Місцеві вибори-2020: результати, перемоги та поразки

Місцеві вибори-2020: результати, перемоги та поразки

Вже пройшло більше тижня, як житомиряни зробили свій вибір на чергових місцевих виборах. Хоча вже є припущення, що другого туру на крісло мера у Житомирі не буде, офіційного результата все ж поки що немає. 

Цьогоріч явка на місцеві вибори стала рекордно низькою: за даними ЦВК, тільки 36,8% українців прийшли на дільниці. Це на 10% менше, ніж на аналогічних виборах у 2015 році. Найактивніше голосували у Тернопільській області (47%), найменше людей прийшло на дільниці у Донецькій області (32%). На Житомирщині явка виборців становила 37,47%, зокрема у Житомирі – 28,8%.

Одна маска та пара перчаток на людину

У попередньому номері ми вже писали про те, як Житомир прославився на виборах своїм креативом у вигляді саморобних кабінок. Однак на цьому «проколи» не закінчились.

З журналістами «20 хвилин» члени однієї з виборчих дільниць поділились своїми емоціями щодо того, як, на їхню думку, пройшли вибори та на якому рівні був організований виборчий процес.

Відео дня

«Я вважаю, що все те, що відбулося у виборчий період, – це знущання над виборчими комісіями та над головами комісій. Бо справа в тому, що безсонні ночі та витрачені нерви потім дадуть про себе знати. Якщо брати до уваги організацію підготовки до виборчого процесу, то вона пройшла на незадовільному рівні. Кабінки для голосування не були встановлені вчасно. Плакати з інформацією про кандидатів у мери нам не надали», – зазначила голова однієї з місцевих виборчих дільниць.

Також нам розповіли, що члени комісії були забезпечені засобами захисту не на належному рівні, оскільки кожному члену видали тільки по одній масці, а наскільки відомо, її потрібно змінювати кожні дві-три години. Така ж ситуація була і з рукавичками: їх теж було виділено лише пара в одні руки. І це при тому, що члени виборчих комісій були на дільниці більше доби. Варто відмітити, що на ці потреби з міського бюджету громади  було виділено майже 250 тисяч гривень, і куди були витрачені ці кошти, залишається питанням. 

Однак у цьому всьому безладі відмітили і один плюс. Він полягає в тому, що виборчі дільниці забезпечили антисептиками в достатній кількості та надали захисні костюми для виїзду додому до хворих на коронавірус, щоб вони теж мали можливість проголосувати. 

Чому так довго рахують, та коли будуть офіційні результати

Житомирян надзвичайно цікавить питання: чому ж до цих пір немає офіційних результатів виборів? А справа в тому, що багато протоколів дільничних виборчих комісій було відправлено на уточнення результатів волевиявлення. Також, як зазначають у центрвиборчкомі, на відміну від президентських чи парламентських, місцеві вибори організовують відповідні територіальні виборчі комісії. І саме вони встановлюють підсумки і результати голосування. Тому офіційні дані щодо результатів місцевих виборів з’являться на сайті ЦВК одразу після того, як територіальна виборча комісія підсумує результати голосування і передасть їх безпосередньо у ЦВК.

Станом на 3 листопада на сайті ЦВК з'явилась інформація, що по Житомирській області визначились з депутатами лише в одну міську раду. Стало відомо, що до Новоград-Волинської міської ради пройшло 33 депутати. 5 мандатів отримали депутати від «Європейської Солідарності», по 4 мандати кандидати від партій «Слуга Народу», «Наш край», «Опозиційна платформа – За життя», «За майбутнє» та «Народна партія», по 3 мандати «Сила і честь», ВО «Батьківщина» та «Пропозиція». Також з вибором міського голови визначились поки що в тому ж самому Новограді-Волинському, де виборов перемогу самовисуванець Микола Боровець.

Що стосується селищних рад, то оголошено результати лише 3-х переможців на посаду селищних голів з 22-х. На посаду сільського голови обрано 7 кандидатів.

Як повідомила в коментарі голова Житомирської міської територіальної виборчої комісії Оксана Плис, ТВК отримала 100% бюлетенів, однак офіційно результати будуть оголошені до 6 листопада.

 «Для підбиття підсумків нам дано час до 3 листопада, а офіційний результат буде оголошений не пізніше 6 листопада. Сподіваємось, що зможемо зробити все раніше, але на даний момент підсумкових результатів ще немає», – зазначила Оксана Плис.

Також пізніше голова повідомила, що згідно з попередніми підрахунками Корольовської та Богунської комісій за чинного мера Сергія Сухомлина житомиряни віддали більшість своїх голосів – 52%. Однак підсумкові результати не вдалося передати до ЦВК, оскільки 1 листопада відбулося засідання апеляційного суду, який зобов'язав зробити перерахунок голосів на одній із виборчих дільниць.

Все ж не варто забувати, що це не остаточні результати, і краще дочекатися офіційних, які ви зможете переглянути на сайті ЦВК.

Світлана Цимбалюк

Коментарі (1)
  • Ігор Мазепа

    То численні фальсифікації виборів у Житомирі в рахунок не йдуть, чи насєлєнію вже все до лампочки?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище 10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up