Понад 150 млн грн за «Доступні ліки» виплатила НСЗУ аптекам-партнерам

Понад 150 млн грн за «Доступні ліки» виплатила НСЗУ аптекам-партнерам

Понад 150 млн грн отримали аптечні заклади-юридичні особи, які уклали договір про реімбурсацію з НСЗУ на участь в оновленій урядовій програмі реімбурсації «Доступні ліки».

За час співпраці з НСЗУ за програмою «Доступні ліки» найбільші виплати, понад 8 млн грн, надійшли до аптечного закладу міста Київ, КП «Фармація», приватному підприємству «Конекс» Вінничини направлено 4,8 млн грн, обласному комунальному підприємству «Фармація» Дніпропетровщини – 4,1 млн грн.

НСЗУ уклала договори з 1055 аптечними закладами-юридичними особами станом на 3 липня. Це в півтора рази більше, ніж було на 1 квітня зі старту програми. 6 734 аптеки зголосилися взяти участь у програмі, 4 096 аптек та аптечних пунктів уже відпускають ліки за електронними рецептами.

Співпрацювати з НСЗУ зголосилися як комунальні аптечні заклади (14,55%), так і приватні (77,44%), а також ФОП (8,01%).

Відео дня

Олег Петренко, Голова НСЗУ:

– Те, що вчора здавалося неможливим, сьогодні вже стало реальністю. Ми впевнено перетнули мільйонну межу і за виписуванням, і за відпуском електронних рецептів. Дякую нашим партнерам-аптечним закладам та представникам аптечних та медичних інформаційних систем, які долучилися до соціально важливої програми, здолали перші труднощі з опануванням електронних інструментів і відпускають «Доступні ліки». Зараз ми бачимо результат наших спільних зусиль. Понад 900 тисяч пацієнтів, які живуть з серцево-судинними захворюваннями, астмою та діабетом ІІ типу, вже отримали свої «Доступні ліки».

На 3 липня виписано 3,6 млн електронних рецептів, відпущено – 2,9 млн. За кількістю відпущених електронних рецептів на лікарські засоби лідирує Дніпропетровська (352 тисяч), Харківська (234 тисяч) та Львівська (194 тисяч) області.

«Доступні ліки» стають ще доступнішими, в тому числі і географічно. Наприклад, в Івано-Франківську середня відстань між місцем виписування рецепту і аптекою-учасницею програми складає лише 435 метрів, у Львові – 823 метри, у Луцьку – трохи більше кілометра. Майже чверть усіх виписаних електронних рецептів відпускається протягом однієї години. Це означає, що лише однієї години достатньо для того, щоб людина відвідала свого лікаря, отримала електронний рецепт, обрала зручну для себе аптеку та отримала свої ліки.

«Доступні ліки» можна придбати не тільки у кожному великому місті та районному центрі, а й у селищах. Наприклад, на 3 липня «Доступні ліки» вже відпускають понад 830 аптек та аптечних пунктів в селах та селах міського типу по всій країні. Лідерами за кількістю погашених е-рецептів є смт Арбузинка, Чаплинка та Веселе, а також села Вапнярка та Станишівка.

Ірина Добренька, директор КП «Аптечне об’єднання «Фармація» Запорізької обласної ради:

– Аптеки нашого підприємства відпускають «Доступні ліки» у невеликих містах Запорізької області районного значення – Приморськ, Оріхів, Вільнянськ, Пологи. Ми зголосилися долучитися до оновленої програми «Доступні ліки», хоча і були побоювання. Через кілька тижнів вже отримали першу виплату за договором з НСЗУ, і відтоді – регулярно двічі на місяць. Ми впевнені в НСЗУ як у надійному партнері. Звичайно, перші дні старту «Доступних ліків» були непростими. Фармацевтам довелося опановувати нові інструменти, плюс йшло дуже багато людей. Пацієнти побоювались, що їм не вистачить цих «Доступних ліків», тому всі прагнули якнайшвидше погасити свої електронні рецепти. Зараз напруга спала. Аптеки спокійні, пацієнти не хвилюються – ліків вистачає.

Сергій Гончаров, директор ТОВ «Аптеки медичної академії»:

– Для мене слова «аптека» та «соціальна відповідальність» – нерозривні. Ми брали участь у всіх програмах реімбурсації і продовжуємо це робити. Зацікавлені та готові до розширення програми. Нинішнє технологічне рішення програми «Доступні ліки» вважаю успішним, хоча воно не досконале, і на початку виникали певні складнощі. Втім, складнощі вирішуються, а переваги залишаються. Наприклад, в оновленій програмі реалізовано антикорупційні заходи. Приваблює платіжна дисципліна НСЗУ. При такому надійному партнерстві будь-які соціально-значущі проекти будуть успішними.

Нагадаємо, що старт урядової програми реімбурсації «Доступні ліки» за новими правилами відбувся 1 квітня 2019 року. Рецепт на лікарські засоби в рамках програми став виключно електронним. Єдиним платником у програмі стала Національна служба здоров’я України. Вже 25 квітня лікарі первинки виписали перший мільйон електронних рецептів, а 9 травня фармацевт в аптеці міста Кривий Ріг відпустив лікарські засоби за мільйонним електронним рецептом.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up