Основний етап реформи децентралізації завершується: Уряд затвердив усі перспективні плани областей

Основний етап реформи децентралізації завершується: Уряд затвердив усі перспективні плани областей

Кабінет Міністрів України затвердив усі 24 перспективні плани формування територій громад областей, які покривають 100% їх території.

Таким чином країна фактично отримала модель нового адміністративно-територіального устрою на базовому рівні. Про це повідомив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Як зазначається на урядовому порталі, проєкти перспективних планів областей готувались обласними державними адміністраціями відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та з дотриманням критеріїв Методики формування спроможних територіальних громад, та відповідні проєкти розпоряджень опрацьовувались Мінрегіоном. По кожній проєктній громаді за групою критеріїв проводилася оцінка її спроможності. На жаль, за низкою головних показників не пройшли частина існуючих ОТГ, які були підсилені іншими громадами або ж об’єднані в нові спроможні громади.

Відповідно до перспективних планів областей, затверджених Урядом, передбачається створення понад 1450 спроможних громад, зокрема у Житомирській області, згідно з затвердженим планом, передбачено 65 спроможних об’єднаних територіальних громад. На черзі формування нового субрегіонального рівня.

Відео дня
  • «Наближається до завершення основний етап реформи. Перспективні плани стануть основою нового адміністративно-територіального устрою України базового рівня. Наступний крок – це внесення на розгляд Парламенту проєкту акту про ліквідацію та створення нових районів. Але головне завдання нових районів – це не надання муніципальних послуг, а ефективне державне управління на території. Таким чином при затвердженні територій громад і створенні нових районів можна говорити про завершення основного етапу реформи адміністративно-територіального устрою. Також після затвердження територіального устрою на рівні громад і районів планується внесення змін або ж нові редакції Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві державні адміністрації», щоби чітко розмежувати повноваження між органами влади. Крім цього, буде внесено до Парламенту проєкт закону про засади адміністративно-територіального устрою, яким визначатиметься порядок внесення змін до адмінтерустрою у майбутньому», – прокоментував Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Зазначимо, що Житомирщина була однією з перших областей, перспективний план якої затвердив Уряд.

Нагадаємо, що Верховна Рада України прийняла закон, необхідний для завершення формування спроможних громад і нових районів.

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up