Незамінних людей нема – не замінити незамінних… Пам'яті видатного житомирянина - тренера Анатолія Крюкова

Незамінних людей нема – не замінити незамінних… Пам'яті видатного житомирянина - тренера Анатолія Крюкова

Анатолій Васильович Крюков… Це ім’я знайоме кожному прихильнику плавання, поліатлону, триатлону Житомирщини. 

Він був людиною, відданою фізкультурі і спорту, яка присвятила своє життя вихованню спортсменів як масових розрядів, так і майстрів спорту міжнародного класу, що захищають честь нашого спорту на змаганнях європейського, світового і олімпійського рівня. Будучи чемпіоном і рекордсменом України з плавання, він розумів, що не зможе підготовити спортсменів-триатлоністів високого рівня, якщо сам на собі не випробує триатлон від старту до фінішу. Виступаючи в категорії ветеранів, він досяг високого рівня майстерності, ставши п’ятим на європейській першості. Залишаючись старшим тренером області з триатлону, він був членом української федерації, членом обласного олімпійського комітету, створив і керував обласною федерацією триатлону, був головним суддею багатьох чемпіонатів і першостей України, організовував належну роботу суддівської колегії, до останнього року життя успішно виступав у складі ветеранської збірної області з плавання і в Україні, і за кордоном, встановлюючи рекорди з плавання. Спортсмени тягнулись до нього, кожне слово Анатолія Васильовича сприймалося як тренерська вказівка, незалежно від того, хто був їхній особистий тренер. За три роки співробітництва нами було зроблено багато для успішного проведення етапа кубка Європи у Житомирі – була відремонтована і реконструйована бігова доріжка у гідропарку, створено дві спецділянки для покращення техніки їзди житомирських велосипедистів і триатлоністів, залишалося вирішити питання щодо понтонів і розміщення спортсменів.

Крюков Анатолій Васильович

(10.05.1947 – 14.06.2011, м. Житомир)

Відео дня

 Заслужений тренер України з триатлону, майстер спорту СРСР. Старший тренер відділення триатлону ОШВСМ, голова обласної федерації, голова суддівської колегії України, президент спортивного клубу «Поліатлет». Закінчив з відзнакою Київський державний інститут фізичної культури і спорту (1969). Працював тренером з плавання ДЮСШ ДСТ «Авангард» та «Україна» (1970-1995). Успішно виступали на всесоюзних змаганнях з плавання вихованці тренера Валентин Філінський, Михайло Яшний, Володимир Крюков, Сергій Гладишко. Ольга Величко та Володимир Крюков були призерами чемпіонату світу з поліатлону. У 1995 році тренування проводилися на базі спортивного клубу відкритого відділення триатлону, а наступного року – і в обласній школі вищої спортивної майстерності (ОШВСМ). Спортсмени брали участь у всіх комплексних змаганнях. У загальному заліку 2004 та 2007 років вони стали переможцями всеукраїнських змагань з триатлону. У 2006-2008 роках область займає перші місця в загальному підсумку роботи в Україні. П'ять спортсменів входили до складу національної збірної команди України. Тренер підготував 18 майстрів спорту з різних видів і 3 майстрів спорту міжнародного класу з триатлону.

Було розроблено і виготовлено найкраще в Україні спорядження для транзитної зони – велосипедні стойки.

У нього охоче тренувалися наші олімпійці Даниїл Сапунов і Юлія Єлістратова, майстри спорту міжнародного класу Максим Крят і Інна Циганок, найкращі обласні триатлоністи Анастасія Черненко і Єгор Мартиненко.

У трагічний для нього рік він планував виступити на змаганнях у Ялті, провести необхідну підготовку олімпійців, що вирушали до Лондона, навіть планував встигнути піднятися на Говерлу. Не встиг…

Він був морально подавлений несправедливою відставкою від керівництва ним же створеної федерації тріатлону. Часті нервові зриви, викликані протидією заздрісників, викликали серцевий напад, а потім і смерть. На жаль, окрім численних учнів і друзів, поряд з ним були і зловмисники, такі собі «підприємці» від спорту. Підпис документації, яку він подавав, саботувався, він нервував, вимушений був відсилати особисті кошти спортсменам за кордон для продовження оплати проживання, харчування і тренування.

Проявляючи неабиякі бійцівські якості на змаганнях, він залишався беззахисним, на жаль, проти чиновницького волюнтаризму, тупості, жадібності, хитрощів і підлості. Мої намагання зберегти пам’ять про талановитого тренера і зараз викликають їхнє невдоволення і лють.

Точніше всього зможу охарактеризувати це протистояння рядками з вірша Юрія Візбора:

«Лишь те, кому не выдал Бог таланта,

Стремились утвердить присутствие свое,

Пытаясь обкусить ступни гиганта».

Але тих, хто поважав Крюкова, набагато більше. Проведені мною шість меморіальних спонсорських змагань з техніки велоїзди на його пам’ять є підтвердженням правоти його дій.

Юлія Єлістратова як данину пам’яті поклала йому на пам’ятник одну із своїх медалей європейської першості.

Нехай добра пам’ять про Анатолія Васильовича Крюкова і надалі зберігається серед спортсменів і всіх, хто поважав і цінував його.

Колишній веломеханік ЖОШВСМ

В. Матковський

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up