Як не треба робити: чому недореконструйовану набережну річки Тетерів потрібно знову ремонтувати?

Як не треба робити: чому недореконструйовану набережну річки Тетерів потрібно знову ремонтувати?

Цього місяця повинні були закінчитися роботи з капітального ремонту і благоустрою території набережної річки Тетерів у місті Житомирі з розміщенням об’єктів фізичної культури і спорту. Але роботи ще продовжуються…

Проєктом першої черги капітального ремонту було передбачено облаштування дитячого майданчика з 7-ма батутами і спортивним комплексом на площі 80,0 кв. м; облаштування фітнес-зони на площі 1 500 кв. м; облаштування зони для занять йогою; будівництво амфітеатру зі сценою для виступів на 150 місць; реконструкцію існуючих альтанок; створення релакс-саду з посівом газонів і улаштуванням гранітних плит; встановлення пункту для велопрокату; встановлення 43-х декоративних лавок на пішохідній доріжці.

Ще у 2018 році з гордістю заявлялося, що після реконструкції набережна річки Тетерів у Шодуарівському парку Житомира може стати туристичною перлиною міста. Ескізи майбутнього проєкту тоді опублікував у себе на сторінці у Facebook тодішній головний архітектор міста Юрій Безбородов.

«…облаштується і нижній рівень набережної з місцями для сидіння та фотолюмінісцентним покриттям у мощенні. Має бути амфітеатр зі сценою з можливістю проведення невеличких виступів та організації літнього кінотеатру, реконструкція човнової станції та понтонного причалу біля неї. Не забули і про ротонду з альтанкою та поновлення доріжок до них. Багато різноманітного озеленення, місць для відпочинку та спорту. Не забули й про рибалок та відпочиваючих у води – для них облаштовані невеличкі місця безпосередньо біля Тетерева», – повідомив Юрій Безбородов.

Відео дня

Вартість реалізації лише першої частини грандіозного проєкту зазначалася у понад 30 мільйонів гривень. Нагадаємо, що на реалізацію проєкту реконструкції набережної Тетерева Європейський Союз виділив Житомиру 12 мільйонів гривень, а розпочати будівництво спортивно-культурного простору влада міста планувала у 2019 році.

Ініціатором проєкту виступила Житомирська обласна державна адміністрація, а замовником став департамент містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Житомирської обласної державної адміністрації. Фінансування відбувалося за Програмою регіонального розвитку – розвиток туризму.

В інформаційній картці проєкту регіонального розвитку, який може реалізовуватися за кошти державного бюджету, отримані від Європейського Союзу, зазначалося: «Є повна спроможність забезпечити стійкий результат реалізації проєкту. Утримання набережної річки Тетерів міста Житомира буде здійснюватися за кошти міського бюджету міста Житомира. Доходи міського бюджету міста Житомира є достатніми для утримання майбутньої набережної річки Тетерів».

Сайт Житомирської міської ради 11 листопада 2020 року повідомив: «Підрядник приступив до виконання робіт другої черги: проводяться реконструкція човнової станції та облаштування території навколо».

Міський голова Сергій Сухомлин під час засідання 74-ї сесії міської ради зауважив, що планується доповнити проєкт реконструкції облаштуванням спуску для маломобільних верств населення.

Ще 7 лютого 2020 року під час шістдесят третьої (позачергової) сесії міської ради депутати прийняли рішення «Про внесення змін до міської цільової програми «Будівництво (реконструкція, капітальний ремонт) об’єктів комунальної власності Житомирської міської об'єднаної територіальної громади на 2018-2020 роки». Зокрема, рішенням передбачено капітальний ремонт благоустрою території набережної річки Тетерів у м. Житомирі із розміщенням об’єктів фізичної культури і спорту (І черга) – у 2020 році проєкт реалізується шляхом співфінансування з Державного фонду регіонального розвитку (12482,01 тис. грн) та місцевого (1386,89 тис. грн) бюджетів.

