Як обрати стиглий і смачний кавун: 10 основних порад

Як обрати стиглий і смачний кавун: 10 основних порад

Ризик купити несмачний кавун можна зменшити до мінімуму при використанні підказок, - наголошують у виданні «Погляд».

Замало просто подивитися на плід, щоб визначити його стиглість, важливо врахувати низку підказок, що допоможуть обрати смачний кавун.

ТОП-10 порад

1. Найкращий час для купівлі – кінець літа і осінь. Саме тоді в Україні з'являються стиглі кавуни, вирощені в природних умовах. До цього часу продають тепличні баштанні, перенасичені нітратами і барвниками;

2. Ідеально смакують кавуни середньої величини – кілограмів 5-7. Величезні плоди можуть мати надлишок добрив;

3. Кавун має бути контрастним. Темні і світлі смуги мають бути максимально чітко позначені. Чим темніші смуги, тим ягода має більше поживних речовин;

4. Хвостик має бути сухим, але не відірваним. Якщо він занадто сухий, значить кавун відвезли з баштану багато тижнів тому. Мокрий зелений хвіст – гарантія незрілого плоду;

5. Кірка повинна бути дуже твердою. Якщо кавун стиглий, її важко відколоти нігтем. У перерослого плоду вона коричнева і волога;

6. Стиглий кавун має видавати глухий звук. М'якоть зрілого плоду має мікропорожнечі. Покласти кавуна на долоню лівої руки, а правою рукою стукати його у бік. Він повинен віддаватися в лівій руці;

7. Кавунів ділять на «хлопчиків» і «дівчаток». «Дівчаток» вважають смачнішими – вони солодші і мають менше кісточок. У «хлопчиків» низ опуклий, а кружечок на ньому маленький. У «дівчаток» низ більш плаский, а кружечок широкий;

8. На місці контакту кавуна з землею має бути пляма. Її колір має бути насичено-жовтим або, ще краще, темно-оранжевим, але не білим;

9. Щоб перевірити кавун на стиглість, його можна кинути у воду, якщо спливе – плід стиглий;

10. М'якоть смачного кавуна має бути однорідною. Жовтуваті жилки можуть свідчити про не найкращу якість ягоди.

Також визначити стиглість кавуна можна таким способом – при ударі долонею зрілий кавун повинен вібрувати, при ударі зігнутим пальцем – видавати помірно глухий звук, при стисненні уздовж поздовжньої осі – слабкий хрускіт. Також пам’ятайте, що розрізані кавуни не можна зберігати в холодильнику більше 12 годин.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:00 3 грудня: все про цей день, яке свято, традиції і погода у Житомирі 17:33 У Житомирі поліцейські встановлюють обставини інциденту в укритті 17:00 З 1 по 10 грудня триває Тиждень доброчесності 2025 16:30 росія знову атакувала газову інфраструктуру України Від читача 18:05 Основні онлайн-ризики для дітей у воєнний час 16:00 У Бердичеві просто на дорозі помер чоловік. ОНОВЛЕНО 16:00 Рух без бар’єрів: реконструкція двох вулиць поблизу військового кладовища у Житомирі. ВІДЕО play_circle_filled 15:41 Гуманітарна допомога від фонду «Серця Єдності» передана медичним та соціальним закладам Житомирщини 15:20 УВАГА! Мін’юст спростовує недостовірну інформацію щодо «нових правил» купівлі нерухомості з 1 січня 2026 року 15:00 Онлайн-шахрайство: бердичівські поліцейські закликають громадян бути обачними під час фінансових операцій 14:40 У Житомирі завершився курс 3D-моделювання для ветеранів війни та членів їхніх родин 14:20 Зміни грудня 2025: зимова підтримка, правила бронювання та змінені тарифи "Нової пошти" 14:00 Понад 50 тисяч заявок на отримання одноразової виплати 6500 пройшли погодження 12:40 Жителя Коростеня засуджено до 3 років за незаконне зберігання та збут боєприпасів 12:21 У Житомирі відкрилася Резиденція Святого Миколая 12:00 Ветерани зі статусом ВПО з тимчасово окупованих територій можуть подати заяву на житловий ваучер 11:40 Невідомі факти про ВІЛ 11:20 З 1 грудня на водоймах Житомирщини стартує заборона на вилов раків 11:00 У Житомирській обласній лікарні запрацював простір із супроводу ветеранів 10:41 У Житомирі стартував конкурс «Стань чемпіоном зі швидкочитання»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up