Звіт про… плани на майбутнє. «Гайки» – тільки для журналістів

Звіт про… плани на майбутнє. «Гайки» – тільки для журналістів

У середу, 14 грудня 2016 року, звітував про свою роботу на посаді Житомирського міського голови Сергій Іванович Сухомлин.

 

Житомирянам у більшості своїй навряд чи відома вимога Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», де у статті 42-й говориться про те, що міський голова «не рідше одного разу на рік звітує перед територіальною громадою на відкритій зустрічі з громадянами». Хоча про таку законодавчу вимогу С.І.Сухомлин добре знає, перед громадою житомирян під час «відкритої» зустрічі мер Житомира прозвітувати так і не наважився.

Єдине, на що у нього вистачило сміливості та духу – зібрати 14 грудня 2016 року у готельному комплексі «Гайки» кілька десятків журналістів та операторів місцевих засобів мас-медіа. Двогодинну зустріч у «Гайках» Сергій Сухомлин вважає (і, вочевидь, й надалі вважатиме) своїм звітом перед громадою міста. Чи хтось у Житомирі здатний нагадати міському голові про його суто ритуальні обов’язки звітуватися, радитися і звіряти свій «курс» з думкою більшості городян?

Житомир-2017: у планах – рік «великого перелому»?

Відео дня

Мер Житомира та його помічники, які допомагали йому готуватися до виступу перед журналістами, не стали вигадувати велосипед, а взяли «за основу» минулорічну передвиборчу програму С.І.Сухомлина. Назви окремих її розділів чітко вказували на те, як швидко Житомир стане «теплим», «здоровим», «безпечним», «комфортним», «розумним» і «заможним». Зрозуміло, за рік своєї роботи мер зміг щонайменше не забути розділи передвиборчої програми річної давності. Слід віддати належне, за допомогою чітко підібраних «слайдів», мер Житомира достатньо розлого розповідав, що робив, де бував і як працював упродовж звітного періоду. Щоправда, вже від початку свого виступу перед журналістами Сергій Сухомлин продемонстрував «формулу» свого правління, яку можна легко передати простим виразом: «Пообіцяв і не встиг».

Так от, на початку прес- конференції у «Гайках» Сергій Іванович зазначив, що упродовж 15-ти хвилин розповість про задумане, виконане і не зроблене за рік своєї роботи на посаді Житомирського міського голови. Проте ані за чверть, ані за півгодини мер Житомира не «вклався» у відведений для себе час, розповідь зі слайдами тривала цілу годину. Більша частина розповіді, яку журналістам запропонували як звіт, стосувалася швидше планів,задумів та бачення «розвитку» Житомира, які  команда мера міста чи то уточнювала, чи то конкретизувала, а може й «намалювала по - новому» під час першого року свого господарювання у Житомирі. Однак вже у першому пункт звіту за рік Сергія Сухомлина, який стосувався теплозабезпечення житомирян, успіхів та здобутків очевидно бракувало. Так, у Житомирі працює програма для ОСББ щодо «теплих кредитів» (і міський бюджет витратив 80 тисяч гривень на погашення відсотків кредитів), але масштаби зробленого у два - три рази менші, аніж, наприклад,у сусідніх Рівному чи Луцьку. Про те, що в Житомирі у 2016 році не встигли встановити аж 240 індивідуальних теплових пунктів згідно з наданими коштами швейцарського гранту та грошами ЄБРР (Європейського банку реконструкції та розвитку), журналісти дізналися раніше. (Ще тоді, коли Сергій Сухомлин два тижні тому з’явився у телеефірі Савіка Шустера «Свобода слова»). На всю Україну пролунали слова, що у Житомирі надто мізерний відсоток оснащеності житлового фонду лічильниками тепла. У «Гайках» 14 грудня 2016 року мер Житомира мав змогу детальніше зупинитися на причинах зволікання з тепломодернізацією у місті. Головною причиною провалу зі встановленням індивідуальних теплових пунктів у будинках житомирян став арешт рахунків КП «Житомиртеплокомуненерго», який вдалося розблокувати лише у серпні 2016 року. Щоправда, мер Житомира так і не встиг, не зміг чи не захотів детально розповісти про негативні наслідки такої невдачі. Натомість він більше розповідав про нові та надсучасні котельні, які працюватимуть на біопаливі, та які, окрім тепла, генеруватимуть ще й електроенергію. Однак сьогодні йдеться лише про їхнє проектування, яке буде зроблене у наступному році.

