Вперше після Революції Гідності обласна рада "забарикадувалася" від людей

Вперше після Революції Гідності обласна рада "забарикадувалася" від людей

Під час 19-ї сесії Житомирської обласної ради журналістів пропускали за посвідченнями, для активістів ввели перепустки, роздали 300 га земель і прийняли заборону на «російськомовний культурний продукт».

25 жовтня у Житомирі відбулась 19 сесія обласної ради. Але почалася вона дуже дивно. Активісти, які вже встигли забути з часів Януковича, що таке спецназ в повній амуніції і прохід на сесію за перепустками, раптом відчули незримий привид Януковича в стінах Житомирської обласної ради. Браві хлопці в чорному і фахівці-вибухотехніки явно викликали не дуже приємні спогади у тих, хто спробував пройти на сесію. Навіть не всі журналісти були сповіщені про те, що у переддень сесії голова облради скликав брифінг, на якому заявив: у зв'язку з інформацією про підготовку провокацій, вхід у приміщення облради буде обмежений. Для деяких це взагалі було шоком. Отримати перепустки встигли не всі, до того ж реєстрацію на них відкрили буквально за півдня до сесії – 24 жовтня о 14:42, а закрили о 18:15. Ймовірно, розраховували на те, що люди з регіонів просто фізично не встигнуть зареєструватись.

На порядку денному депутати серед інших питань розглянули та підтримали мораторій на публічне використання «російськомовного культурного продукту» на території Житомирської області, а також низку питань комунальної власності, звернення Державної служби геології та надр України щодо погоджень надання спеціальних дозволів на користування надрами.

Очевидці та взагалі багато хто із жителів області вважають, що під соусом «охорони громадського порядку» пройшов звичайнісінький дерибан земель. Відмовивши у наданні дозволів на використання надр одним, депутати одностайно надали ці дозволи іншим, до того ж досить сумнівним, суб'єктам. На користь цієї версії свідчить і факт, що засідання екологічної комісії було призначено в день проведення сесії о 9-й ранку, тобто практично перед її початком.

Відео дня

До того ж склалося враження, що мовне питання послугувало швидше прикриттям, адже на сесії роздали понад 300 га земель під видобуток корисних копалин сумнівним компаніям. А це загрожує висушуванням боліт на цих територіях, вирубкою дерев і знищенням місцевих флори та фауни.

У липні цього року депутати вже встигли погодити надання спеціального дозволу на користування надрами ТОВ «Фірма «Лісс» з метою видобування торфу родовища «Гвоздь» площею 2464,0 га, яке знаходиться в Овруцькому, Олевському та Лугинському районах Житомирської області. На цій сесії також депутати затвердили дозволи на видобуток торфу дуже підозрілим компаніям. Особливо це стосується двох фірм із майже ідентичною назвою – ТОВ «Софія Біо» та ТОВ «Софія Гамма».

Українські ЗМІ наводять дуже цікаві факти про вказані фірми. Серед співзасновників обох фірм – житель Києва Максим Мельник. Співвласником ТОВ «Софія Біо» є також громадянин Азербайджану Алієв Замік Ідрат Огли. У ТОВ «Софія Гамма» співвласником є киянин Ігор Коляско. Обидва підприємства зареєстровані за однією адресою, мають одного й того ж керівника та статутний капітал у розмірі 1 тис. грн. Ці відомості містить Реєстр фізичних та юридичних осіб Міністерства юстиції.

Максим Мельник є засновником і одночасно директором 10 компаній, які займаються різними видами діяльності. Разом з Максимом Мельником співзасновником ТОВ «Софія-Дельта» є громадянин Росії Гаджієв Джавіддін Саліхович, який проживає за адресою: Російська Федерація, місто Махачкала, вул. Крамського, буд. 61

Влада Овруцького району мовчить і не реагує на спроби київських чиновників та обласних депутатів без відома громад розпорядитися землями громади й нахабно віддати невідомим особам. На минулій сесії 2,5 тис. га в Овруцькому та Олевському районах віддали сумнівній бердичівській фірмі.

