Як обрати стиглий і смачний кавун: 10 основних порад

Як обрати стиглий і смачний кавун: 10 основних порад

Ризик купити несмачний кавун можна зменшити до мінімуму при використанні підказок, - наголошують у виданні «Погляд».

Замало просто подивитися на плід, щоб визначити його стиглість, важливо врахувати низку підказок, що допоможуть обрати смачний кавун.

ТОП-10 порад

1. Найкращий час для купівлі – кінець літа і осінь. Саме тоді в Україні з'являються стиглі кавуни, вирощені в природних умовах. До цього часу продають тепличні баштанні, перенасичені нітратами і барвниками;

2. Ідеально смакують кавуни середньої величини – кілограмів 5-7. Величезні плоди можуть мати надлишок добрив;

3. Кавун має бути контрастним. Темні і світлі смуги мають бути максимально чітко позначені. Чим темніші смуги, тим ягода має більше поживних речовин;

4. Хвостик має бути сухим, але не відірваним. Якщо він занадто сухий, значить кавун відвезли з баштану багато тижнів тому. Мокрий зелений хвіст – гарантія незрілого плоду;

5. Кірка повинна бути дуже твердою. Якщо кавун стиглий, її важко відколоти нігтем. У перерослого плоду вона коричнева і волога;

6. Стиглий кавун має видавати глухий звук. М'якоть зрілого плоду має мікропорожнечі. Покласти кавуна на долоню лівої руки, а правою рукою стукати його у бік. Він повинен віддаватися в лівій руці;

7. Кавунів ділять на «хлопчиків» і «дівчаток». «Дівчаток» вважають смачнішими – вони солодші і мають менше кісточок. У «хлопчиків» низ опуклий, а кружечок на ньому маленький. У «дівчаток» низ більш плаский, а кружечок широкий;

8. На місці контакту кавуна з землею має бути пляма. Її колір має бути насичено-жовтим або, ще краще, темно-оранжевим, але не білим;

9. Щоб перевірити кавун на стиглість, його можна кинути у воду, якщо спливе – плід стиглий;

10. М'якоть смачного кавуна має бути однорідною. Жовтуваті жилки можуть свідчити про не найкращу якість ягоди.

Також визначити стиглість кавуна можна таким способом – при ударі долонею зрілий кавун повинен вібрувати, при ударі зігнутим пальцем – видавати помірно глухий звук, при стисненні уздовж поздовжньої осі – слабкий хрускіт. Також пам’ятайте, що розрізані кавуни не можна зберігати в холодильнику більше 12 годин.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:54 За втручання прокуратури постійному лісокористувачу буде повернуто землі лісового фонду площею понад 3 га 17:29 Поліцейські охорони та рятувальники Житомирщини долучилися до донорства крові напередодні Дня волонтера photo_camera 17:00 Олесю Морозову нагородять відзнакою «За заслуги перед містом Житомиром ІІ ступеня» 16:39 Житомирщина активно розширює використання освітньої екосистеми «Мрія» Від читача 18:05 Основні онлайн-ризики для дітей у воєнний час 16:20 ТОРівці на проспекті Незалежності затримали жінку з пакунками "солей" 16:00 На місці колишнього кафе «Театральне» облаштовують парковку 15:55 Поліція Житомирщини застерігає про шахрайську схему з отриманням «Зимової підтримки» 15:40 7 родин ВПО отримають квартири для тимчасового проживання у нашій громаді 15:21 У Житомирській області триває активне розгортання об’єктів розподіленої генерації. Нові можливості від Уряду 15:00 Що зміниться для житомирців з грудня: зимова підтримка, бронювання, тарифи та нові правила 14:41 УВАГА! 2 грудня у Житомирі на території дошкільного навчального закладу №44 зафільмували на відео лисицю 14:19 У Житомирі запрацюють ялинкові ярмарки 14:00 До уваги водіїв: на Звягельщині у зв'язку з ремонтом тимчасово змінено організацію дорожнього руху на магістралі М-06 photo_camera 12:41 3 грудня — Міжнародний день людей з інвалідністю 12:19 Увага! В Україні очікується значне погіршення видимості через туман! 12:00 Житомирянина засуджено до 11 років за замах на вбивство поліцейських і низку тяжких злочинів 11:39 Смертельна ДТП на Звягельщині: автомобіль збив 52-річного велосипедиста 11:20 Вночі у Бердичеві горів магазин photo_camera 11:00 Житомирська громада презентувала міжнародним партнерам проєкт простору креативної економіки Zshyto на форумі Impact.Zhytomyr 2.0
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up