Як обрати стиглий і смачний кавун: 10 основних порад

Як обрати стиглий і смачний кавун: 10 основних порад

Ризик купити несмачний кавун можна зменшити до мінімуму при використанні підказок, - наголошують у виданні «Погляд».

Замало просто подивитися на плід, щоб визначити його стиглість, важливо врахувати низку підказок, що допоможуть обрати смачний кавун.

ТОП-10 порад

1. Найкращий час для купівлі – кінець літа і осінь. Саме тоді в Україні з'являються стиглі кавуни, вирощені в природних умовах. До цього часу продають тепличні баштанні, перенасичені нітратами і барвниками;

2. Ідеально смакують кавуни середньої величини – кілограмів 5-7. Величезні плоди можуть мати надлишок добрив;

3. Кавун має бути контрастним. Темні і світлі смуги мають бути максимально чітко позначені. Чим темніші смуги, тим ягода має більше поживних речовин;

4. Хвостик має бути сухим, але не відірваним. Якщо він занадто сухий, значить кавун відвезли з баштану багато тижнів тому. Мокрий зелений хвіст – гарантія незрілого плоду;

5. Кірка повинна бути дуже твердою. Якщо кавун стиглий, її важко відколоти нігтем. У перерослого плоду вона коричнева і волога;

6. Стиглий кавун має видавати глухий звук. М'якоть зрілого плоду має мікропорожнечі. Покласти кавуна на долоню лівої руки, а правою рукою стукати його у бік. Він повинен віддаватися в лівій руці;

7. Кавунів ділять на «хлопчиків» і «дівчаток». «Дівчаток» вважають смачнішими – вони солодші і мають менше кісточок. У «хлопчиків» низ опуклий, а кружечок на ньому маленький. У «дівчаток» низ більш плаский, а кружечок широкий;

8. На місці контакту кавуна з землею має бути пляма. Її колір має бути насичено-жовтим або, ще краще, темно-оранжевим, але не білим;

9. Щоб перевірити кавун на стиглість, його можна кинути у воду, якщо спливе – плід стиглий;

10. М'якоть смачного кавуна має бути однорідною. Жовтуваті жилки можуть свідчити про не найкращу якість ягоди.

Також визначити стиглість кавуна можна таким способом – при ударі долонею зрілий кавун повинен вібрувати, при ударі зігнутим пальцем – видавати помірно глухий звук, при стисненні уздовж поздовжньої осі – слабкий хрускіт. Також пам’ятайте, що розрізані кавуни не можна зберігати в холодильнику більше 12 годин.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:21 Профілактика - як щит: пройди чек-ап і будь захищеним 12:11 Житомир попрощався із Захисником Володимиром Кондратюком, який загинув під час виконання бойового завдання 11:23 Упродовж доби рятувальники Житомирщини ліквідували 10 пожеж 09:46 У Пулинській громаді в ДТП травмовано 17-річну дівчину Від читача 14:51 Безпечне користування мережами Wi-Fi (https://chatovi.online) 09:32 Фахівці ДСНС врятували чоловіка, який впав у бункер із зерном у селі Коростенського району 09:00 27 грудня: яке сьогодні свято, прикмети і заборони, прогноз погоди у Житомирі 16:00 Експорт через глобальні маркетплейси: як українським виробникам вийти на міжнародні ринки за підтримки «Дія.Бізнес» 15:00 «Керуй змінами». Встигніть долучитися до навчальної програми для жінок у транспортній сфері 14:40 Розпочався прийом заявок на Національний конкурс «Благодійна Україна-2025» 14:40 Житомирський театр імені Івана Кочерги запрошує глядачів на вистави у січні — афіша
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up