Завершення децентралізації проходить за принципом «без мене мене женили»

Завершення децентралізації проходить за принципом «без мене мене женили»

Міжвідомча регіональна робоча група при Житомирській обласній державній адміністрації завершує напрацювання щодо підготовки пропозицій адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів Житомирської області.

 Робочій групі, на рівні Кабінету Міністрів України, було доручено розроблення змін до перспективних планів формування територій громад області, передбачивши 100 відсотків охоплення територій, здійснення розрахунків фінансової спроможності територіальних громад. Важливою частиною цього процесу повинно було стати обговорення підготовлених пропозицій з відповідними органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, громадськістю.

Напрацьовані пропозиції повинні бути направлені до 29.11.2019 року на розгляд Міністерства розвитку громад та територій, згідно чого має прийматися остаточне рішення.

Громадськість Оліївської ОТГ висловлює обурення, оскільки, згідно свіжої інформації, «в верхах» прийнято рішення про приєднання нашої громади до Глибочицької ОТГ. Дане рішення приймалося без відома громадян, які проживають в Оліївській громаді, працюють на її розвиток, будують своє майбутнє і майбутнє своїх дітей на рідній землі. Напрошується висновок, що при вирішенні подальшої долі громад, власне, думку громади, в силу невідомих нам причин, просто ігнорують. Адже  жодних офіційних повідомлень про прийняття рішень щодо майбутнього ОТГ громаді не надходило, необхідних обговорень не проводилось, а фінансова спроможність Оліївської територіальної громади, яка є основним критерієм, взагалі не врахована. У зв’язку з цим, в активних громадських колах нашої ОТГ назріває соціальний бунт, який, на жаль, може стати темною плямою на карті такої світлої реформи як децентралізація.

Відео дня

Хочемо наголосити, що за два роки свого існування Оліївська ОТГ досягла небаченого доти рівня економічного зростання, розвитку соціальної інфраструктури та надання адміністративних послуг - як наслідок, у рейтингу фінансових аспектів діяльності об’єднаних територіальних громад України Оліївська ОТГ займає почесне 6 місце.

У 2019 році нами здійснюється серйозна робота для покращення інфраструктури населених пунктів:

- капітально відремонтовано в твердому покритті 42 вулиці, загальною протяжністю 20 кілометрів, на суму понад 50 млн. гривень;

- проведено поточні ремонти дорожнього покриття 10 вулиць, протяжністю 5 кілометрів, на суму понад 1 млн. гривень.

- проведена реконструкція вуличного освітлення, протяжністю 20 кілометрів та додатково встановлено 400 ліхтарів, на загальну суму понад 5 млн. гривень;

- проведено термосанацію Оліївської гімназії, Троковицького природничо-екологічного ліцею, поточні ремонти кабінетів навчальних закладів громади, на суму понад 5 млн. гривень;

- збудовано поле для міні-футболу зі штучним покриттям та капітально відремонтовано одне футбольне поле, на загальну суму близько 3 млн. гривень;

- встановлено 5 ігрових майданчиків;

- проводиться капітальний ремонт закладів культури;

- встановлено інформаційні дошки;

- проводиться капітальний ремонт медичних закладів первинної ланки: Троковицької амбулаторії, ФАП с. Довжик, ФАП с. Кам’янка;

- встановлено модульну котельню у Троковицькому ліцеї з метою економії енергоресурсів;

- проведено частковий ремонт адмінприміщення в с. Троковичі з заміною вікон та дверей;

- проведено ремонт з заміною меблів, вікон та дверей у шкільній їдальні в с. Троковичі;

- проведено заміну вентиляції та сантехніки в шкільній їдальні в с. Некраші;

- діти в закладах освіти забезпечуються водою та безкоштовним харчуванням, вартість якого збільшено;

- придбано новий шкільний автобус;

- триває робота з благоустрою кладовищ та меморіальних комплексів;

- надається підтримка медичним закладам, центрам безпеки районного рівня.

Раніше в 2018 році нами було здійснено наступні якісні зміни в громаді:

- проведено ремонт та термосанацію сільського клубу та дитячого садочка в с. Некраші;

- збудовано студію звукозапису в будинку культури села Оліївка;

- закуплено сучасні дошки, парти, інші меблі для закладів освіти;

- очищено від дерев кладовища у селах Троковичі та Некраші, огороджено кладовища.

Було проведено ремонт 10 км вулиць в асфальтному покритті, встановлено зупинки громадського транспорту. Також встановлювалися дитячі майданчики. Проводилася реконструкція вуличного освітлення з додатковим встановленням ліхтарів. Ця робота продовжена в 2019 році.

