Василь Муравицький – найтитулованіший в'язень сумління в Україні

Василь Муравицький – найтитулованіший в'язень сумління в Україні

Корольовський районний суд міста Житомира 27 січня не задовольнив вимоги звинувачення про зміну запобіжного заходу журналістові Василю Муравицькому.

Ще 3 серпня 2017 року секретар Національної спілки журналістів України (НСЖУ) В. Макєєв виступив на захист журналіста Василя Муравицького. А вже 4 серпня 2017 представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір звернувся до тодішнього міністра закордонних справ України Павла Клімкіна зі зверненням і стурбованістю з приводу арешту і звинувачень журналіста і блогера Василя Муравицького і попросив владу ретельно розглянути серйозність звинувачень, висунутих проти Муравицького, у повній відповідності до принципів верховенства права, а також у відповідності до права журналіста вільно висловлювати свої погляди і думки». 

На захист і з вимогою негайно звільнити журналіста Муравицького В. А. виступили кілька міжнародних професійних журналістських спілок. Громадською організацією «Координаційний Центр Свободи Слова» (Україна) Муравицкий В. А. визнаний політв'язнем. «Комітет захисту журналістів» (США) закликав українську владу негайно звільнити Василя Муравицького і зняти з нього всі звинувачення. «Репортери без кордонів (RSF)» (Франція) закликали до негайного звільнення журналіста медіа Василя Муравицького, затриманого українськими державними органами. Правозахисна організація «Мережа Солідарність» (Берн, Швейцарія) визнала Муравицького В. А. в'язнем сумління та вимагає його звільнення. 

Василь Муравицький визнаний в'язнем сумління міжнародною правозахисною організацією, лауреатом Нобелівської премії «Amnesty International». 23 депутати Європарламенту з 6 фракцій і 12 держав Європейського Союзу підписали відкритого листа з вимогою негайно звільнити журналіста Василя Муравицького. «Комітет світу» Фінляндії у своєму журналі «Rauhan Puolesta» (За мир) висловив стурбованість справою Василя Муравицького. На їхню думку, справа Муравицького є політично мотивованою і не ґрунтується на допустимих доказах.

Відео дня

На початку квітня 2018 року Freedom House (Вашингтон, США) опубліковав звіт про стан демократії в Україні за 2017 рік, в якому говориться: «Українська влада також затримує журналістів, які нібито поширюють проросійську пропаганду. Василь Муравицький, український журналіст у Житомирі, був заарештований на початку серпня і звинувачений у державній зраді і порушенні територіальної цілісності України за його суперечливі публікації у ЗМІ». Арешт в'язня сумління Василя Муравицького став для «Фрідом Хаус» фактом та приводом свідчити про погіршення демократичного клімату в Україні. У рейтингу «Фрідом Хаус» Україна опинилася в графі «частково вільних» країн, які мають статус «HYBRID REGIME» (переклад: гібридний режим).

20 квітня 2018 року Держдепартамент США опублікував доповідь з прав людини в Україні за 2017 рік. У розділі «Суд і права людини» говориться: «В Україні масово не дотримується право на публічний і справедливий судовий розгляд. Суди перебувають під політичним тиском». Далі Держдепартамент назвав тих, кого вважає політв'язнями України. Першим серед них визнано житомирянина, журналіста і в'язня сумління Василя Муравицького (це вказано на сторінці 12 доповіді). Василь Муравицький включений до «списку Вишинського».

Довідково: У 2019 році головний редактор РІА Новини України, журналіст Кирило Вишинський, який провів більше року в українській в'язниці за політично вмотивованим звинуваченням, оприлюднив список з 12 журналістів, які піддаються переслідуванням в Україні. Цей список його колеги назвали «списком Вишинського».

Справа Муравицького перебуває на постійному контролі і відстежується моніторинговими місіями ООН, ОБСЄ. Також Василю Муравицькому надає допомогу міжнародний Червоний Хрест.

Руслан Мороз, Андрій Гожий

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина Від читача 11:32 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину 09:39 Ще 950 окупантів ліквідовані за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 26 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up