У Житомирі епідемічна ситуація щодо захворюваності на кір щотижня погіршується

У Житомирі епідемічна ситуація щодо захворюваності на кір щотижня погіршується

У Житомирі реєструється неблагополучна епідемічна ситуація щодо захворюваності населення на кір.

За період з 01.01.19 р. по 15.04.19 р. в м. Житомир зареєстровано 264 випадки захворювання на кір, з них - 134 дорослих та 130 дітей. Про це повідомляє прес-служба міськради.

Для порівняння: у 2017 році було зареєстровано 4 випадки, у 2018 році – 129 випадків.

Епідемічна ситуація щотижня погіршується:

Відео дня
  • станом на 18.03.2019 р. – 195 випадків (88 дорослих, 107 дітей);
  • станом на 27.03.2019 р. – 209 випадків (93 дорослих, 116 дітей);
  • станом на 08.04.2019 р. – 250 випадків (122 дорослих, 128 дітей);
  • станом на 15.04.2019 р. – 264 випадків (134 дорослих, 130 дітей).

Залишаються вразливими до кору як діти, так і дорослі, у яких відсутній імунітет (або не мають щеплень взагалі, або щеплені одноразово, або відсутні дані про щеплення та які не хворіли раніше на цю інфекцію).

Єдиний найбільш ефективний спосіб вберегтися від інфекції та запобігти важким ускладненням є вакцинація. Щеплення проти кору проводяться дітям в 12 місяців та 6 років.

Якщо ви або ваша дитина контактували з хворим на кір, убезпечити чи значно знизити ризик захворювання може вакцинація.

З метою попередження подальшого розповсюдження захворюваності на кір та на підставі Закону України «Про захист населення від інфекційних захворювань» міською комісією з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (протокол №3 від 1 лютого 2019 року) було прийнято рішення щодо заборони відвідування закладів освіти дітям, які не отримали профілактичних щеплень.

Звертаємо увагу, що правило, згідно з яким дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється, встановлено ст. 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних захворювань».

Ця норма імперативна - прямо наказує правила поведінки.

Для її реалізації немає потреби в тому, щоб влада на місцях видавала якісь додаткові рішення.

Своїм рішенням Міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій не встановлювала жодних нових заборон, а лише нагадала департаменту освіти міської ради про діючі в Україні норми Закону та необхідність їх дотримання з огляду на рівень захворюваності населення на кір.

Батькам таких дітей рекомендовано звернутися до комунального підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міської ради з метою проведення необхідних щеплень по віку.

Водночас, для зняття соціальної напруги серед тієї частини житомирян, діти яких не вакциновані з поважних причин (медичні протипоказання, період хвороби і відновлення імунітету) передбачена можливість отримання дозволу на відвідування закладів освіти та інших дитячих закладів через рішення консиліуму відповідних лікарів при наявності відповідної довідки закладу охорони здоров’я.

Держава, встановивши правило про те, що без щеплень дитина не може бути допущеною до закладів освіти, реалізує свій обов’язок щодо забезпечення безпеки життя і здоров’я не тільки всіх учнів і працівників закладів освіти, а й захищає таким чином саму не щеплену дитину.

Окрім того, у частині 3 статті 53 Закону України «Про освіту» йдеться, що здобувачі освіти зобов’язані «Відповідально та дбайливо ставитися до власного здоров’я, здоров’я оточуючих, довкілля».

Право однієї особи на освіту закінчується там, де починається право колективу на забезпечення безпеки життя і здоров’я.

Нагадуємо, що Міністерство охорони здоров’я України закликає всі регіони України посилити заходи протидії кору, запозичити успішний досвід проведення спецоперації протидії кору та зупинити зростання рівня захворюваності.

Про це йшлося на зустрічі керівництва Міністерства та Центру громадського здоров’я з представниками департаментів охорони здоров’я, а також освіти.

«Ми закликаємо й інші регіони розпочати активні дії, аби зупинити спалах кору. Міністерство готове надати всю підтримку, але найголовніше вже зроблено – нині немає дефіциту вакцин проти кору в Україні. Усі регіони забезпечені якісними, ефективними вакцинами КПК», - зазначила заступниця міністра охорони здоров’я України Ольга Стефанишина.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Ангеліна Долгорука

    жах! я за вакцину!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up