Більше 120 питань порядку денного, нові депутатські фракції, звернення та нагороди: як відбувалася сесія Житомирської обласної ради

Більше 120 питань порядку денного, нові депутатські фракції, звернення та нагороди: як відбувалася сесія Житомирської обласної ради

У четвер, 27 травня 2021 року, відбулася чергова четверта сесія восьмого скликання Житомирської обласної ради. 

До порядку денного було включено 122 питання. У залі зареєструвалися 59 депутатів. 

Більшість питань, що були розглянуті під час 4-ї сесії, стосувались затвердження звітів виконання обласних програм, кадрових питань, питань комунальної власності та підтримки депутатських звернень до керівництва держави з проблемних питань.

Звіт губернатора

Першим питанням, що було внесено на розгляд народних обранців, став звіт голови Житомирської обласної державної адміністрації. Основними тезами звіту голови Житомирської ОДА Віталія Бунечка за 2020 рік були: розвиток АПК, залучення інвестицій, здійснення торгівлі та підтримка бізнесу. Раніше на комісіях, що передували сесії, депутати заслуховували інформацію щодо звіту, тому на сесії затвердили його без обговорень.

Відео дня

«У 2020 році соціально-економічні процеси у Житомирській області розвивалися під впливом пандемії COVID-19. Незважаючи на це, спільними діями облдержадміністрації, депутатського корпусу та місцевих органів влади вдалося забезпечити виконання основних заходів Програми розвитку Житомирщини», – зазначив Віталій Бунечко. Присутні, заслухавши звіт, проголосували взяти його до відома.

Нагадуємо, що нещодавно, 21 травня 2021 року, обкрадені Держгеокадастром селяни перекрили трасу Київ-Чоп. Основною метою акції було привернення уваги до власної біди, в якій вони опинилися через бездіяльність органів влади, прокуратури та правопорядку. На сесії депутати Житомирської облради прийняли рішення звернутися до Кабміну стосовно перевірки законності дій керівництва управління Держгеокадастру в області щодо земельного питання жителів Черняхівської громади. Заступник голови облради Володимир Ширма поінформував, що у перерві сесії профільна комісія розглянула питання і підтримала пропозицію.

Цифри бюджету

Депутати підтримали також звіт про виконання обласного бюджету у 2020 році. Так, протягом 2020 року до загального фонду обласного бюджету (без урахування міжбюджетних трансфертів) надійшло 1134,3 млн грн, що на 59,1 млн грн більше надходжень за 2019 рік. Протягом 2020 року до спеціального фонду обласного бюджету надійшло (без урахування міжбюджетних трансфертів) 150,0 млн грн, що на 17,3 відсотка менше порівняно із затвердженими, з урахуванням змін, показниками. 

Видатки загального фонду обласного бюджету за 2020 рік склали 2 223,4 млн грн, що менше за аналогічний показник 2019 року на 3 647,8 млн грн, або на 62,1 відсотка. 

За 2020 рік обласний бюджет виконано по загальному фонду з профіцитом на суму 271,6 млн грн, що на 1,0 млн грн менше відповідного показника 2019 року.  По спеціальному фонду бюджет виконано з дефіцитом на суму 494,7 млн грн, що на 285,9 млн грн більше відповідного показника 2019 року.

Депутати затвердили звіти щодо результатів моніторингу виконання плану заходів на 2018-2020 роки з реалізації Стратегії розвитку Житомирської області на період до 2020 року та звіт з оцінки результативності виконання Стратегії та плану заходів з її реалізації, а також підтримали зміни у рішення Житомирської обласної ради від 24 жовтня № 23 «Про обласну цільову Програму розвитку туризму в Житомирській області на 2021-2023 роки». Так, цим рішенням було підтримано фінансування у сумі 104,6 тис. грн у частині розробки туристичного логотипу області та маркування туристичних маршрутів. 

