Унікальний Свято-Анастасіївський монастир відзначив 20-річчя

Унікальний Свято-Анастасіївський монастир відзначив 20-річчя

1 серпня в день пам'яті святого преподобного Серафима Саровського у Житомирському Свято-Анастасіївському монастирі відбулась урочиста Священна літургія з нагоди престольного свята нижнього храму головного собору обителі. Також відзначили 20-річчя створення монастиря.

Як повідомляє прес-служба Житомирської єпархії, очолив торжество молитви митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим. Владиці співслужили: архієпископ Гурій, архієпископ Бучанський Пантелеймон, а також духовенство Житомирської єпархії та гості.

На богослужінні були присутні сестри обителі та ігуменя Михаїла.

Відео дня

Із словом проповіді до вірних звернувся правлячий архієрей Житомирської єпархії.

На завершення літургії архіпастирі, духовенство та вірні обійшли собор хресною ходою. Владика Никодим привітав усіх із святом, побажав заступництва та молитовного ходатайства від преподобного Серафима Саровського, який серед вірян шанується по-особливому.

Навесні 1999 року неподалік Житомира, на руїнах колишньої графської садиби, почав розвиватися ставропігійний жіночий монастир святої преподобномучениці Анастасії Римлянині. Працею та молитвами монахинь тут з'явилися акуратні келії, невеликий храм і красивий собор. Район цей носить поетичну назву Мальованка.

Диво-собор є своєрідним відображенням духовної величі засновниці монастиря матушки Рафаїли.

«У рік заснування монастиря мені пощастило спілкуватися з цією неймовірно доброю, світлою і мудрою жінкою, яку можна назвати унікальною особистістю. З дев'яти років скована паралічем, вона не могла самостійно пересуватися і сама себе обслуговувати, була ростом з дитину і страждала цілим "букетом" захворювань внутрішніх органів, але при цьому матушка притягувала людей своєю людяністю і добротою, її очі світилися радістю і любов'ю, а спілкуватися з нею було неймовірно легко,» - згадують про неї відвідувачі монастирю.

Матушка Рафаїла багатьом допомагала при житті, до неї приїжджали за благословенням і порадою з усієї України та країн колишнього Союзу. Земне життя Матушки Рафаїли завершилося 2005 року. Схимонахиня була похована на території монастиря. І сьогодні велика кількість віруючих приходить до її могили і просить про допомогу. 

Серед духовних чад матушки Рафаїли були люди і досить заможні, і ті, що займали високі посади. Так, коли матушка за наполяганням лікарів проходила лікування в Ялті, мер міста, дізнавшись про її приїзд і познайомившись з нею, готовий був залишити всі свої адміністративні справи і перебувати при схимниці невідлучно. Один з меценатів посприяв у виготовленні художньої роботи литих соборних врат з зображеннями святої Анастасії і преподобного Серафима Саровського. Двері, за висновком експертів, визнані унікальним твором мистецтва і занесені до відповідного каталогу. 

Нижній храм собору - в ім'я преподобного Серафима Саровського — увінчаний унікальної краси різьбленим іконостасом. Захоплює і краса на всій території монастиря. Композиції із зелених насаджень навколо собору планував головний флорист-біолог відомої садиби-заповідника графів Потоцьких «Софіївка» в Умані. 

«Завжди радійте. Безперестанку моліться. Подяку складайте за все» - такий принцип життя насельниць цього дивовижного монастиря.

В статті використані матеріали з офіційного сайту Житомирської єпархії УПЦ.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:00 Дворічний хлопчик постраждав під час ДТП на вулиці Покровській у Житомирі photo_camera 11:39 У цей вечір розквітнуть жоржини. Співачка Наталія Бучинська презентує нову концертну програму у Житомирі (Новини компаній) play_circle_filled photo_camera 11:19 Подружжя з Житомира організувало злочинну схему продажу гуманітарних автомобілів для ЗСУ photo_camera 11:10 Мистецтво розмови: як володіти англійською мовою впевнено та природно після курсів (Новини компаній) Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 11:01 У Народицькій ТГ виявлено самовільну порубку 11-ти дерев вільхи 10:40 Віталій Бунечко: Дякую усім, хто боронить нашу країну та унеможливлює просування окупантів photo_camera 10:21 Відкрито реєстрацію на весняну сесію Школи місцевого самоврядування 10:00 Житомир попрощався з двома Захисниками - "на щиті" повернулися Сергій Гончарук і Андрій Горобець 09:39 Ще 840 окупантів знищені на українській землі 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 19 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 19 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up