Залишити приміщення не можна об’єднати: про злиття двох спортивних шкіл Житомира

Залишити приміщення не можна об’єднати: про злиття двох спортивних шкіл Житомира

На паузі питання реорганізації двох житомирських шкіл на Польовій, проте питання об’єднання двох спортивних шкіл ДЮСШ № 1 та ДЮСШ № 2 набирає обертів. 

Коментарі департаменту, інтерв’ю з директоркою школи ДЮСШ № 1 та звернення батьків до міського голови: «Наша пісня гарна й нова», далі – все по порядку.

Нещодавно на телеканалі СК1 директор департаменту освіти міськради Валентин Арендарчук розповів про мету злиття двох спортивних шкіл: «Необхідність об’єднати дві спортивні школи з’явилася для покращення умов перебування дітей у спортивній школі, а також дітей у 36-й школі, і щоб збільшити кількість місць у 21 садочку. Приміщення спортивної школи на вул. Домбровського – це колишнє приміщення садочка, там знаходиться кабінет директора і 3 класи уроків шахів. Секція волейболу і баскетболу працює у спортзалах загальних освітніх закладів. Тому це приміщення використовується тільки для занять шахами і як офіс директора першої спортивної школи. Ми для початку будемо шукати приміщення. Поки приміщення не знайдемо, то вони (школа – авт.) будуть функціонувати».

Ще на профільній комісії директор департаменту освіти наголосив: «Не може нам тут диктувати права одна людина, директор ДЮСШ № 1 пані Родіонова… У неї офіс більше, ніж клас шахів, то про що мова?»

Відео дня

Журналістів редакції «20 хвилин» зацікавило питання об’єднання двох спортивних шкіл. Крім того, не могли втриматися, щоб не побачити той самий «офіс» директорки ДЮСШ № 1. 

Олена Родіонова відмовлялася від інтерв’ю і коментарів щодо об’єднання шкіл не лише тому, що її відкрито ігнорують у департаменті, а і тому, що вона втомилася від постійних конфліктів: «Рівно 4 роки тому була спроба зробити те саме, що вони хочуть зараз. Тоді мене офіційно викликав Арендарчук, і було попередження, що приміщення нашої школи хочуть віддати 36 школі. Тоді зібрали батьківські збори, запросили депутатів, я була головою цього засідання, ми тоді проводили це все максимально прозоро. Тоді все було чесно. Мене попередили, ми зробили громадські слухання, ми відстояли свою думку».

За словами директорки ДЮСШ № 1, цього разу батьки прийшли шоковані, оскільки дізналися про новину щодо об’єднання шкіл з сайту міськради: «Батьки прибігли до нас зі словами: «Ви бачили, що на сайті міської ради такий проект з’явився? Що робити?» – Я кажу: «Яке об’єднання? Звідки?». Ніхто не знав і не був попереджений. Я одразу після того, як дізналася, написала лист Арендарчуку, чекала якоїсь інформації. Мене викликали в департамент у середу (4 вересня – авт.), я прийшла, а мені сказали: «Його (Арендарчука – авт.) немає, він 15 хвилин тому пішов», я кажу: «Як немає? Мене викликали». Сказали чекати заступника. Заступник мені те саме говорить: «Ви ж уже пенсіонерка, чого ви тримаєтеся за своє крісло?». Ось розмова з департаментом».

Те, що Валентин Арендарчук назвав «офісом директора», насправді – звичайна кімната, яка поєднує кабінет директора і учительську:

«У мене кабінет, а не офіс. Тут кожен стільчик – це для кожного тренера, ми тут проводимо обговорення, визначаємо цілі, плани. У мене заступник сидить у маленькій кімнаті, тут не так багато місця, тому приміщення для директора і тренерів по факту спільне. До чого тут взагалі питання кабінету, коли мова йде про об’єднання?» – пояснює Олена Федорівна.

За словами директорки спортивної школи № 1, вона готова піти з посади, але за приміщення і дітей – вона буде боротися. «Ви знаєте, справа навіть не в посаді, я готова піти сама, тут справа в тому, що безкоштовна спортивна школа, де кожен тренер настільки любить свою роботу, що не йде у інші заклади працювати, навіть якщо там платять більше, школа має працювати у нормальному приміщенні. Нам пропонують приміщення на вул. Київській, там зараз банк. Ну банк може і продовжити оренду, і що нам робити? Де діти будуть займатися?» – зауважує Олена Родіонова.

Приміщення спортивної школи невелике, воно дійсно вміщує кабінет директора з учительською, три класи шахів, хол, кабінет заступника і вбиральню. Секції волейболу, баскетболу дійсно працюють з тренерами по школах міста. За будівлею є невелика територія, яку колись планували облаштувати під спортивний зал, але, на жаль, не було фінансової змоги це зробити.

«Ми кожну копійку, що нам виділяли, вкладаємо в цей заклад. Зробили потроху ремонт косметичний, щоб дітям було комфортно займатися. Ми не претендуємо, нас влаштовує те, що у нас є, аби просто хоч ця школа була…», – зазначає директорка ДЮСШ № 1.

Школа має свою чітку концепцію навчання: прописані плани, де діти покращують свої навички щодня.

«У нас у школі навчання не таке, як у гуртках. У нас є чіткі програми, які учні мають вивчати і проходити. У нас Марина Петренко виграла чемпіонат України з шахів до 10 років. Вона наша вихованка, не платних гуртків і курсів, а нашої школи для дітей, розумієте? Це результат. Це показник нашої роботи. Ми готові і змагання проводити з цього виду спорту, ми можемо це, аби нам давали можливість, а не просто забирали приміщення», – розповідає Олена Родіонова.

Як неодноразово наголошували депутати гуманітарної комісії, департамент не створив нормальні умови комунікації з громадськістю, через що неодноразово виникали конфлікти. Недомовленості та невміння чітко визначити цілі об’єднання спортивних шкіл викликають сумніви у громади міста. 

Неодноразово лунали коментарі від батьків ДЮСШ № 1, що владі міста потрібна лише ділянка, оскільки неподалік школи будується новий будинок. Це лише чутки, проте саме через те, що немає чітких пояснень, і виникають подібні теорії.

Батьки вихованців спортивної школи № 1 написали звернення до міського голови Сергія Сухомлина, де висловилися проти об’єднання: «Батьки вихованців ДЮСШ № 1 звертаються до Вас з проханням не допустити злиття двох спортивних шкіл, адже це суперечить насамперед законам України».

У іншому зверненні, до Валентина Арендарчука, також просять про недопущення об’єднання шкіл: «Це порушує пункт 2 статті 9 Закону України «Про позашкільну освіту», де зазначено: «Державна політика у сфері позашкільної освіти спрямована на… збереження та розвиток мережі державних та комунальних закладів позашкільної освіти без права їх перепрофілювання, перепідпорядкування, злиття, передачі приміщень, обладнання техніки в оренду, концесію, відчуження (продажу) землі, майна…».

Питання реорганізації шкіл на Польовій та двох спортивних шкіл Житомира внесене в порядок денний, проте рекомендацією погоджувальної ради знято з розгляду сесії 17 вересня. 

Наумова Валерія

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:00 19 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up