Віагра може допомогти у лікуванні коронавірусу

Віагра може допомогти у лікуванні коронавірусу

Найбільш важким ускладненням інфекції є проблеми з диханням, і покращити роботу легенів можуть давно знайомі ліки.

Оксид азоту - це газ із досить вагомим медичним резюме. Його відкриття дозволило рятувати від смерті тисячі "синіх немовлят" - новонароджених, яким через ваду серця не вистачало кисню. Пізніше більш глибоке вивчення дії цього газу на розслаблення судин призвело до винайдення найбільш пізнаваних у світі маленьких блакитних пігулок – Віагри, що допомагає при дисфункції ерекції.

У 1992 році журнал  Science назвав оксид азоту "молекулою року", а у 1998 році фармаколог Луїс Ігнарро розділив Нобелівську премію в галузі медицини за розкриття ролі оксиду азоту як "сигнальної молекули в серцево-судинній системі".

І, можливо, оксид азоту ще має, чим здивувати, пише Los Angeles Times. Газ без кольору та запаху, який вдихається через маску та навіть тоненьку трубочку, нині тестується як експериментальний засіб від COVID-19. Також він може допомогти врятувати медиків від зараження на роботі.

Відео дня

Лікарні у Бостоні, Алабамі, Луїзіані, а також у Швеції та Австрії почати клінічні випробовування інгаляцій з оксидом азоту на коронавірусних пацієнтах у легкому та середньому станах важкості. Ці досліди мають визначити, чи здатен газ зменшити кількість пацієнтів, яким знадобиться штучна вентиляція легень, адже апарати ШВЛ під час пандемії у великому дефіциті.

Учасники дослідження два чи три рази на день протягом 30 хвилин мають вдихати великі дози газу через маску. Контрольна група дози газу не отримує. В Італії, де газ використовувався у більш важких станах, його використання значно підвищувало рівень кисню у хворих на COVID-19, каже фахівець з інтенсивної терапії Массачусетського шпиталю Лоренцо Берра, який є куратором нових досліджень. Але, каже медик, необхідно вивчити, які саме кількості речовини найбільш ефективні у лікуванні.

Друге дослідження проводиться для медиків. Протягом 10-15 хвилин вони вдихають газ до початку робочої зміни та після неї.

У людському тілі оксид азоту природньо виробляють 60 трильйонів клітин, що розташовані вздовж кровоносних судин, також виробляється деякими клітинами мозку. Він допомагає регулювати кров’яний тиск, поглинає токсини, не дає тромбоцитам у крові утворювати згустки, і сигналізує про надходження їжі і статеве збудження.

Однак іноді необхідно додаткове постачання газу в організм. Коли запалення, емфізема або таке захворювання, як кістозний фіброз, атакують легені, великі кровоносні судини і крихітні капіляри, які доставляють кисень. Оксид азоту розслаблює ці судини, збільшуючи передачу кисню до крові, та полегшує навантаження на серце.

Від 1993 року газ використовувався для новонароджених, в яких спостерігалось кисневе голодування. Дитину клали до боксу, де вона дихала оксидом азоту, і за п’ять днів їхні тіла починали виробляти речовину самостійно. У дорослих з легеневою гіпертензією вдиханий оксид азоту розширює кровоносні судини легень, не впливаючи на судини в інших місцях, безпечним способом знімають високий артеріальний тиск. Газ також вводять після операцій на серці, щоб запобігти задубінню легень.

"Це видатні ліки. І вони майже зовсім безпечні", - каже Лоренцо Берра.

У 2004 році дослідники Левенського католицького університету в Бельгії виявили ще одну здатність оксиду азоту: він вбиває коронавіруси. Точніше, він вбив коронавірус, який передався людям від кажанів і спричинив епідемію важкого гострого респіраторного синдрому 2003 року, більш відомого як SARS.

У африканської зеленої мавпи, яка була заражена коронавірусом SARS, органічний оксид азоту зменшив здатність вірусу розмножуватись вдвічі. Рік потому шведські науковці підтвердили відкриття і виявили, що чим більші дози газу, тим краще він бореться з вірусом. Однак, епідемія закінчилась за 8 місяців, і цими дослідженнями більше ніхто не займався.

Та у зв’язку з поширенням нового коронавірусу Лоренцо Берра згадав про успішні випробування і реанімував їх. Очікується, що 240 медичних закладів долучаться до тестувань на пацієнтах з легкими та середньої важкості формами коронавірусної інфекції. А у дослідженні щодо захисту медичних працівників візьмуть участь 470 людей.

А от у Китаї дослідники зосередились на іншому способі підвищення рівня оксиду азоту в організмі, вони згадали дослідження, які призвели до винайдення Віагри. Її дія полягає у тому, що розслаблення м’яких тканин пеніса дозволяє крові вільно потрапляти до органу, і, як наслідок, приводить до ерекції. Тепер у Китаї тестують використання Віагри у лікуванні коронавірусу. Її призначають пацієнтам, які мають проблеми з диханням, але ще не потребують штучної вентиляції.

Як і оксид азоту, Віагра, відома загалом як силденафіл, розширює судини. Китайські науковці спостерігають, що цілком імовірно, препарат допомагає відкрити маленькі судини, які доправляють кисень з легень, і це дозволяє пацієнтам подолати респіраторних дистрес, який виникає у деяких випадках COVID-19.

Джерело: ТСН

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up