Чому в онкодиспансері шукають винних серед невинних, а крадіїв залишають без покарання?

Чому в онкодиспансері шукають винних серед невинних, а крадіїв залишають без покарання?

У Житомирському онкодиспансері відсторонили лікарів, що наживалися на хворих, але, нагадаємо, минулого разу одного з них суд поновив на посаді.

На жаль, ця подія вже має багаторічну історію. Ще минулого року онкохворі містяни неодноразово стверджували, що в кабінетах онкодиспансеру лікарі примушують купувати ліки або в певних аптеках, або в так званих кур’єрів. Тоді громадськість здійняла шум, і після скандалу робоча група обласної ради та облдержадміністрації надала рекомендації звільнити з посади завідуючого хіміотерапевтичним відділенням Сергія Гринчука, понизивши його до рядового лікаря. Керівник закладу підписав наказ про звільнення Сергія Гринчука.

Скандал швидко вдалося пригасити, незважаючи на те, що від тодішньої громадської ради при ЖОДА було звернення до керівництва Житомирської обласної державної адміністрації, до Національної поліції. 

Сергій Гринчук за цей час встиг стати депутатом міської ради від партії ОПЗЖ та поновитися на посаді за рішенням суду.

Відео дня

І знову на ті ж самі граблі

Не пройшло й року після поновлення на посаді, як знову гучне повідомлення про викриття Сергія Гринчука та ще кількох медичних працівників онкодиспансеру на тому ж самому!

Слідчі поліції за участі співробітників УСБУ та під процесуальним керівництвом Житомирської обласної прокуратури 24 вересня 2021 року провели обшуки у службових кабінетах одного з лікувальних закладів Житомира та низці аптечних пунктів. 

«За наявною інформацією, організував протиправну діяльність завідувач одного з відділень онкоцентру спільно зі своїм колегою. Медики призначали онкохворим лікування, а вартісні ліки пропонували купувати в аптеках – це при тому, що ці медикаменти вони безкоштовно отримували від держави на кожного хворого. Медики-шахраї списували отримані ліки і продавали їх приватним аптекам за пів ціни. Препарати збували у декількох обласних центрах. Схема діяла щонайменше упродовж останніх пів року», – повідомили у пресцентрі СБ України у Житомирській області. 

Така схема забезпечувала дохід її організаторам у розмірі близько пів мільйона гривень. 

«Цього ж дня з автомобіля одного з учасників злочинної схеми було вилучено готівку у майже пів мільйона гривень та чергову партію ліків (50 упаковок вартісного протипухлинного препарату)», – повідомив відділ комунікації поліції Житомирської області. 

Тоді також зазначили, що досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури, проводить Головне управління Нацполіції в області, оперативний супровід здійснюється Управлінням служби безпеки в області.

Представники ОПЗЖ одразу поспішили відхреститися від свого однопартійця. Так, 28 вересня під час візиту співголови партії Юрія Бойка і керівника обласного осередку Юрія Павленка у Житомир у партії ОПЗЖ зробили офіційну заяву: вони виключають Гринчука з партії. Але, на жаль, на сьогодні офіційного підтвердження цього факту отримати у пресслужбі ОПЗЖ не вдалося.

За інформацією житомирського Телеграм-каналу «Факти Житомира», директор закладу Ігор Сабадаш підписав 1 жовтня 2021 року наказ «Про проведення службового розслідування», в якому міститься вказівка відсторонити від займаних посад працівників Житомирського онкодиспансеру, які наживалися на онкохворих, продаючи їм безкоштовні ліки, а саме лікаря-хіміотерапевта Сергія Гринчука, уролога Пономарьова та медсестру по введенню хіміопрепаратів Калюжну. Також керівник онкодиспансеру створив комісію, яка має провести службове розслідування та інвентаризацію лікарських засобів.

Але до і після підписання цього наказу дуже дивним чином почали коментувати згадані події як у місцевих ЗМІ, так і в соціальних мережах, наприклад фейсбуці. Житомиряни, обговорюючи цю ситуацію, зазначають, що не вірять у непричетність інших працівників та керівництва онкодиспансеру до цього знущання з хворих людей і їхніх рідних. 

