У Житомирському районному суді журналістів не допустили на засідання щодо справи ТОВ «Аскона Південь»

У Житомирському районному суді журналістів не допустили на засідання щодо справи ТОВ «Аскона Південь»

У четвер, 24 грудня, мало відбутися чергове судове засідання за позовом до ТОВ «Аскона Південь» та Житомирської обласної адміністрації про усунення перешкод у користуванні лісом.

Розгляд справи про незаконну забудову на території громадського лісу, що в с. Довжик, триває вже більше 2-х років та набув досить широкого розголосу серед громадськості. Однак справа ніяк не дійде до логічного завершення, оскільки досить часто її розгляд переносять.

Зі свого боку адвокат Андрій Евін вважає, що такі дії можна розцінювати як навмисне затягування і за цей час забудовник встиг на території лісового господарства встановити огорожу та забудував майже гектар лісу.

«Справа слухається з 2018 року і постійно переноситься. За цей час у лісі, якого вже немає, побудована будівля, оформлено право власності. Є земельна ділянка, яка розташована біля населеного пункту с. Довжик. Це траса міжнародного значення Київ – Чоп. Насправді там зараз ліс, і гектар використовують нібито по сервітуту, з правом проїзду. А за фактом там забетонована ділянка, побудований склад, в якому зберігається продукція: пінопласт, пісок та інші будівельні матеріали. Ділянка використовується в господарських цілях, податки не сплачуються, а хтось отримує з цього вигоду. Якщо власник ділянки – облдержадміністрація, значить хтось щось отримує з цієї земельної ділянки. Якби вона використовувалась у промислових цілях, то отримувала б громада податки, те ж саме і з орендною платнею», – розповідає Андрій Евін. 

Відео дня

Для об’єктивного висвітлення ситуації журналістка «20 хвилин» прибула до будівлі Житомирського районного суду на чергове засідання з цієї справи. Однак її та ще одного члена громадської організації охорона не пропустила до зали засідань, посилаючись на карантинні обмеження. Згодом підійшов працівник суду та поцікавився, від яких ЗМІ присутні представники, мотивуючи тим, що потрібно доповісти голові суду, хто прибув на судове засідання. Через декілька хвилин той же працівник підійшов та повідомив про те, що до суду надійшла заява від Житомирської обласної адміністрації з проханням про перенесення засідання.

«Я тільки що піднявся до судді Інни Володимирівни Зубчук, яка мала розглядати сьогодні справу, і вона повідомила, що судового засідання не буде, оскільки не буде представника з Житомирської облради», – розповів представник суду. 

Також він наголосив на тому, що на майбутнє журналістам потрібно написати клопотання про бажання бути присутнім на судовому засіданні, яке суддя буде розглядати та приймати рішення допуску представників ЗМІ до зали суду.

Юрист Андрій Евін наголошує: такі дії суддів досить провокативні та суперечать рекомендаціям, які надала Рада суддів України «Щодо дотримання прав учасників судових проваджень та представників ЗМІ в умовах карантину» від 30 жовтня 2020 року.

«Така практика не відповідає рекомендаціям Ради суддів України про роботу суддів в умовах карантину, що суперечать статті 55 Конституції України та неодноразово висловленим позиціям Ради суддів України про те, що суддівська спільнота в Україні є соціально відповідальною, а органи судової влади продовжують здійснювати розгляд справ, у тому числі і тих, що пов’язані з порушенням правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм.

З метою врегулювання питання допуску представників ЗМІ на відкриті судові засідання звернути увагу судів та суддів на те, що доступ представників засобів масової інформації в судові засідання здійснюється з дотриманням усіх карантинних заходів та санітарних норм у зв’язку з епідемією COVID-19, а саме: використанням засобів індивідуального захисту (рукавички, медична маска) та дотриманням соціально-безпечної дистанції», – йдеться у рекомендації.

Варто відмітити, що вже не вперше переноситься розгляд цієї справи саме тоді, коли дізнаються про присутність журналістів. Можливо, комусь не вигідна присутність представників преси, адже висвітлення цієї ситуації може завадити протягнути потрібне рішення. 

Анна Сергієнко

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up