Як побороти сезонну депресію: поради експертки

Як побороти сезонну депресію: поради експертки

Літня пора підійшла до свого логічного завершення. Відтепер попереду нас чекають останні теплі дні  «золотої» пори, а разом із ними - прихід осінньо-зимової депресії…

Якщо ви вже почали відчувати хронічну втому, сонливість та постійно перебуваєте в стані апатії, скоріше за все, процес «осінньої хандри» вже розпочався. Сьогодні ми поспілкувалися з кандидатом психологічних наук, доцентом кафедри соціальної психології Житомирського державного університету ім. Івана Франка Іриною Тичиною та з'ясували, як не впасти в депресію та подовжити яскравий настрій до наступного потепління.

Сезонна депресія - психічний розлад, основними ознаками якого є знижений настрій і зниження здатності отримувати задоволення від оточуючих індивіда речей.

Більше 15% мешканців північної півкулі страждають від сезонної депресії

Відео дня

«Осіння депресія»: правда чи міф?

Насправді даний вид депресії існує. І по факту, це є певний психологічний стан людини, коли вона перебуває у фазі циклу зниження власної активності, а також постійно знаходиться під впливом негативних емоцій. Тому не варто одразу бити на сполох, оскільки це є явищем більш ситуативним, аніж клінічним.

Основні симптоми:

Отож, зі зменшенням сонячної активності, а заразом і збільшенням нічного часу доби, скоріше за все, ви почнете відчувати: 

 - потребу в додатковій мотивації під час виконання повсякденної роботи;

 - зміну загального фону настрою індивіда на більш негативний, 

 - зменшенню потреби кола спілкування людини з іншими учасниками процесу;

 Коли депресія стає реальною загрозою людському здоров`ю?

Звертатися за вирішенням цієї психологічної проблеми пані Ірина радить у випадку, якщо вищезгадані симптоми триватимуть більше двох тижнів, супроводжуючись думками про припинення життя людиною загалом.

Поради з подолання депресивного стану:

«Займайтеся лише тими справами, котрі приносять вам повноцінне задоволення, оточуйте себе яскравими речами, частіше спілкуйтеся з близькими людьми, багато відпочивайте, а також збільшіть тривалість фізичного навантаження на організм»,  - радить Ірина Тичина. Насамкінець, пані Ірина додає, що варто замислитися над використанням практичного досвіду її європейських колег, котрі радять в такому стані розпочати займатися виготовленням, будь-яких, речей ручної роботи та дарувати їх своїм знайомим.

Ірина Хоцька

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Jordan Samuil

    Все дуже просто, купити квитки в теплу країну))
    Депресія починається, коли людині не вистачає сонця, а наприклад в Єгипті зараз  сонячно)) Тому я вважаю, що варто манддругвати (якщо є можливість) і обовязково подбати про свою безпеку і застрахуватися ( це важливо, тим пач що можливо зробити це онлайн, ось цілих 10 компаній - http://strahovik.com/companies )

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up