Від футболу до туризму. Ліга чемпіонів в Україні

Від футболу до туризму. Ліга чемпіонів в Україні

26 травня на столичному стадіоні НСК «Олімпійський» відбудеться найбільша футбольна подія року – фінал Ліги чемпіонів УЄФА 2017-2018.

У вирішальному матчі зійдуться іспанський «Реал Мадрид» та англійський «Ліверпуль». Тисячі закордонних фанатів приїдуть до Києва, щоб побачити гру на власні очі й поринути в атмосферу зіркового фіналу. Як прийматиме гостей українська столиця і які вигоди отримає від матчу, читайте в огляді Центру громадського моніторингу та контролю.

Футбольний Олімп

Ліга чемпіонів УЄФА – найпрестижніший клубний турнір у світі футболу, запроваджений ще 1955 року. Щороку у ньому змагаються найсильніші футбольні клуби планети. Переможець отримує Кубок чемпіонів – срібну із позолотою амфору вагою 7,5 кг. Багаторазовими чемпіонами були такі елітні клуби, як «Реал-Мадрид», «Аякс», «Баварія», «Мілан», «Ліверпуль», «Барселона» та інші. Цього року у фіналі зіграють також зіркові команди: іспанський «Реал Мадрид» та англійський «Ліверпуль».

Фінал Ліги чемпіонів дає господарям чудову нагоду привернути до себе увагу Європи і всього світу. Саме тому країни завжди борються за право приймати чемпіонат у себе. Для України проведення футбольного топ-турніру – це високе визнання з боку УЄФА її компетентності й спортивної інфраструктури, з одного боку, а з іншого – величезний імпульс до розвитку спорту й туризму у країні. Успішне проведення матчу у Києві покаже світові, що в Україні безпечно, цікаво і сюди варто їхати у відпустку.

Відео дня

На думку Президента Петра Порошенка, 27 травня Київ стане справжньою футбольною столицею Європи та світу, й, окрім фінансової складової, це матиме великий символічний ефект.

«Для України це має велике символічне значення. Коли ми захищаємо свій суверенітет і територіальну цілісність, проводимо рішучі реформи, ми показуємо всьому світу, що Україна вміє тепло приймати своїх гостей, друзів і туристів», – переконаний глава держави.

Чи готовий Київ прийняти чемпіонів?

На підготовку до фіналу Ліги чемпіонів було виділено 100 млн грн із держбюджету і ще 25 – з бюджету Києва. За ці гроші модернізували систему безпеки та відеоспостереження на  НСК «Олімпійський», а також підготували програму заходів для футбольних фанатів.

Загалом київська влада очікує на футбольне свято близько 100 тисяч гостей. Аеропорт «Бориспіль» готується прийняти додатково 100 літаків з уболівальниками. Найбільше гостей приїде з Англії та Іспанії, а також Німеччини та Франції. Зокрема, на матчі буде щонайменше 32 тисячі іспанських та англійських вболівальників.

Для тих, хто не встиг чи не зміг придбати квиток на матч, у Києві буде облаштовано 4 фан-зони. Основна – на Хрещатику, ще одна – на Контрактовій площі, де можна буде побачити трансляцію гри на великому екрані. І ще дві – у парку Шевченка та перед Палацом «Україна» – окремо для фанатів «Реалу» та «Ліверпуля».

Слідкувати за безпекою гостей та порядком у місті будуть близько 12 тисяч правоохоронців. За даними МВС, до охорони будуть залучені 6 тисяч поліцейських, 3 тисячі нацгвардійців, тисяча прикордонників та інші підрозділи.

Виконавчий директор УЄФА Events SA Мартін Каллен заявив, що Україна зі своїм завданням впоралася. «Я можу сказати, що ви готові, ми разом готові до цього фіналу. Я впевнений, що це буде грандіозний фінал», – зазначив він під час зустрічі із главою держави 3 травня.

Гроші та імідж

У КМДА сподіваються, що фінал Ліги чемпіонів принесе столиці кілька сотень мільйонів прибутків. Адже під час Євробачення минулого року іноземні гості витратили у Києві 100 млн грн, а футбольних фанатів очікується у 5 разів більше. Загалом, статистика свідчить, що кожен турист у середньому витрачає близько 100 євро на добу.

Найперше на футболі зароблять київські готелі й хостели. За місяць до матчу столичні готелі і кияни, які здають свої помешкання подобово, підняли ціну на житло у кілька разів. У деяких випадках – десятикратно. Цей факт викликав нарікання багатьох фанатів, які не встигли подбати про житло заздалегідь. Антимонопольний комітет вже зацікавився ситуацією і почав моніторити ринок. А кияни створили у Facebook спеціальну групу, у якій пропонують поселити гостей у себе безкоштовно. Втім, експерти зауважують, що такий сплеск цін був прогнозований і, зрештою, піде на спад.

«Кількість квартир, які можна орендувати на добу – значно перевищуватиме попит. Тому ті, хто сильно піднімуть вартість на оренду житла, просто залишаться без клієнтів. Чимало квартир будуть простоювати», – вважає президент Спілки фахівців з нерухомого майна України Віктор Несін.

Подвійне збільшення виручки очікують ресторани, кафе та паби міста. За словами експертів, більше переваг буде у тих закладів, які мають англомовне меню, в інших – ще є час підготуватися. Свою частку прибутків також отримають таксисти і муніципальний транспорт. УЄФА оплатить міським перевізникам проїзд вболівальників із квитками.

Втім, для Києва та України в цілому важливіший іміджевий ефект від проведення фіналу Ліги чемпіонів. На переконання Антона Тараненка, начальника управління туризму і промоції КМДА, Київ отримає дуже велику міжнародну рекламу. Адже аудиторія фіналу Ліги чемпіонів – це 200 країн світу і майже 380 млн глядачів. Усі вони не один раз побачать пряме включення з Києва. Успішна співпраця України з УЄФА, наголошують експерти, буде чітким сигналом і туристам, і бізнесменам, що Україні можна довіряти і сюди можна вкладати гроші.

Матеріал Центру громадського моніторингу та контролю

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:00 Дворічний хлопчик постраждав під час ДТП на вулиці Покровській у Житомирі photo_camera 11:39 У цей вечір розквітнуть жоржини. Співачка Наталія Бучинська презентує нову концертну програму у Житомирі (Новини компаній) play_circle_filled photo_camera 11:19 Подружжя з Житомира організувало злочинну схему продажу гуманітарних автомобілів для ЗСУ photo_camera 11:10 Мистецтво розмови: як володіти англійською мовою впевнено та природно після курсів (Новини компаній) Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 11:01 У Народицькій ТГ виявлено самовільну порубку 11-ти дерев вільхи 10:40 Віталій Бунечко: Дякую усім, хто боронить нашу країну та унеможливлює просування окупантів photo_camera 10:21 Відкрито реєстрацію на весняну сесію Школи місцевого самоврядування 10:00 Житомир попрощався з двома Захисниками - "на щиті" повернулися Сергій Гончарук і Андрій Горобець 09:39 Ще 840 окупантів знищені на українській землі 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 19 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 19 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up