На Житомирщині можуть ввести надзвичайний стан через кризу на білорусько-польському кордоні

На Житомирщині можуть ввести надзвичайний стан через кризу на білорусько-польському кордоні

У регіонах України, які межують із Білоруссю, можуть запровадити надзвичайний стан, якщо ситуація з мігрантами в Білорусі загостриться.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський на брифінгу 14 листопада після наради щодо захисту державного кордону.

За його словами, наразі підготували різні сценарії захисту кордону, зокрема введення надзвичайного стану у прикордонних областях. Ідеться про регіони, які межують із Білоруссю, — Волинську, Рівненську, Житомирську, Київську та Чернігівську області.

Монастирський додав, що вже визначили місця, куди планують залучити додаткові сили для охорони кордону. Туди хочуть залучати не лише професійних прикордонників та нацгвардійців, але й громадські формування з охорони порядку. Саме вони, за словами глави МВС, будуть захищати державний кордон.

Відео дня

«Не планується під час залучення додаткових сил використовувати сили зі Сходу та Півдня України. Усе, що передбачено, там залишається, люди залишаються захищати Україну», — наголосив він.

Що передбачає надзвичайний стан?

Згідно із законом про правовий режим надзвичайного стану, він вводиться лише за наявності реальної загрози безпеці громадян або конституційному ладові, усунення якої іншими способами є неможливим. 

Умовою введення надзвичайного стану, зокрема, може бути масовий перехід державного кордону з території суміжних держав.

Надзвичайний стан в Україні або в окремих її місцевостях вводиться указом президента. Після цього його має затвердити Верховна Рада — упродовж двох днів із моменту звернення президента.

Він передбачає можливе тимчасове обмеження прав і свобод людини та законних інтересів юридичних осіб. Наприклад, може вводитися особливий режим в'їзду/виїзду на території НС, забороняються масові заходи тощо.

Надзвичайний стан в Україні можуть ввести не більше ніж на 30 діб і не більше як 60 діб в окремих її місцевостях. Його можуть продовжити указом президента, але не більш як на 30 діб.

Джерело: Еспресо

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі

keyboard_arrow_up