Законодавчі нововведення: що змінилось для житомирян у новому році

Законодавчі нововведення: що змінилось для житомирян у новому році

З початком 2017 року почали діяти десятки нових норм законів, які вплинуть на життя багатьох українців – від суттєвого підвищення акцизів на алкоголь до скасування податку з продажу валюти.

 

Окрім того, змінюється життя десятків тисяч фізичних осіб-підприємців, які з 1 січня змушені платити більше податків.

 

Дорожчий алкоголь та цигарки

Відео дня

Вже за практично усталеною «традицією», у пошуках додаткових надходжень до бюджету парламент підвищив акцизи на алкоголь та цигарки.

Акцизний податок на алкогольні напої урядовці підвищили на 20%, на слабоалкогольні напої, пиво, сидр, перрі, кріплені та ігристі вина – на 12%. Ставку для натуральних вин не змінили. Акциз на коньяк зросте на 17%. Втім, діяти підвищення щодо підакцизного алкоголю почне з 1 березня.

А от цигарки здорожчали уже 1 січня. Акцизи на тютюнові вироби збільшили одразу на 40%. За прогнозами експертів, це може підвищити ціну на пачку цигарок у середньому на 4-5 гривень.

 

Здешевлення валюти?

Тим - таки законом Верховна Рада скасувала 2% збір на державне пенсійне страхування при купівлі готівкової валюти.

Збір у такому розмірі діяв кілька років і, на думку експертів, зокрема сприяв появі напівтіньового ринку валюти.

Деякі обмінні пункти працювали згідно з законом, стягуючи з покупців 2% від суми.

Інші «обмінники» не стягували збір, продаючи валюту без чеку за меншою ціною.

 

Підвищення мінімальної зарплатні

З 1 січня, за задумом уряду, найнижча заробітна платня в Україні має становити 3200 гривень – тобто, зрости удвічі.

Окрім такого рівня оплати праці у державному секторі, таку ж мінімальну оплату праці зобовязані надавати й у приватному бізнесі.

Урядовці сподіваються, що бізнес, який зараз платить працівникам «мінімалку», підвищить виплати до 3200 гривень, а не виведе зарплату «у тінь».

З 1 січня також змінилась система видачі студентських стипендій. Їх отримуватимуть студенти з найвищим рейтингом, а не всі успішні, як раніше.

При цьому просту стипендію збільшують до 1100 гривень, а підвищену – до 1400.

 

ФОПи платитимуть більше

6 грудня парламент ухвалив, а 27 грудня президент підписав зміни до законодавства щодо роботи фізичних осіб-підприємців.

Відповідно до нових норм, вже з 1 січня окремі категорії ФОПів – друга та третя групи, змушені сплачувати єдиний соціальний внесок у понад 704 гривні на місяць, навіть якщо тимчасово не мають жодного прибутку.

Раніше ФОП, коли мав прибуток, то сплачував певний відсоток податку та ЄСВ на місяць. Якщо ж руху коштів не було, то й підприємець нічого не мав сплачувати. Тому багато підприємців тримали відкриті ФОПи, а платили податки тільки тоді, коли мали реальні прибутки.

Нововведення ще до початку дії призвело до масового закриття ФОПів людьми, які використовували їх не кожного місяця – так званих «сплячих ФОПів».

 

Здешевшають ліки

З початку 2017 року в Україні можуть здешевшати багато категорій ліків, на які уряд запровадив регулювання цінової надбавки.

У постанові уряду йдеться про цілий перелік ліків на кілька сотень найменувань.

Це, зокрема, препарати для лікування при серцево-судинних хворобах, бронхіальній астмі та цукровому діабеті, вартість яких буде частково чи повністю відшкодовувати держава.

Гранична постачальницько-збутова надбавка на них становитиме 5%, а націнка – 15% з урахуванням податків та зборів.

Також на такі ліки запроваджується поняття «референтної ціни», яка залежатиме від вартості ліків у пяти країнах Східної Європи: Польщі, Словаччині, Угорщині, Латвії та Чехії.

Уряд очікує зниження вартості ліків в аптеках, проте експерти прогнозують можливі проблеми з постачанням та тимчасову відсутність деяких препаратів.

 

Без міліції

З 1 січня 2017 року вся атрибутика старої міліції є недійсною.

Як передбачено Законом про національну поліцію, поліцейські могли використовувати старі атрибути міліції до 31 грудня 2016 року: посвідчення, печатки, логотипи та емблеми.

Також до 31 грудня дозволялося використання форми старої міліції.

З початку цього року її працівники мають носити тільки нову поліцейську форму та мати при собі жетон працівника поліції.

 

Трохи дорожче телебачення

З початку року почав діяти закон, який дещо змінив правила трансляції телеканалів у складі універсальної програмної послуги.

Тобто, з 1 січня телеканали отримали право виключати свій контент з пакету послуг кабельних операторів телебачення у містах з населенням 50 тисяч плюс.

Таким чином медіагрупи отримають право вимагати від провайдерів платню за свій продукт у їхніх мережах.

У пояснювальній записці до документу вказується, що це дасть можливість телеканалам отримати додаткові прибутки для виробництва національного продукту в умовах падіння ринку реклами.

Медіагрупи у грудні озвучили мінімальну вартість свого контенту для мереж платного телебачення.

Вартість різних телеканалів для завчасного укладення угод у грудні складала від 10 до 75 копійок на місяць з одного абонента. Для укладання угод у січні ціни дещо підвищаться.

Така новація може призвести до часткового підвищення плати за кабельне телебачення у містах з населенням у понад 50 тисяч.

 

Більше грошей на відрядження

У «бюджетну ніч» депутати ухвалили проект змін до податкового кодексу №5368, яким дещо змінили порядок закордонних відряджень.

Відтепер для відряджень за кордон розмір добових, які не потребують документального підтвердження та не оподатковуються, підвищено з 40 євро до 80 євро.

Окрім того, документальним підтвердженням закордонного відрядження буде не тільки штамп у паспорті про залишення країни, а й низка інших документів.

Зокрема, це можуть бути проїзні документи, рахунки на проживання або будь-які інші документи, «що підтверджують фактичне перебування особи у відрядженні».

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up