Увага: на Житомирщині зростає захворюваність на бореліоз

Увага: на Житомирщині зростає захворюваність на бореліоз

За останні роки в Житомирській області зросла захворюваність серед окремих професійних груп населення на кліщовий іксодовий бореліоз (хворобу Лайма).

Такі дані наводить ДУ "Житомирський ОЛЦ МОЗ України".

Захворювання характеризується поліморфізмом клінічних проявів та є вагомою медичною проблемою з огляду на можливість ураження багатьох органів і систем. Серед найбільш характерних є ураження шкіри, нервової системи, суглобів, серця. При несвоєчасній діагностиці та без належного лікування хвороба має схильність до хронізації та призводить до тривалої непрацездатності, інвалідності, а іноді до смерті людини. 
Захворюваності на хворобу Лайма притаманна сезонність, яка зумовлена біологією кліщів, їхньою активністю в період з квітня по жовтень.
Передається хвороба через укуси заражених збудником хвороби Лайма кліщів.
До груп високого ризику інфікування Лайм-бореліозом відносяться робітники лісового господарства, мисливці, а також все населення при відвідуванні лісів, парків, присадибних ділянок в період активності іксодових кліщів.
В Україні на сьогодні склалася критична ситуація щодо хвороби Лайма в тих областях, які мають ліси. Тернопільським центром дослідження Лайм-бореліозу проводились вибіркові обстеження працівників лісогосподарств Тернопільської, Житомирської (у 2 лісогосподарствах), Закарпатської, Рівненської, Волинської і Сумської областей. Отримані результати свідчать, що серед обстежених 43% лісників Тернопільської, 58% лісників Житомирщини мають антитіла до борелій, які викликають хворобу Лайма.
Актуальність проблеми підтверджується виявленням випадків інфікування працівників лісового господарства на Житомирщині хворобою Лайма у поточному році. Станом на 10.05.19 р. ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» обстежено 582 працівники лісогосподарств в яких 129 (22,1 %) виявлені антитіла до борелій. Так, при дослідженні сироваток крові сучасним високочутливим методом імуноферментного аналізу (ІФА) - 34% робітників Ємільчинського лісгоспу, 32% - робітників Пулинського ЛГ, 15% - Олевського ЛГЗ, 21% - Новоград-Волинського та інш. лісгоспів мали позитивні результати.
Вакцинація проти даної хвороби відсутня. 
Тільки своєчасне обстеження та виявлення факту інфікування дає змогу лікарям інфекціоністам призначити лікування хворим і не допустити важких ускладнень.
На підставі вищевикладеного звертаємось до керівників держлісгоспів Житомирщини з метою своєчасного виявлення та лікування хвороби Лайма, організовувати щорічне профілактичне обстеження працівників лісгоспів.
Дана проблема не повинна залишити байдужими жодного керівника, адже від стану здоров’я ваших працівників залежить налагоджена робота та успіх ваших підприємств.
А також, звертаємося до всього населення області: у разі виявлення на тілі кліща необхідно доставити його в лабораторію на дослідження наявності збудників кліщового бореліозу та провести визначення в сироватці крові специфічних антитіл класу IgM та IgG у разі інфікування. 
ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводить лабораторні дослідження сироваток крові на сучасному лабораторному обладнанні методом імуноферментного аналізу (ІФА) та проводить лабораторні дослідження кліщів, знятих з людей, на наявність збудників кліщового бореліозу.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (3)
  • Yulia Gnidenko

    Я столько клещей ещё не видела, как в этом году
  • Irina Orachevskaya

    Если укусил клещ ,любой, сразу антибиотик Доксициклин. Не ждите покраснения .
  • Elena Gumenyuk

    Чому перестали травити кліщів? Було б добре.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up