Пацієнти після трансплантації органів почали отримувати препарати імуносупресії за програмою «Доступні ліки»

Пацієнти після трансплантації органів почали отримувати препарати імуносупресії за програмою «Доступні ліки»

 З 27 лютого 2023 року набув чинності новий Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсаціі за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення.

До реєстру включено препарати імуносупресії для  пацієнтів в посттрансплантаційному періоді.

Реімбурсація – це механізм забезпечення пацієнтів необхідними лікарськими засобами через відшкодування державою (повністю або частково) їх вартості. Всього до програми реімбурсації включено 21 торгове найменування імуносупресивних лікарських засобів. 15 з них повністю безоплатні, шість – з частковою доплатою.

Хто може виписати електронний рецепт.

Відео дня

Електронний рецепт  пацієнту може виписати лікар центру трансплантації, який обіймає посаду трансплант-координатора. Також це може зробити  лікар, який обіймає посаду трансплант-координатора у будь-якому іншому медичному закладі.

Куди звертатися пацієнтам, яким проведено трансплантацію за кордоном

Пацієнти, які отримували лікування методом трансплантації за кордоном, мають право звернутися до трансплант-координатора будь-якого зручного для них центру трансплантації, обов'язково з випискою з місця проведення оперативного втручання – для створення плану лікування та електронного рецепту в ЕСОЗ.

Як дізнатися  про наявність ліків в аптеках 

Препарати можна отримати за електронним рецептом в аптеках, які долучилися до програми «Доступні ліки». Інформацію про місцезнаходження аптек та наявність в них необхідних препаратів можна уточнити в інформаційно-довідковій службі НСЗУ за телефоном: 16-77 (з понеділка по четвер з 9 години ранку до 18 години та з 9 години ранку до 16:45 у п’ятницю у робочі дні).

Якщо призначені ліки не ввійшли до Реєстру

Препарати, які не потрапили у Реєстр, згідно з  Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.02.2023 № 351 «Про затвердження Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, станом на 14 лютого 2023 року», а саме «СЕЛЛСЕПТ (Мофетилу мікофенолат, 250 мг)» та «ІМУРАН» (Азатіоприн, 50 мг), реципієнти можуть отримувати:

Детальніше про  алгоритм отримання препаратів імуносупресії через реімбурсацію за посиланням:  https://utcc.gov.ua/transplantatsiya/patsiyentam

Читайте також:

У Житомирі зробили першу трансплантацію серця: новий орган отримала молода дівчина з рідкісною групою крові.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up