Відновити чи закрити? Житомирському онкологічному диспансеру загрожує реорганізація

Відновити чи закрити? Житомирському онкологічному диспансеру загрожує реорганізація

Хірургічні відділення Житомирського обласного онкологічного диспансеру невдовзі можуть перевести до обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського. Ця перспектива лякає і лікарів, і пацієнтів.

 

У січні 2017 року житомирські онкологи мали б відзначати ювілей – 70 років від дня заснування онкологічної служби в області. Та замість урочистостей лікарі і пацієнти одержали від обласної влади неприємний «сюрприз»: недалеку перспективу кардинальної реорганізації.

- Безперечно, онкологічний диспансер потребує реконструкції, – розповідає головний лікар Житомирського обласного онкодиспансеру Борис Гуля. – Це питання я сам неодноразово піднімав перед очільниками області. Але, на жаль, замість очікуваної допомоги можемо отримати великі проблеми. На нараді в облдержадміністрації 12 січня поточного року за участі губернатора Ігоря Гундича та голови Житомирської обласної ради Володимира Ширми обговорювалось питання про перенесення хірургічних відділень до обласної клінічної лікарні. Нібито тимчасово, на період проведення ремонту. Але скільки триватиме реконструкція, і чим мають займатись у цей час кваліфіковані хірурги і медсестри? На ці питання немає відповіді.

Традиційно при прийнятті важливих, а подекуди й неоднозначних рішень, на подібні наради громадськість намагаються не запрошувати. Так сталося і цього разу. За словами заступника голови громадської ради при Житомирській облдержадміністрації Олександра Марголіна, питання про переведення хірургічних відділень онкодиспансеру до обласної лікарні з громадськістю не обговорювалось.

Відео дня

- Керівники області повинні турбуватись про поліпшення умов перебування хворих на рак у диспансері, а не створювати додаткові перепони для них, – зазначив Олександр Марголін.

- На сьогодні є три основних методи лікування раку: хірургія, хіміотерапія і радіологія, – продовжує Борис Гуля. – Доволі часто доводиться застосовувати комплексне лікування, і після проведення операції призначати хіміотерапію. Якщо хірургічні відділення онкодиспансеру переведуть до обласної лікарні, пацієнтам буде вкрай важко. Уявіть, після складного хірургічного втручання треба перебиратись до іншого лікувального закладу, щоб зробити необхідні процедури, продовжити лікування. Щороку ми робимо 3500 операцій. Сьогодні весь кваліфікований медичний персонал зосереджений в одному місці. І це є важливою перевагою для одужання, продовження життя. За офіційними даними онкохворі, які лікуються в спеціалізованих закладах, живуть на 18-20 відсотків довше, ніж ті, хто проходить лікування в медичних закладах загальної практики.

Лікарі запевняють: якщо гроші на ремонт онкодиспансеру знайдуться в обласному бюджеті, реконструкцію можна буде провести без його закриття.

Пацієнти, яким вже відомо про сумнівну перспективу, зовсім не в захваті від ідеї обласної влади перевести хірургічні відділення до обласної клінічної лікарні. Ось що каже Галина Дмитрівна, в якої тиждень тому прооперували чоловіка, і тепер йому необхідно пройти курс хіміотерапії:

- Я навіть не уявляю, як до такого можна додуматись? Людина після операції мусить ходити до диспансеру, аби продовжити лікування. Нехай би чиновники, які це вигадали, по морозу та по слизьких тротуарах спробували самі походити на хіміотерапію.

Чи зважаться керівники області на таку реорганізацію? Наразі це питання лишається відкритим.

Іра Петрова

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up