На Житомирщині минулого року зафіксовано 11 випадків ботулізму

На Житомирщині минулого року зафіксовано 11 випадків ботулізму

В Україні в середньому на рік трапляється 150-180 випадків ботулізму, тоді як серед усіх країн ЄС – близько 200 випадків на рік.

Ботулізм – небезпечне токсично-інфекційне захворювання, що протікає з ураженням нервової системи, викликається збудником ботулізму Clostridiumbotulinum, - роз'яснює Житомирський лабораторний центр МОЗ України.

В Житомирській області щорічно реєструються випадки ботулізму, що відображено в таблиці.

Випадки ботулізму по області за період 

Відео дня

з 2015 по 2019 роки

  2015 2016 2017 2018 2019
Зареєстровано випадків 9 6 7 7 11
Обстежено лабораторно 8 6 7 7 11
Виявлено ботулотоксин 7 5 3 4 5
Летальних випадків 2 1 - 1 -

Захворювання виникає в результаті попадання в організм продуктів харчування, води або аерозолів, заражених ботулотоксином - речовиною, яку виробляє паличка ботулізму. Інфекція потрапляє в організм через слизові оболонки дихальних шляхів, шлунково- кишковий тракт, пошкоджену шкіру та легені. Ботулізм може проявлятися у вигляді одиночних отруєнь або у вигляді отруєнь цілих груп людей. В даний час найчастіше зустрічаються випадки захворювання, пов’язані з вживанням в’яленої та солоної риби та консервів домашнього приготування. Без використання сучасних методів лікування ботулізму летальний результат становить 30-60%. Смерть настає внаслідок паралічу дихальної мускулатури і легеневої недостатності. Імунітет після перенесеного захворювання не розвивається, тобто людина може захворіти повторно.

Збудник ботулізму дуже поширений в природі і тривалий час може бути присутнім у ґрунті. Джерелами збудника інфекції є теплокровні тварини (найчастіше сільськогосподарські тварини), деякі прісноводні риби, ракоподібні, а також сама людина, з екскрементами якої паличка ботулізму виділяється в навколишнє середовище і перетворюється в спору. Спори здатні тривалий час зберігатися в ґрунті, воді або мулі. Потрапивши з ґрунту або води на харчові продукти, наприклад овочі, зерно, м’ясо, збудник в умовах відсутності кисню починає активно розмножуватися.          Найчастіше розмноження відбувається в консервованих продуктах (так як відсутній кисень), при цьому виділяється токсин (ботулотоксин), що є сильною отрутою й не руйнується шлунковим соком. Ботулотоксин в звичайних умовах навколишнього середовища зберігається до одного року, а в консервованих продуктах протягом декількох років. Він стійкий у кислому середовищі, витримує великі концентрації кухонної солі й не руйнується в присутності спецій. Відомо сім типів збудників ботулізму. В Україні переважно зустрічаються типи А, В, Е. Спалахи ботулізму частіше всього викликаються збудниками типу А. Як правило, ботулотоксин накопичується в консервах, солоній рибі, ковбасі та шинці, грибах і в інших продуктах приготовлених з порушенням технології, особливо в домашніх умовах. Характерно, що токсин не змінює вигляду консерви чи іншого продукту. Не має запаху і вражає продукт вогнищево.

Токсин, потрапляючи в організм, надходить у кров і розноситься по всіх відділах, порушуючи при цьому роботу нервових клітин, що відповідають за передачу збудження до м’язів. При ботулізмі уражаються практично всі черепні м’язи: м’язи очей, гортані, глотки, дихальні м’язи. Виникають бульбарний синдром (порушення мови і ковтання) і паралітичний  синдром. Смерть, як правило, настає в результаті гострої легеневої недостатності або від раптової зупинки серця.

Найбільш небезпечними є продукти домашнього приготування в герметично закритій тарі. У зв’язку з цим, в цілях профілактики перед вживанням таких консервів необхідно прогрівати розкриті банки при 100°С протягом півгодини (в киплячій воді) - це призведе до руйнування ботулотоксину. Особливо це стосується консервованих грибів, так як повністю відмити їх від найдрібніших частинок ґрунту, в яких, можливо, містяться спори ботулізму, практично не можливо. Продукти, що не підлягають термообробці, але також представляють собою сприятливе місце для розвитку токсину (солона і копчена риба, ковбаса), повинні зберігатися при температурі не більше 8-10°С.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая 10:20 Допоможемо молодій дівчині зібрати кошти на акумулятори для електровізка! 10:00 Поки овручанин спав, сусід винес з його будинку побутову техніку та інші речі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up