На сьогодні більшість коментарів у ЗМІ не несуть інформаційного навантаження, а створюються тільки з метою відволікання уваги від самої проблеми. Забувають, що саме діючий директор КНП «Житомирський облонкодиспансер» ЖОР Ігор Сабадаш першим намагався переломити ситуацію з продажем контрафактних ліків та незаконним їхнім обігом. Замість допомоги в цьому директора онкодиспансеру почали самого цькувати за те, з чим він і намагався боротися. На жаль, тут доречна приказка: за що боровся, на те й напоровся. 

Житомирський громадський діяч Ігор Малі так коментує цю ситуацію: «Попередня історія з усуненням від посади лікарів, яких підозрювали в продажі контрафактних ліків, ще не закінчилася. Цей скандал тільки набирає обертів. Тут багато було публікацій у центральних ЗМІ, ще працюють правоохоронні органи. Так, зараз директор онкодиспансеру Ігор Сабадаш підписав наказ про відсторонення на час розслідування від роботи лікарів, які пов’язані з цим скандалом. На жаль, дехто намагається використати цю ситуацію і відвести увагу від винних та перекласти всю відповідальність на директора онкодиспансеру. Ні для кого не таємниця, що намагаються вивільнити цю посаду для більш спокійної людини, з якою можна потім буде домовитися і продовжувати ці схеми незаконного перепродажу ліків.

Допис Сергія Гринчука у соцмережі

Пів року тому саме наказом директора онкодиспансеру вже було звільнено з посади одного з фігурантів цього скандалу. Ми тоді також надавали у правоохоронні органи, керівництву області докази незаконної діяльності цієї особи. Були надані фото- і відеоматеріали. Але суд майже одразу поновив цю особу на посаді та ще наклав на директора штраф за нібито незаконне звільнення. До чого призвело це рішення суду, ми зараз бачимо. Перепродаж та розкрадання ліків поновилися ще в більших масштабах. А винним знову намагаються зробити директора закладу, а не тих, хто наживався на здоров’ї хворих. Кожен повинен відповідати за власні вчинки, а не за дії інших.

До того ж саме за наполяганням діючого директора онкодиспансеру почалося забезпечення ліками та медичними виробами хворих, почав робитися ремонт у межах програми "Велике будівництво", залучалися кошти для придбання сучасного обладнання закладу».

Голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко і директор обласного онкодиспансеру

Нам вдалося отримати коментар від Ігоря Сабадаша, директора КНП «Житомирський облонкодиспансер» ЖОР. Ігор Сабадаш зазначив:

«Коли мене призначали керівником онкодиспансеру, то була дуже непроста розмова з депутатським корпусом обласної ради. Ставши головним лікарем, я задіяв правоохоронні органи, щоб припинити незаконний продаж ліків в кабінетах онкодиспансера. Але почали з’являтися нові схеми продажу ліків через кур’єрів. Тоді спільно з обласною державною адміністрацією та обласною радою було створено робочу групу і прийнято рішення про звільнення з посади завідуючого хіміотерапевтичним відділенням. Але через деякий час він поновився на посаді за рішенням суду. І далі це перейшло вже в кримінал. За матеріалами суду, відбулася крадіжка ліків з подальшим перепродажем в аптеки різних областей України. Саме ці ліки були отримані завдяки державному бюджету та призначені для безкоштовного лікування хворих. Нині розслідування проводиться стосовно двох лікарів та медсестри онкодиспансеру. 

Я хочу наголосити, що в нас – чудовий колектив і ми всі дуже обурені цим випадком, коли ліки для безкоштовного лікування викрадалися і перепродавалися через аптеки. Ми працювали навіть в повний локдаун, надаючи медичну допомогу хворим, проводячи величезну кількість операцій, рятуючи життя і здоров’я наших пацієнтів. Абсолютна більшість лікарів нашого онкодиспансеру – це високопрофесійні люди, які в нас самовіддано працюють вже багато років. Тому, звичайно, це неприпустимий випадок». 

«Ми всебічно допомагаємо слідству. Також зараз проводиться переоблік всіх медикаментів по онкодиспансеру, конкретно по всіх хіміотерапевтичних препаратах. Всі підозрювані працівники відсторонені від роботи на час розслідування», – додав Сабадаш.

Наша редакція продовжує слідкувати за перебігом події та інформуватиме читачів про подробиці цієї гучної справи.

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up