно одягнути захисну маску.
- Обробити руки, ручку візка або кошика антисептиком.
- Для скорочення часу перебування в закладі торгівлі наперед підготуйте список товарів, які необхідно придбати.
- В торговій залі та в черзі до каси дотримуйтеся відстані між відвідувачами не менше 2 метрів.
- Якщо ви маєте симптоми респіраторного захворювання, залишайтеся дома та зверніться телефоном за допомогою до родичів, сусідів, знайомих, які зможуть доставити вам необхідні товари.
- При можливості замовте необхідні товари через інтернет, по телефону до служби доставки торгового закладу.
- Уникайте тісного контакту з особами, які мають симптоми респіраторного захворювання.
- Дотримуйтесь правил особистої гігієни. Часто і ретельно мийте руки з милом, обробляйте антисептичним засобом.
- Ретельно готуйте їжу, особливо із сировини тваринного походження.
Адміністрація закладів торгівлі своєю чергою повинна:
- Обмежити кількість відвідувачів в торговій залі з розрахунку 1 чоловік на 1кв.м.
- Перед входом до торгової зали встановити ємкості з антисептичними засобами, які мають дозатори для обробки рук відвідувачами та серветки для проведення обробки ручок кошиків та візків.
- Забезпечити роботу персоналу в захисних масках та гумових рукавичках, які необхідно замінювати кожні 2 години.
- Створити умови для дотримання правил особистої гігієни персоналом, забезпечити їх в достатній кількості милом, антисептиків, захисних масок, рукавичок.
- Забезпечити проведення регулярного (кожні 3 години) провітрювання, вологого прибирання приміщень закладу, торгівельного обладнання, ручок вхідних дверей тощо із застосуванням миючих і дезінфікуючих (хлорвмістних та спиртовмістних) засобів. Після закінчення зміни забезпечити проведення генерального прибирання.
- До реалізації допускати лише товари в промисловій тарі або попередньо розфасовані в закладі.
- Розмістити в доступних для відвідувачів місцях пам’ятки, плакати з рекомендаціями щодо профілактики захворювань населення на респіраторної інфекції COVID-19.
- Визначити відповідальну особу за проведенням заходів щодо недопущення розповсюдження в закладі респіраторної інфекції COVID-19.
- Забезпечити термометрією відвідувачів безконтактними термометрами.
- У великих супермаркетах визначити та відмітити маршрути відвідувачів.
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.