На тлі зазначених фактів прийняття заборони на «російськомовний культурний продукт» є просто верхом цинізму наших можновладців. Заборона якогось там продукту, юридичне визначення якого взагалі відсутнє, та одночасно практично відкрита співпраця, за версію депутатів з фракцій «Свобода» та «Самопоміч», з країною-агресором. Просто сюрреалізм у житомирському виконанні!

Раніше вже згадувалося про скандал і бійку на попередньому засіданні екологічної комісії обласної ради за участю заїжджих «тітушок». На даній сесії частина з них без перешкод пройшла у приміщення сесійної зали та дуже тепло віталася с деякими депутатами. Це також є приводом замислитись над політичною «незайманістю» наших обранців.

Щодо вражаючої охорони на вході, то багато хто досить різко висловилися з цього приводу. Навіть виступаючі на сесії ставили запитання прокурору та головному обласному поліцейському, з якого такого переляку тут стільки охорони і поліції.

Далі наводимо тільки цитати.

Віра Савицька, активістка Майдану з перших днів:

– Я приїхала з Америки, а тут таке твориться! Взагалі нікого не пускають! Ми що, знову повернулися до часів Януковича? Я за кордоном могла попасти скрізь! А тут у своїй державі я не можу нікуди попасти. Я учасник Майдану з першого його дня. Та зараз мені тут щось забороняють ті, хто незрозуміло звідкіля взялися. Їх ніхто не бачив, вони ніде не були. Вони були за Януковича, а зараз вони сидять в цій раді. Я була в Німеччині, Голландії, Бельгії, та мене скрізь пускали!  

Анжеліка Лабунська, депутат обласної ради:

– Я сьогодні заходила до обласної ради, та мені було просто соромно. У мене відчуття дежавю 2014 року. Янукович от так тпочинав свій кінець. І я хочу сказати, що коли влада ховається від людей і коли знову робиться те, що сьогодні, так це сором! Янукович не сховався, та й влада також закінчить. Коли я була головою обласної ради, я ніколи в житті не давала розпорядження не пускати людей до сесійної зали, і у нас у регламенті такого немає, щоб робити закриту сесію обласної ради. Я знаю, що голова облради намагався зібрати підписи всіх керівників фракцій, та, на жаль, «Батьківщина» – єдина фракція, яка не дала змоги ховатися від людей. І це неповага до людей! Нас небагато депутатів, і ми можемо спокійно виділити півгодини для того, щоб дати людям виступити.

Сергій Ткачук, активіст:

Я хочу наголосити, що є закон України про місцеве самоврядування, в якому пункт 17 статті 46 передбачає, що кожний громадянин має право без перешкод відвідувати пленарні засідання та засідання постійних комісій. Так що сьогодні в стінах цієї будівлі відбулося грубе порушення даної статі закону України про місцеве самоврядування, а цей закон, я підкреслюю, є визначальним у діяльності обласної ради.

Прокурор Житомирської області Любомир Війтович під час відповіді на запитання присутніх у сесійній залі відмовився коментувати ці події, посилаючись на те, що йому потрібно спочатку з'ясувати всі обставини.

В'ячеслав Печененко, начальник головного управління Національної поліції в Житомирській області:

– До мене звернувся голова Житомирської обласної ради, народні депутати, вони повідомили про те, що є інформація про масові заворушення, які мали відбутися на сесії обласної ради в зв'язку з тим, що, можливо, будуть привезені «тітушки» з іншої області. Також наші активісти висловились про те, що вони також виставлять до двох сотень чоловік зі свого боку. Все це могло призвести до загострення обстановки та неможливості провести сесію обласної ради. Я зустрічався безпосередньо зі всіма учасниками цих подій, проводив з ними бесіду, та ми прийшли до думки, що в нас є єдиний правоохоронний орган – Національна поліція, яка має забезпечити громадський порядок під час сесії. Та всі бачили, що сесія була проведена нормально, без порушень. Була також надана можливість висловитись активістам та взяти участь в обговорюванні питань. Все пройшло в цивілізований спосіб, за що я вдячний всім жителям Житомирщини.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Сергей Гаврилко

    Злодии.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up