Успішні результати господарювання стимулюють жителів будувати житло, розвивати підприємницьку діяльність, проявляти громадянську позицію тут – на своїй рідній землі. Багато громадян, які довгий час шукали кращої долі за кордоном, зараз повертаються до рідного дому і вкладають свій час та кошти у нашу громаду. Люди, завдяки успішній реалізації реформи децентралізації в селах Оліївської ОТГ, нарешті відчули себе дійсними господарями на власній землі. З нас беруть приклад громади сусідніх менш спроможних сільських рад, які висловлюють бажання приєднатися до нашої території і спільно рухатися вперед. Однак, вище описані дії збоку влади за принципом «без меня меня женили» викликають занепокоєння у наших громадян і чітку готовність захищати своє право бути локомотивом ефективного місцевого самоврядування. Хочеться нагадати, що, згідно з Конституцією України, єдиним джерелом влади в країні є український народ, і варто зробити все, аби це право українців було відстояне!

Повідомляємо громадськості, що в Оліївській територіальній громаді, згідно Методичних рекомендацій оцінки рівня спроможності територіальних громад, проведено аналіз, який підтверджує високий рівень спроможності громади.

Оліївська ОТГ вважається спроможною, відповідно до затверджених показників на рівні держави:

- показник нерозривності та географічної цілісності території громади дотримується;

- на території громади проживає 1230 дітей шкільного віку (критерій не менш як 250) і 510 дітей дошкільного віку (критерій - 100);

- на території громади розташований 1 заклад освіти І-ІІІ ступенів, проєктною потужністю 400 учнів та 2 заклади освіти І-ІІ ступенів, проєктною потужністю 80-150 учнів (критерій 1 заклад – потужність не менш 250 учнів).

Також, проведено аналіз критеріїв оцінки показників, а саме:

 

           Критерії оцінки

Показник

Числове значення

Рівень спроможності

   Чисельність населення

5 тисяч жителів і більше (у нас 7300)

1

високий

Площа

Від 200 до 400 км2 (у нас 131,3 км2)*

0,3

низький

Індекс  податкоспроможності

0,9 і більше (у нас 4,5)

1

високий

Частка місцевих податків та зборів

20% і більше (у нас 84%)

1

високий

Оцінка становить

3,3

високий

 

*На сьогодні у нас є звернення від жителів Вільської ОТГ (площа - 171,2 км2) та Великогорбашівської сільської ради (площа - 24,6 км2) щодо бажання приєднання їхніх території до Оліївської ОТГ. Таким чином площа нашої громади збільшиться до 327 км2 - відповідно рівень спроможності за показником площі матимемо середній.

Враховуючи зазначене вище, сталий розвиток громади, здійснення повноважень органами місцевого самоврядування, успішне завершення децентралізації на даний момент, на жаль, наштовхується на перешкоди «зверху» та загрожує виникненням соціального бунту.

 За інформацією: oliivska.gromada.org.ua

Нагадаємо, Житомирська ОДА вже оприлюднила свою офіційну позицію з даного питання.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:51 Ветерани та ветеранки можуть отримати знижки на квартплату та плату за комунальні послуги й опалення будинків 17:20 Джеря та Кайдаші повертаються? 17:00 Настає сезон кліщів: як вберегти себе 16:40 Екоінспекція оштрафувала підприємців за знищення газонів у гідропарку Від читача 12:56 У Житомирі відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 16:19 #ПрозороТаПідзвітно: Від початку війни у Житомирській області відновлено 3255 об’єктів 16:00 Смерть у сміттєвому контейнері: у Житомирі чоловік загинув під пресом сміттєзбиральної машини photo_camera 15:40 У Житомирі пройшов перший день чесько-українського театрального фестивалю play_circle_filled photo_camera 15:20 МОН презентує проєкт нового закону «Про професійну освіту» 15:00 Уночі на Новому бульварі компанія молодиків поламала сакури і магнолії 14:39 У Житомирі спільне чаркування завершилося вбивством 14:21 Бердичівлянин втратив 29 тисяч гривень, скориставшись сервісом з пошуку попутників 14:00 З 1 квітня діти загиблих добровольців отримують державну соціальну допомогу в підвищених розмірах 12:40 У Коростишівській лікарні відкрили клініко-діагностичну лабораторію 12:20 На Звягельщині в ході побутової сварки 20-річний чоловік до смерті побив 41-річного односельця 12:00 У найближчі дні в Житомирі збережеться дощова і прохолодна погода 11:40 На півтори тисячі оштрафовано чоловіка, який спалював деревину в районі Соколовського кар’єру 11:20 Арештований товар на майже 800 тис. грн передано ЗСУ 11:00 У Житомирській області чотири заклади охорони здоров’я надають медичну допомогу при гострому інфаркті міокарда 10:39 Гуманітарний Хаб "Житомир" відправляє медичну допомогу на Сумщину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up