Заказники

Присутні проголосували «за» розширення меж ландшафтного заказника місцевого значення «Глушець» на 280,0 га завдяки Овруцькому лісництву ДП «Словечанський лісгосп АПК» Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства «Житомироблагроліс» Житомирської обласної ради, встановивши його загальну площу у розмірі 1224 га. Також підтримали розширення меж ландшафтного заказника місцевого значення «Древлянський» на 119,0 га завдяки кварталам 67, 68 Базарського лісництва ДП «Народицьке спеціалізоване лісове господарство», встановивши його загальну площу у розмірі 25454 га. Ботанічний заказник місцевого значення «Черевківський» з’явиться на території Коростенського району. 

Тарифний протест

Під час сесії перед будівлею обласної ради представники громади провели акцію протесту проти високих тарифів на комунальні послуги. Протестувальники підписали звернення до обласної ради та уряду України. До протестувальників вийшли представники депутатського корпусу для налагодження комунікації. Мітингувальники вручили звернення до керівництва області, проте змістовно поспілкуватись не вийшло, оскільки частина депутатів проігнорувала вимоги мітингувальників. Представники громадськості виявили намір звернутися до суду з позовом про визнання рішення цієї сесії обласної ради незаконним.

Стосовно наданого депутатам звернення, то в ньому зокрема зазначалося: 

«Вимагаємо організувати робочу групу з регулювання тарифів на енергоносії в Житомирській області. До складу цієї робочої групи повинні увійти: представники Житомирської обласної державної адміністрації; депутати України, що обрані по мажоритарних округах у Житомирській області; керівництво Житомирської обласної ради та члени президії Житомирської обласної ради; керівництво  (голови  районних  рад  та районних  адміністрацій)  Житомирського, Бердичівського, Коростенського, Новоград-Волинського районів; керівники НКРЕКП у Житомирській  області  та Антимонопольного комітету у Житомирській області; представники керівництва енергопостачальних підприємств «Житомиробленерго», «Житомиргаз», «ЖОЕК», «Житомиргаззбут»; представники громадськості».

На сесії було прийнято рішення про оголошення у Житомирській області 2021 року роком видатної української письменниці Лесі Українки. Також прийнята рекомендація міським, селищним, сільським радам Житомирської області розробити та провести заходи з нагоди 150-річчя з дня народження Лесі Українки.

Стосовно майнових питань, то було затверджено проміжний ліквідаційний баланс комунального некомерційного підприємства «Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій «Лісовий берег» Житомирської обласної ради.

Також було схвалено текст звернення депутатів обласної ради до прем’єр-міністра України, голови Фонду державного майна України щодо передачі газових мереж у комунальну власність сільських, селищних, міських рад.

На сесії схвалено текст звернення депутатів обласної ради до Львівської міської ради, Львівської обласної ради, Львівської обласної державної адміністрації щодо запобігання ситуації з вивезення та несанкціонованого самовільного розміщення твердих побутових та інших відходів на території Житомирської області.

Було розглянуто ряд кадрових питань. Зокрема, підтримали проєкти рішень про переукладання контактів з керівниками. Під час розгляду порядку денного сесії кілька депутатів порушили питання щодо неприпустимості перебування керівників комунальних підприємств області в статусі виконуючих обов’язки. Це спричинило певну суперечку між депутатами, але пропозицію не було підтримано.

Інформацією Державної екологічної інспекції Поліського округу щодо ситуації із забрудненням річок Случ та Хомора та інформацією щодо результатів розгляду запитів, внесених депутатами на другій сесії обласної ради, завершилось пленарне засідання.

Наприкінці голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко відповів на запитання журналістів та надав невеличкий коментар стосовно підсумків сесії. Так, щодо придбання автівки для керівництва облради очільник депкорпусу відповів, що зараз це не на часі. Також було надано коментар стосовно розподілу обов’язків та фінансування за новою програмою «Офіцер громади». 

Всього сесія тривала майже до 14-ї години. Всі винесені на сесію питання було розглянуто.

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up