Як і чим зміцнити імунітет: радить лікар

Як і чим зміцнити імунітет: радить лікар

“Як підвищити імунітет?” – резонне питання в сезон грипу та поганих погодних умов. Чимало людей хочуть прийняти чарівну пігулку, яка вбереже від хвороб, але чи можливо це?

 

Дійсно, міцний імунітет може захистити від багатьох бактерій та вірусів. Навіть якщо ви захворієте, то хвороба має пройти швидше, легше та без ускладнень. Які способи зміцнення імунітету справді працюють – розказує сімейний лікар Євгеній Гончар.

Не менш важливе раціональне лікування, бо ніщо так не підриває імунітет, як неправильне і невчасне лікування. Нам би не доводилось шукати відповідь на питання “”Як підвищити імунітет?”, якби ми не намагалися вилікувати грип антибіотиками, ангіну – сольовими пов’язками, не приймали жарознижуючі препарати при температурі 37,5 і не ходили на роботу, коли у нас ГРІ.

Що їсти, щоб підвищити імунітет

Щоб захисні сили організму працювали на повну потужність, ваш раціон має бути збалансованим. Тобто ключовим тут є не конкретні продукти в щоденному меню, а сама культура прийому їжі. По-перше, ніколи не пропускайте основних прийомів їжі: сніданок, обід і вечеря мають бути завжди, а перекуси на ходу мусять відійти в минуле. По-друге, не відмовляйтесь від сезонних і місцевих продуктів. По-третє, сміливо скорочуйте вживання цукру, солі, алкоголю та споживайте лише необхідну кількість калорій.

Відео дня

«Понаднормове надходження будь-яких вітамінів та мінералів не покращує імунітет. Наприклад, доволі тривалий час вважалось, що прийом вітаміну С у великих дозах може мати лікувальний та профілактичний ефект, але це твердження не пройшло перевірку дослідженнями. Інша справа – це дефіцитні стани, які самі по собі роблять організм людини сприятливим до виникнення різних хвороб. В Україні доволі поширений дефіцит вітаміну D, йоду, фтору, заліза у деяких групах населення, але рішення про додатковий прийом краще приймати разом з вашим сімейним лікарем», – зазначає Евгеній Гончар.

Фізична активність і здоровий сон

Якщо ви поки не почали займатись якимось видом спорту, то постарайтесь гуляти щодня. Півгодинна прогулянка допоможе не лише підвищити імунітет, а й покращити роботу мозку, серцево-судинної системи. Крім того, щоденні прогулянки сприятимуть налагодженню сну і зменшенню стресу (стрес і недостаток сну теж негативно впливають на загальний стан організму та імунітет зокрема). Щоб прогулянки були виключно корисними, подбайте про  теплий одяг та зручне взуття. Не забувайте про свіже повітря вдома і на роботі: регулярно провітрюйте приміщення.

Вакцинація

Вакцинація - це ще один дієвий спосіб зберегти здоров’я і не дозволити хворобам підривати імунітет. Від сезонних хвороб теж є вакинація.

“Сьогодні щеплення є єдининим достовірним способом, який може запобігти захворюванню на грип.  На жаль, вакцинація не забезпечує захисту від інших респіраторних інфекцій (таких як риновірус, аденовірус тощо), але саме грип є найбільш небезпечним з цієї групи. Саме через віруси грипу щороку тисячі людей потрапляють у лікарні,а десятки і сотні українців помирають”, - говорить Євгеній Гончар.

Саме тому особливо важливо зробити щеплення пацієнтам із групи ризику: дітям до трьох років, вагітним, літнім людям  та пацієнтам з хронічними захворюваннями. Тож замість того, щоб витрачати кошти на ліки з сумнівною ефективністю, краще витратити їх на щеплення від грипу.

 

 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up