Віталій Француз: З корупцією повинні боротися всі ми (ЕКСКЛЮЗИВНЕ ІНТЕРВ'Ю)

Віталій Француз: З корупцією повинні боротися всі ми (ЕКСКЛЮЗИВНЕ ІНТЕРВ'Ю)
Тут був портрет Януковича? -Був. Що Ви з ним зробили? -Поламали… Під час своєї минулої каденції, коли я був головою обласної ради 2008-2010 роках, у мене не висів портер тодішнього Президента. Я вважаю, що голова облради – представник усієї громади, тому не зовсім правильно, коли в кабінетах зосереджена атрибутика однієї політичної сили. Вдома – будь-ласка.

З 75 присутніх депутатів під час сесії, 70 вам висловили підтримку, Ви створювали якісь умови для цього?

  • Я нікому не телефонував, і ні в кого нічого не просив. Я дізнався, що будуть висувати мою кандидатуру пізно ввечері перед сесією, колеги сказали про це.  Я передбачав, що будуть й інші кандидати.

Які перші завдання ставите перед собою на цій посаді?

Відео дня
l style="margin-top:0pt;margin-bottom:0pt;">
  • Найголовніше завдання, над яким ми працювали і вихідні, і ці дні - налагодити нормальну ритмічну роботу усіх підрозділів, управлінь,  департаментів, які від сьогодні мають працювати. Поступово вивільняємо приміщення і переконуємо ті організації, які тут зосередилися, що люди та громадяни мають працювати і почуватися безпечно.

  • Ви працюєте з людьми з колишньої команди, для працівників ради щось зміниться?

    • Якщо мова йде про апарат ради, то це не керівні посади. Він має працювати.

     

    Губернатор Сергій Рижук вийшов з Партії регіонів і подав у відставку, хто стане новим головою ОДА?

    • Голова ОДА, більшість голів РДА та їх заступники самоусунулись від виконання службових обов’язків та масово пишуть заяви на звільнення. Ми на сесії прийняли рішення, що до врегулювання ситуації і вирішення питання кардинальної долі ОДА, облрада бере на себе відповідальність в області. Я взяв на себе відповідальність і ті функції, які виконував голова ОДА.  Є перший заступник, є право підпису, є документи, зарплатня має виплачуватися працівникам. Пенсії люди отримують, сподіваюся в подальшому так буде.

    Які гарантії, що буде проведена люстрація та недопущена корупція?

    • Якщо хтось думає, що прийдуть нові люди і самі поборють корупцію, то це фантазії. З корупцією повинні боротися всі ми. Якщо хтось бере, то йому хтось дає. Я вам можу сказати, що я в своєму житті ніяких хабарів не давав і не брав. Якщо мені хтось давав, то хай вийде на Майдан і скаже. Я не знаю, в якій формі буде люстрація. Концепція опрацьовується, але важливо, аби не відбувалося так, що хтось когось поливатиме брудом, і без доказів людині доведеться щось пояснювати.

    Наскільки житомирян можете переконати, що змінюються підходи та система, а не політичні гасла та лідери?

    • До ситуації, яка сталася причетні усі. Хтось мовчав, хтось за принципом «аби не було гірше»,  хтось давав,  хтось брав.  На майданах були мільйони, але ж не всі. Я б не хотів, аби хтось думав, пошумить і забудеться. Це шанс для України оновитися. Якщо людина знатиме, що, наприклад, за порушення правил дорожнього руху дорогою зупиняють і притягають до відповідальності і прем’єра, і посадовця, і простого громадянина, то все змінюватиметься. Владу потрібно контролювати, і це повинні бути не стільки політичні партії, скільки громадські структури.

     

    Як відреагувала сімя на призначення?

    • Для дружини це взагалі було несподіванкою. Вона сказала, що три роки, коли я не працював,  а був лише громадським діячем, були «найкращими за роки спільного життя». Був батько, був чоловік, був дідусь вдома. Це не просто. Є різниця між керівником-парашутистом, якого сюди “закинули”, і керівником, який живе в місті, ходить тими ж вулицями, магазинами і зустрічає людей, які не тільки радо вітаються, а й тих, кому не зміг допомогти. Для них немає значення, чи їхні питання були в моїй компетенції, чи ні.

    Все тільки починається?

    • Все тільки починається. Це шанс. Дуже погано, що такою ціною, кров’ю, напругою в суспільстві. Але я себе запитую: якби цього не відбулося – скільки б це тягнулося.

    Коментарі
    Найчастіше Найчастіше
    Новини за сьогодні
    Новини Житомира за сьогодні
    Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
    keyboard_arrow_up