На Житомирщині анонсували майже 90-відсоткову готовність до другої хвилі медичної реформи. ВІДЕО

На Житомирщині анонсували майже 90-відсоткову готовність до другої хвилі медичної реформи. ВІДЕО

Про закінчення підготовки Житомирської області до другої хвилі медичної реформи йшлося на брифінгу для ЗМІ 25 лютого 2020 року під час наради з підготовки до укладення договору з НСЗУ у межах впровадження програми медичних гарантій з 2020 року. 

Захід відбувся за участі представників МОЗ,  НСЗУ, проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я», власників закладів охорони здоров’я, які надають спеціалізовану медичну допомогу, керівництва Житомирської ОДА та профільних економічних заступників закладів охорони здоров’я, які надають спеціалізовану медичну допомогу у регіоні. 

До контрактування з НСЗУ готові понад 90% спеціалізованих медичних закладів Житомирщині, з них 49 – вже подали пропозиції про обслуговування за програмою медичних гарантій. На комунальні некомерційні підприємства перетворено 100% спеціалізованих медичних закладів. 

У Житомирській області станом на 21 лютого 2020 року 49 медичних закладів, що надають спеціалізовану допомогу, подали заяви до Національної служби здоров’я України: загальна кількість пропозицій щодо обслуговування населення за програмою медичних гарантій у 2020 році за різними групами послуг – 277. Основним завданням для учасників наради було отримання інформації про подальші кроки у трансформації фінансування медичної галузі в Україні.

Відео дня

Ситуацію з підготовкою до чергового етапу медичної реформи прокоментував голова Житомирської обласної державної адміністрації Віталій Бунечко: «З 1 квітня 2020 року медицина перейде від фінансування “ліжка” до оплати послуг, наданих конкретному пацієнту. У центрі системи буде пацієнт. Ми повинні  на практиці повноцінно забезпечити реалізацію медичної реформи. 

Наше завдання – забезпечити жителів області доступними і якісними медичними послугами. Нещодавно депутати Житомирської міської ради виділили 13,46 млн гривень для купівлі ангіографа, який функціонуватиме на базі КП «Лікарні №2 ім. В.П. Павлусенка». Загальна вартість ангіографічного обладнання становить орієнтовно 25 млн грн.

Також в області діє програма «Сільська медицина», яка передбачає підвищення якості послуг у сільських медичних закладах. Будуються амбулаторії нового типу із житлом для лікарів. Для кожної з них передбачені автомобіль і сучасне обладнання. Службові авто допоможуть скоротити відстань між пацієнтом та лікарем у сільській місцевості. Вартість автотранспорту після тендерних процедур склала 10 млн 538 тис. грн, або 479 тис. грн за одну автівку. 

Докладаємо якнайбільше зусиль, щоб Програму медичних гарантій було запроваджено на усіх рівнях медичної допомоги. Рішення приймаємо, зважаючи на аналітику НСЗУ щодо стану медзакладів регіону та прогнозів їх фінансування. У цьому нас консультує Центральний міжрегіональний департамент НСЗУ».

Дороги, нові автомобілі та парамедики

У межах другої частини реформи охорони здоров’я МОЗ планує реорганізувати автопарки екстреної медичної допомоги та укласти договори на ремонт доріг, які забезпечують сполучення з лікарнями. Про це під час брифінгу у Житомирі розповів заступник міністра охорони здоров'я України Дмитро Коваль. Йдеться про реформування екстреної медичної допомоги. Передбачається реформація автопарків та збільшення заробітної плати фельдшерів і водіїв екстреної допомоги.

«Людину потрібно перевезти до відділень, які зможуть надати якісну допомогу. Виникає питання, як можна протягом 60 хвилин доставити пацієнта, навіть новою каретою швидкої допомоги по наших дорогах. Тож необхідно також говорити про ремонт тих доріг, які ведуть до лікарень», – зазначив Дмитро Коваль.

Головне завдання Центрального міжрегіонального департаменту НСЗУ – надавати інформаційну, консультаційну, юридичну підтримку

Директор Центрального міжрегіонального департаменту Володимир Пляцек розповів: «Головне завдання Центрального міжрегіонального департаменту НСЗУ – надавати інформаційну, консультаційну, юридичну підтримку аптечним закладам та закладам охорони здоров'я, партнерам НСЗУ, інформувати пацієнтів, лікарів та керівників закладів про подальшу трансформацію системи охорони здоров'я, а з 2020 року максимально сприяти впровадженню в повному обсязі програми медичних гарантій у регіоні. 

Загальна готовність спеціалізованих медичних закладів Житомирської області до контрактування з НСЗУ (за усіма показниками) – 90,55%. У регіоні автономізовано, зареєстровано в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) та підключено до медичних інформаційних систем (МІС) 100%, а комп'ютеризовано – понад 70%. КЕП – кваліфікований цифровий підпис отримали понад 88% медичних працівників, яких буде залучено до виконання договору з НСЗУ».

Руслан Мороз

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище 10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up