Чи дійдуть згоди лугинські депутати з головою райдержадміністрації?

Чи дійдуть згоди лугинські депутати з головою райдержадміністрації?

В Україні продовжується децентралізація. Але цього разу ситуація загострилася не на жарт. Депутати Лугинської райради намагалися висловити недовіру голові Лугинської райдержадміністрації Тетяні Козак.

Зранку 5 лютого 2020 р. у захаращеній сесійній залі в Лугинах почалася сесія райради, але також швидко вона і закінчилася. Закінчилася нічим. Депутати вирішили перенести розгляд питання на 13 лютого, коли до Лугин завітає голова Житомирської обласної державної адміністрації Віталій Бунечко. 

Саме про це 6 лютого розповів Микола Манько у фейсбук-групі «Лугини Life»: «Депутати розглядають питання про недовіру голові РДА Тетяні Козак. У нашому спокійному і тихому районі – на Лугинщині – відбулась непересічна подія: президія районної ради (не плутати і не ототожнювати з головою райради) абсолютною більшістю голосів прийняла рішення про винесення на позачергову сесію райради питання про висловлення недовіри голові Лугинської РДА.

Відео дня

Позачергова сесія відбулась 5 лютого. На засідання прибули 20 депутатів, керівники установ і організацій, АТОвці нашого району і чужі (припускаю, що знову ж таки з Коростеня). Обговорення тривало майже 3 години (з перервою – за регламентом), де кожен бажаючий мав змогу виступити; більшість часу, очевидно, зайняв виступ голови РДА Тетяни Козак.

На захист колективу РДА виступили Алла Таргонська та Наталія Пейдан. Виступали також депутати, Лугинський селищний голова і Липниківський сільський голова, АТОвці наші (Стужук Валентин) і приїжджі (Петрович Олег).

В результаті було прийнято рішення (підтримане, якщо не помиляюсь, 16 депутатами) сесію не закривати, а розгляд рішення про висловлення недовіри голові Лугинської РДА Тетяні Козак перенести на чергову сесію райради – 13 лютого».

Цікаві коментарі в групі під цим дописом:

- Гнати в шию…

- Чому, бо вона розворушила болото під назвою РДА?

- А що то вона там за цидулку демонструє, бо погано видно?

- Мабуть, мої листи, з гарячої лінії адміністрації Президента!

- Єдине, що наш народ боїться, говорити прямо в очі, страх якийсь є. І сидять мовчать тихенько, а по ним хай далі танки розвертаються.

- Бояться, тому що не знають, що буде завтра. А раптом вона не піде, і потім голови полетять. Ось і ходять собі тихенько і обурюються.

- Молодець Козак Таня, розворушила нарешті лігво, давно пора закрити ту будівлю і зробити літній кінотеатр, користі значне більше буде…

Справа в тому, що Лугини, напевно, найвіддаленіший та найдепресивніший район на Житомирщині. А конфлікт, за чутками, виник з того, що в районі з великими проблемами та низькими показниками в чиновників виявилися несподівано великі зарплати.

За штатним розписом кількість працівників райради становить 11,5 штатних одиниці, з яких 2 посади – вакантних. Отож виходить 9,5 працівника, так сказати, працюють у раді. Серед цих працюючих – голова, його заступник, керівник апарату, головний бухгалтер та ще 5 підлеглих. На це виділяється 1 млн 662 тис. грн на рік! Саме такий фонд зарплати був прийнятий депутатами Лугинської районної ради на 2020 рік. Тобто на дев’ять з половиною працівників! Головою райради, Губарцем Олександром Васильовичем, задекларовано дохід у 2018 році, де вказана заробітна плата у тій же райраді 279 920 грн.

Сама голова Лугинської РДА Тетяна Козак коментує, що конфлікт почався з того, що вона почала боротися з кредиторською заборгованістю по зарплаті: «Кредиторська заборгованість для кого завгодно, але тільки не для райради! Звісно, що утримання райради лягає на плечі районного бюджету. Але й тут не все так добре. Так, станом на 01.01.2020 року кредиторська заборгованість становила більше ніж 340 тис. грн. Це невиплачена заробітна плата працівникам культури та освіти, яка також фінансується із районного бюджету. Заборгованість утворилася не за один місяць, а впродовж року. Але жоден з депутатів не звертав на це уваги».

За наявною інформацією, до конфлікту додало гостроти питання щодо передачі закладів культури до ОТГ. Тут знову почалося протистояння між новопризначеною головою РДА Тетяною Козак та головою і депутатами Лугинської райради. До речі, більшість із установ, в яких систематично не виплачувалась заробітна плата, розташовані на території ОТГ. І, звісно, 80% жителів ОТГ, а це в основному діти, відвідують такі заклади, як музична школа, бібліотеки, клуби та міжшкільний навчальний комбінат. І тільки 20% відвідувачів вищевказаних закладів є діти району, а їх усього аж 9. Якщо ж порівняти у грошовому еквіваленті, то за 9 дітей райдержадміністрація мала би профінансувати лише 442 тис. грн. І, здавалось би, як для районного бюджету – ця сума посильна. А от за  решту дітей, що проживають на території ОТГ, а їх 63, ОТГ мала би профінансувати трохи більше ніж 2,5 млн грн. Крім того, заклади культури розташовані на території ОТГ. Але ОТГ профінансувало лише 668 тис. грн у 2019 році. Таким чином, недофінансування складає більш ніж 1,8 млн грн. 

За останньою інформацією, наразі триває комплексна перевірка в РДА та незабаром – перевірка Держаудитслужби. Результати перевірки обіцяють озвучити 13 лютого саме на сесії Лугинської райради. Може, тоді за допомогою очільника області Віталія Бунечка вдасться приборкати «бунт» у Лугинському районі?

За коментарем щодо ситуації, що склалася, ми звернулися і до голови Житомирської обласної державної адміністрації Віталія Бунечка: «Ситуацією ми повністю володіємо. Там до минулої п’ятниці працювала комісія, зараз ми вивчаємо висновки роботи цієї комісії, і до сесії райради буде прийнято рішення».

Руслан Мороз

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up