У 2017-у році міська влада планує остаточно забрати у комунальну власність стадіон «Спартак», де одразу ж має розпочатися реконструкція вартістю щонайменше 20 мільйонів гривень. Нагадаємо, що на кінець 2017-го Сергій Іванович Сухомлин планує відкрити щойно розпочате на Корбутівці будівництво бази водних видів спорту. На майбутнє відкладено і влаштування велосипедних доріжок вздовж набережної Тетерева. «Комфортність» Житомира, яка визначається його транспортним розвитком, також переноситься на наступний рік. У 2017-му році житомиряни побачать новацію у вигляді електронного квитка, який однозначно підвищить вартість проїзду у трамваях і тролейбусах, але «відсіче» нетутешніх селян -пільговиків з приміської зони.

Вже під Новий рік Сергій Сухомлин планує поїздку до Китаю, де домовлятиметься про закупівлю електробусів для житомирського ТТУ. Надалі мер Житомира планує запросити китайських виробників збирати електробуси у Житомирі. Такі ж плани будує він й щодо завершення благоустрою вулиці Михайлівської, де навесні 2017-го року розпочнеться облаштування фонтану коштом італійського інвестора. Там-таки, на Михайлівській, Сергій Сухомлин бачить й розташовану стаціонарну сцену, яка стане ще одним «вогнищем» української культури.

Ще 30 мільйонів гривень місто шукатиме аби відбудувати у 2017-му році приміщення гімназії №3, яку очільник міста пообіцяв відкрити 1 вересня наступного року. (Якщо врахувати, що вже у березні 2017-го має розпочатися проектування відновлення шляхопроводу біля залізничного вокзалу, вартість якого сягатиме аж 120 мільйонів гривень, то можна лише уявити масштабність планів та задумів нинішньої міської влади, які сміливо заявлені на ближче та віддалене майбутнє).

«Перезавантаження» в освіті будуть, а чи будуть кадрові зміни у мерії міста?

Позитивної оцінки у звіті мера Житомира «удостоєні» заходи з покращення освітлення міста, а встановлення відеонагляду у 106-ти людних місцях Житомира дозволило правоохоронцям у 2016 -у році розкрити майже сотню правопорушень. Як позитив Сергій Сухомлин назвав й закупівлю для шкіл Житомира майже 600 комп’ ютерів, 297-ми ноутбуків та оснащення кожної школи двома інтерактивними дошками. Принагідно зауважимо, що у звіті міського голови говорилося про серйозні недоліки у роботі навчальних закладів Житомира, свідченням чого став рівень показників житомирських школярів під час підсумкового тестування та ЗНО. З огляду на це, вже у січні 2017-го року освітяни міста разом із представниками  громадськості візьмуться за «роботу над помилками».

Наскільки очікуваною буде робота «над помилками» у команді самої мерії Житомира, Сергій Іванович Сухомлин так і не розповів. Лише сухо зауваживши, що «кадрові зміни обов’ язково будуть», мер Житомира так і не зміг чітко відповісти, які з комунальних підприємств реорганізують, а які будуть ліквідовані. (Адже не секрет, що торік, заступаючи на керівний пост господаря Житомира, Сергій Сухомлин кількаразово підкреслював, що цілий ряд комунальних підприємств міста стануть непотрібними, а тому їх доведеться ліквідувати). Торік мер розповідав про плани щодо ліквідації у Житомирі обох районних рад, а сьогодні про це він мовчить. Журналісти так і не розпитали міського голову, наскільки збільшилася чисельність апарату Житомирської міської ради, а також про те, які підстави та здобутки стали підґрунтям для нарахування деяким працівникам мерії подвійних премій, надбавок і зарплат. Про все це мер Житомира Сергій Сухомлин має змогу прозвітувати перед громадою житомирян під час «відкритої зустрічі». Те, що мешканці міста очікують на таке побачення з нашим головою, не викликає жодного сумніву. Адже люди хочуть запитати мера про такі земні проблеми, як реконструкція тротуарів, наведення ладу у роботі громадського транспорту, порядку у скверах та у ремонтах, які в Житомирі зазвичай розпочинаються під зиму. Мер міста мав би розповісти житомирянам і про ті 3000 робочих місць, які, можливо, з’являться у Житомирі хоча б вже на другому році його перебування на «капітанському мостику» корабля міської влади. Причому, житомиряни цікавляться не стільки планами та прожектами міського голови, а реальними справами та здобутками. Бо їх насправді дуже мало.

Микола Корзун

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням 11:00 За участю прокурорів Бердичівської окружної прокуратури на потреби ЗСУ передано боєприпаси, вилучені у межах кримінального провадження 10:41 У Житомирі викрили мережу підпільних казино з десятками мільйонів прибутку photo_camera 10:20 Житомирська ОВА відреагувала на ситуацію з фінансуванням театрів 10:00 Знову перенесли судове засідання по справі Романа Кучера
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up