Відзавтра в Україні - кримінальна відповідальність за секс без згоди

Відзавтра в Україні - кримінальна відповідальність за секс без згоди

З 11 січня в Україні набудуть чинності революційні зміни до Кримінального кодексу.

Відтоді секс без згоди — усної, письмової чи невербальної — буде вважатися зґвалтуванням, пише УНІАН.

Ми станемо ще однією країною в Європі, де діє таке законодавство — а їх лише близько десяти. У решті досі діють норми, за якими людину можуть посадити за зґвалтування лише в разі, якщо вона застосовувала погрози, силу чи зловживала вразливим станом потерпілої особи.

З 11 січня 2019 року в Україні сексуальні дії, вчинені без добровільної згоди партнера, будуть кваліфікуватися як зґвалтування або сексуальне насильство. Таке трактування буде відповідати позиції ЄСПЛ, де суд встановив, що держава зобов'язана розслідувати кожен статевий акт, здійснений без згоди потерпілої особи, навіть якщо вона не чинила фізичного опору.

Відео дня

За чинним нині законом, притягнення до кримінальної відповідальності можливе лише в разі, якщо були застосовані погрози, сила або зловживання уразливим станом потерпілої особи. За новими правилами, складом злочину буде вважатися, по-перше, "проникнення в тіло партнера без вільної згоди". Якщо один з партнерів не сказав другому чітке "так" або просто промовчав перед інтимом, то це слід трактувати як незгоду. По-друге, навіть без "проникнення в тіло" людину тепер можна звинуватити у "сексуальному насильстві" - будь-які дії сексуального характеру, які не пов'язані зі статевим актом, але пройшли без згоди партнера. Ще одне важливе нововведення полягає в тому, що потерпіла особа не зобов'язана в процесі судового розслідування доводити, що вона намагалася чинити опір сексуальному насильству.

При цьому залишається відкритим питання, як ідентифікувати цю необхідну згоду й що робити, якщо один з партнерів її дав, але потім передумав й оголосив про зґвалтування. За ґрати на 5-7 років можна потрапити, якщо навіть хтось із подружжя не дав згоди на секс. 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:01 19 квітня: все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити і погода у Житомирі 17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up