У Житомирському районі у кожній другій криниці підвищений вміст нітратів у воді

У Житомирському районі у кожній другій криниці  підвищений вміст нітратів у воді

Вживання води, забрудненої нітратами, небезпечне для здоров`я людини і може викликати ряд захворювань. 

Житомирським міськрайонним відділом ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» спільно з центрами первинної медико-санітарної допомоги Житомирської районної ради та Тетерівської сільської ради, проводиться моніторинг питної води з колодязів на вміст нітратів, яку використовують для питних потреб вагітні та сім`ї з дітьми до 3-х років в населених пунктах Житомирського району. Станом на 1 листопада 2017 року обстежено воду з 21 населеного пункту.

Встановлено, що з 284 досліджених проб води у 144 виявлено перевищення вмісту нітратів, що складає 50,7%. Фактично кожна друга проба води була з перевищенням вмісту нітратів. Отже, проблема нітратного забруднення колодязьної води в Житомирському районі потребує серйозної уваги з боку власників приватних колодязів та голів сільських та селищної рад, на балансах яких перебувають громадські колодязі.

Відповідно до санітарних вимог, з колодязя необхідно щорічно відкачувати воду, чистити стінки від нальоту та дно від осаду, дезінфікувати. Після чого воду необхідно знову відкачати і після наступного заповнення колодязя провести лабораторне дослідження з метою встановлення показників безпеки для споживання.

Відео дня

Вживання води, забрудненої нітратами (норматив не більше 50 мг/дм³), небезпечне для здоров’я людини і може викликати захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемію, особливо у дітей першого року життя, в разі використаня колодязьної води з високим вмістом нітратів для приготування харчових сумішей при штучному вигодуванні малюків.

Механізм патологічного процесу в організмі дитини полягає в тому, що гемоглобін еритроцитів крові під впливом нітратів переходить метгемоглобін, який не здатний переносити кисень в крові від легень до тканин організму. За таких обставин виникає дефіцит кисню в тканинах організму, порушуються обмінні процеси, що призводить до водно-нітратної метгемоглобінемії. При високих концентраціях нітратів, що поступають в організм дитини, внаслідок блокування переносу кисню до тканин організму, може наступити смерть.

Випадки метгемоглобінемії трапляються частіше за все в сільських регіонах, де використовується вода з колодязів. Групи підвищеного ризику складають: немовлята віком до одного року, що знаходяться на штучному годуванні, сільське населення, що споживає воду або продукти з перевищеним вмістом нітратів, чутливі до нітратів особи похилого віку хворі на анемію, із захворюваннями дихальної та серцево-судинної системи.

Сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів із води в умовах не централізованого водопостачання, тому з метою запобігання негативному впливу нітратів на здоров’я населення необхідно:

  1. 1.Невживати питну воду з колодязів і джерел, вміст нітратів у воді яких перевищує нормативні показники, та не використовувати її для приготування сумішей длядитячого харчування. За таких обставин рекомендуємо вживати воду з перевірених джерел або бутильовану.
  2. 2. 3 обережністю застосовувати вприватному секторі мінеральні й органічні добрива,надмірне внесення яких забруднює грунтові води.
  3. Дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо оголовка глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо).
  4. Не розташовувати в радіусі 50 м від колодязів та каптажівгноївок, дворових туалетів, компостних та вигрібних ям.

Санітарно-хімічні та санітарно-мікробіологічні показники, які характеризують питну воду, є головними критеріями якості та епідемічної безпечності питної води. Здоров’я та життя людини насамперед залежить від якісної питної води.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up