В Україні триває адаптивний карантин. Кожен регіон визначає для себе рівень протиепідемічних заходів.
Тому, якщо ви плануєте подорож, насамперед необхідно дізнатись, які протиепідемічні заходи діють в регіоні, куди ви прямуєте. А саме: в якому режимі працює транспорт, чи відкриті готелі та магазини тощо.
Центр громадського здоров’я України рекомендує дотримуватись загальних правил безпеки:
- Якомога частіше мийте руки під проточною водою з милом не менше 20 секунд. Особливо після відвідування громадських місць, доторків до поверхонь та після повернення з вулиці. Також: після туалету, кашлю та чхання, зняття засобів індивідуального захисту, перед прийомом їжі і завжди, коли відчуваєте, що руки забруднені.
-
Якщо немає можливості помити руки, обробляйте їх антисептиком із вмістом спирту не менше 60%. Використовуйте достатню кількість антисептика, щоб кисті рук були повністю вкриті розчином (зазвичай це 3 мл). Збираючись у подорож, слід підготувати кишеньковий диспенсер з антисептиком для рук і протягом подорожі слідкувати, щоб він був заповнений.
-
Уникайте доторків до очей, рота та носа немитими руками. Дотримуйтесь етикету кашлю. Кашляти та чихати слід лише у паперову серветку або згин ліктя, після чого варто обов’язково помити руки.
-
Віддавайте перевагу безконтактним пристроям: способам оплати, автоматичним дверям тощо.
-
Уникайте тісних контактів з людьми. Дотримання дистанції не менше 1 метра допомагає знизити ризик зараження. У місцях великого скупчення людей (автобусах, поїздах тощо), де дотримуватись дистанції дуже важко, необхідно використовувати маску так, щоб були покриті ніс та рот.
-
Збираючись у подорож, слід підготувати достатню кількість масок, зокрема виготовлених самостійно. Маску слід змінювати щодві-три години, або коли вона стала вологою чи забруднилась. В спекотну погоду це може відбуватися швидше.
-
Слід уважно ставитись до того, куди ви викидаєте використані засоби індивідуального захисту та серветки. Вони можуть забруднювати навколишнє середовище. Викидати їх слід у спеціально обладнані для цього урни, а за відсутності – помістити в окремий пакет, який, за можливості, викинути в урну.
-
Сумлінно дотримуйтесь вимог та рекомендацій перевізника, навіть, коли здається, що це створює додаткові незручності. Ці вимоги спрямовані на створення безпечних умов для пасажирів та персоналу.
-
Надавайте перевагу пересуванню приватним авто. Це зменшить кількість контактів із людьми і зробить подорож безпечнішою. Водночас не слід забувати про ризики, які виникають під час зупинок на автозаправках, готелях тощо.
- Захворювання на COVID-19 не передається через продукти харчування. Але! Слід пам’ятати, що вживання немитих або неякісних продуктів під час подорожі може призвести до виникнення інших небезпечних інфекційних захворювань.Не слід вирушати у подорож, якщо відчуваєте погіршення самопочуття, або у вас з’явилися підвищення температури тіла, нежить, біль в горлі, кашель, чи пройшло менше 14 днів з моменту контакту із випадком підтвердженого захворювання на COVID-19.
Також варто уникати подорожей людям, які у групі ризику: старші 60 років, ті, хто мають хронічні захворювання легень і серцево-судинної системи, цукровий діабет, ниркову недостатність, аутоімунні захворювання, імуносупресивні стани.