На житомирян чекає нова небезпека - лихоманка Західного Нілу

На житомирян чекає нова небезпека - лихоманка Західного Нілу

Останнім часом в засобах масової інформації з’являються повідомлення  про ускладнення епідемічної ситуації з небезпечної хвороби – лихоманки західного Нілу. Уже є випадки захворювання в Києві і сусідній Румунії.

Про це повідомляє Житомирський лабораторний центр МОЗ України.

За даними Міністерства охорони здоров’я Румунії, в країні зареєстровано спалах менінгіту, спровокованого вірусом західно-нільської лихоманки, понад 10 осіб померло. Зареєстровані випадки в м. Києві.

Що треба знати про це захворювання?

Лихоманка Західного Нілу – гостре трансмісивне вірусне захворювання, яке характеризується лихоманкою, серозним запаленням мозкових оболонок (вкрай рідко – менінгоенцефалітом), системним ураженням слизових оболонок, лімфаденопатією, рідко висипом.
Доведена наявність діючих природних вогнищ захворювання в південних регіонах колишнього СРСР  Вся територія України являється ендемічною зоною щодо розповсюдження цього захворювання. В нашій області також мають місце ендемічні території (останній випадок зареєстрований у 2013 році).
Переносники вірусу – комарі та кліщі іксодові і аргасові; резервуар інфекції – дикі та домашні птиці і гризуни.

Відео дня

Сприйнятливість людини до  ЛЗН висока, переважає безсимптомне інфікування або легкі гарячкові форми хвороби.

Лихоманка Західного Нілу має сезонність – кінець літа та осінь.
Інкубаційний період коливається від декількох днів до 2-3 тижнів (найчастіше 3-6 днів). Захворювання починається гостро, з швидкого підвищення температури тіла до 38-40º і супроводжується лихоманкою. Лихоманка триває в середньому 5-7 днів, але може бути и дуже короткою – 1-2 дні. Характерні різко виражені прояви загальної інтоксикації: сильний головний біль з локалізацією в області лоба і очей, генералізовані болі в м’язах шиї і попереку.
У багатьох хворих спостерігаються болі в суглобах кінцівок. На піку інтоксикації часто з’являється багаторазова блювота, біль в області серця, почуття завмирання, спостерігається сонливість. Часто спостерігається збільшення периферичних лімфатичних вузлів (підпахвових, шийних, підщелепних). У половини хворих виявляється синдром серозного менінгіту.
Захворювання має тенденцію до хвильової течії. Можна спостерігати 1-2 рецидиви, з інтервалом в декілька днів. Перша хвиля характеризується найчастіше серозним запаленням оболонок мозку, друга – ураженням серця, третя – катаральними проявами.
Течія захворювання доброякісна. Специфічного лікування немає. Вакцина для запобігання захворювання гарячкою Західного Нілу людей не розроблена.
Для попередження гарячки Західного Нілу проводять комплексні заходи, направлені на зниження чисельності комарів та кліщів (дератизаційні, дезінсекційні заходи, осушення боліт). Для індивідуальної профілактики застосовують захисний одяг, репеленти, сітки на вікнах тощо.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:54 З початку квітня на Житомирщині Екоінспекція нарахувала понад пів мільйона гривень збитків через незаконне рибальство 16:30 У Житомирі відбудеться фінальна презентація архітектурної концепції скверу на Замковій горі 16:00 До уваги водіїв! У провідну неділю внесено зміни в рух транспорту в районі міського кладовища 15:41 Двоє юнаків на мотоциклі постраждали у ДТП в Коростені photo_camera Від читача 12:20 «Ми живемо, вони виживають». У Житомирі проведуть тренінг з правового захисту військовополонених 15:20 На Житомирщині почастішали випадки сказу у тварин 15:00 Коростенські спортсмени на п’єдесталі чемпіонату Європи з пара-армрестлінгу 14:41 У Житомирі розшукують безвісно зниклого 10-річного Іллю Захарчука. Оновлено - хлопчика знайдено 14:21 Жодної людини — журналісти «20 хвилин» проінспектували укриття під час повітряної тривоги photo_camera 14:00 З 10 по 12 травня Землю накриють найпотужніші магнітні бурі 13:00 Житомир в Instagram: святковий вайб 12:40 Житомирське районне управління поліції просить допомоги у встановленні особи жінки 12:20 Стажера-експедитора товариства викрили в махінаціях з грошима: присвоїв 12 тисяч гривень виручки 12:01 Вбив і закопав: жорстокий злочин у Житомирі photo_camera 11:40 Рятувальники попереджають про загрозу виникнення пожеж і необхідність дотримання правил пожежної безпеки під час поминальних днів photo_camera 11:19 В Оліївській громаді притягнуто до відповідальності палія сухої трави 11:00 ДТП у Бердичеві: авто в’їхало у будівлю: травмовані водійка і мешканка будинку photo_camera 10:40 Окружна прокуратура через суд стягнула кошти на користь міського бюджету 10:20 Рівень довіри до державних електронних послуг зростає: результати дослідження 10:00 З 13 травня буде частково обмежено рух транспорту по вулиці Університетській
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up