На сьогодні вигляд набережної дійсно суттєво змінився. Але разом із позитивними емоціями в очі кидається не дуже якісно покладена плитка. Частину лавок вже пошкоджено, фарба з них облуплюється. У кількох місцях навіть встигли зламати дерев’яні дошки на лавках. Також можна звернути увагу, що плитку тільки поклали, а біля центральної доріжки щілини між окремими плитками сягають значних розмірів.

Виконані роботи значно відрізняються від заявлених Житомирським міським головою Сергієм Сухомлиним та тодішнім головним архітектором міста Юрієм Безбородовим ще у 2018 році. Отже, або кінцевий проєкт зазнав значного корегування, або роботи виконувалися не зовсім за проєктом.

До того ж, біля берега не прочищено дно річки, що призводить до дуже неохайного вигляду всієї набережної. Нижню стінку біля води просто поштукатурено, але нанесений шар матеріалу вже у кількох місцях значно відшаровується.

Ще однією проблемою зараз є паркування автівок біля набережної. Приїжджі повністю перегороджують проїжджу частину і так вузької вулиці, що призводить до повного блокування власників прилеглих будинків у їхніх оселях. До того ж проєктом передбачалася реконструкція під’їзних шляхів до набережної. Цього зараз немає.

Заради справедливості варто відзначити, що великий внесок у руйнування ще не повністю реконструйованої набережної вносять самі житомиряни. Величезні купи сміття, які залишаються після відпочивальників, плавають біля берега. Розмальовані незрозумілими графіті сходинки від бульвару до набережної. Понівечені альтанки вже кілька разів перефарбовувалися. Однак вандали продовжують свою чорну справу. Наявність камер відеоспостереження істотно не допомагає. Патрульні зайняті виловом потенційних «стрибунів» з підвісного мосту, і спостерігати за тим, хто з відвідувачів малює на щойно відремонтованих стінах альтанок, вже просто немає фізичної можливості.

Ми звернулися за коментарем стосовно ремонту набережної до начальника управління капітального будівництва Житомирської міської ради В’ячеслава Глазунова та отримали відповідь: «Зміни до проєкту дійсно вносилися. Виправляли помилки, які виявило УКБ міськради, зокрема пов'язані з плиткою. Нагляд за ходом робіт здійснюють постійно». Але при цьому очільник УКБ міськради конкретні терміни закінчення ремонту набережної назвати не зміг, але зазначив, що днями буде нарада з цього питання».

Нам нічого не залишилося, як звернутися за коментарем до фахового інженера-будівельника, який має ліцензію на подібні роботи. На підставах анонімності фахівець з колегами оглянули будівельний майданчик та одразу зробили кілька зауважень.

Так, у фахівців викликало здивування те, що на об’єкті ще продовжуються роботи, а на спортмайданчику перебувають діти. Отже, жодної огорожі взагалі немає. Це повне ігнорування правил безпеки. Крім того, звернули увагу на товщину плитки, яку кладуть на набережній. На думку спеціалістів, товщина плитки надлишкова, що призводить до зайвого використання коштів. Також зауваження стосувалися порушень технології укладання плитки. Візуально видні щілини, перекоси, сповзання плитки вбік. У деяких місцях звернули увагу на відлущування фарби на поверхнях, що говорить про непідготовленість матеріалу до фарбування.

Особливі претензії були висловлені під час огляду водостоків, які виконані дуже грубо, зі зміщенням від основної лінії доріжок. Замість того, щоб підрізати в рівень з лінією укладання плитки, водостоки не укріплені і винесені далі, що візуально дуже псує картину. На думку фахівців, за цим також повинна стежити ДАБІ. Багато питань було і до проєктувальників. Незрозуміле розташування навісів-листочків над лавочками. Тінь від них падає у більшості випадків в інший бік. Було б логічним припустити, що навіси у будь-якому вигляді повинні виконувати певну функцію, однак цього не відбувається.

Кримінальна відповідальність за порушення правил охорони та безпеки праці передбачена ст. 135, 218, 219 і 220 Кримінального кодексу України. 

Стаття 271 Кримінального кодексу України. Порушення вимог законодавства про охорону праці.

Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів про охорону праці службовою особою підприємства, установи, організації або громадянином – суб’єктом підприємницької діяльності, якщо це порушення заподіяло шкоду здоров’ю потерпілого – Штраф від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк

Те саме діяння, якщо воно спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки – Виправні роботи на строк до двох років або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до семи років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до двох років або без такого

Стаття 272. Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою.

Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві або будь-якому підприємстві особою, яка зобов’язана їх дотримувати, якщо це порушення створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків або заподіяло шкоду здоров’ю потерпілого – штраф від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого

Те саме діяння, якщо воно спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки – Обмеження волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років

Стаття 272 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність за порушення правил безпеки при проведенні гірничих, будівельних та інших робіт з підвищеною небезпекою.

Потерпілими від цього злочину можуть бути будь-які особи – як учасники виробничого процесу (робітники і службовці підприємства, де виконуються роботи з підвищеною небезпекою), так і інші особи, включаючи тих, що не мають будь-якого відношення до даного виробництва.

В Кодексі України про адміністративні правопорушення також є стаття 96. Порушення вимог законодавства, будівельних норм, стандартів і правил під час будівництва.

Порушення вимог законодавства, будівельних норм, стандартів і правил та затверджених проектних рішень під час нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту об’єктів чи споруд – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та на посадових осіб – від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та на посадових осіб – від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Експлуатація об’єктів будівництва, не прийнятих в експлуатацію, а також наведення недостовірних даних у декларації про готовність об’єкта до експлуатації, вчинені щодо об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними наслідками (СС1), крім порушень, передбачених частиною восьмою цієї статті, – тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятисот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Незабезпечення замовником здійснення авторського нагляду, якщо такий нагляд є обов’язковим згідно з вимогами законодавства, – тягне за собою накладення штрафу від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві або будь-якому підприємстві особою, яка зобов’язана їх дотримуватися, при тому, що це порушення створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків або заподіяло шкоду здоров’ю потерпілого, є кримінально караним злочином за ст. 272 Кримінального кодексу України. Кримінальний закон передбачає, що порушення вимог законодавства про охорону праці на виробництві може мати місце не тільки на підприємстві або в установі, які проводять діяльність, пов’язану безпосередньо зі створенням продукції, але й там, де будь- яка діяльність підприємства ведеться із застосуванням праці людини.

Те, що штукатурка на стіні біля спуску до води вже також відшаровується разом із фарбою, говорить про неякісні матеріали. Здивування викликало укладання плитки біля берега. При цьому дно річки Тетерів не очищене взагалі. Були видалені дерева і чагарники, однак нормальної очистки дна не проводилося. Таким чином, використання набережної річки для відпочинку залишається під великим питанням. Водночас якщо спеціальна техніка почне очищення прибережної зони русла річки Тетерів, то всю плитку буде знищено. Також немає огорож біля води. Це вже питання до проєктувальників. Щодо того, що водовідводи виконані не скрізь, звернули увагу, що плитку в подальшому чекає така ж доля, як і на сходах, де видно сліди розмивів від дощової води. У багатьох місцях на відремонтованих недавно сходах є ознаки відшарування гранітних плит. Така ж доля чекає плитку, покладену на доріжках.

Підбиваючи підсумок своєрідного аудиту, професійні інженери-будівельники зробили висновок, що належного нагляду ні з боку проєктантів, ні з боку замовників за об’єктом не проводиться. Використовуються часто неякісні матеріали, а самі роботи проводяться з порушенням технології. І це все виконується коштом бюджету міста, тобто з податків містян. 

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (11)
  • Климко Андрей

    Беда (( а так красиво выглядело сначала
  • Клавдия Ткачук

    У нас все делается напоказ и через жопу!
  • Дмитрий Кинзерский

    В тюрьму подрядчика и все будет ок .А так сделают ремонт, ещё денег отмоют.Стандартная схема , чему удивляться .
  • Анна Антонова

    Можливо потрібно замислитися, а чи поспішати ставати в чергу за ліфтом!? Краще зробити менше і якісне, аніж багато мішури
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up