У Житомирі обговорили питання ощадливого використання енергоресурсів

У Житомирі обговорили питання ощадливого використання енергоресурсів

У рамках інформаціного туру «Енергія твого дому» у Житомирі відбувся захід під гаслом "Енергоефективне житло — запорука сталого розвитку громади". Під час дискусї присутні обговорили ключові питання, пов'язані з термомодернізацією багатоквартирних житлових будинків, а також доступними фінансовими інструментами, якими можуть скористатися їх мешканці.

 

Наразі у Житомирі завершені за окремими об’єктами та продовжуються роботи з термореновації 29 будівель бюджетної сфери міста Житомира (садочків, шкіл, лікарень). Будівлі міста Житомира утеплюють за залучені кошти міжнародних спонсорів та організацій (НЕФКО, GIZ, SECO). Про це під час зустрічі  житомирським гостям розповів міський голова Сергій Сухомлин.

«Нещодавно відбулося засідання робочої групи з проекту Європейського інвестиційного банку, під час якого було підтримано заявку міста Житомира. А це модернізація 63-х бюджетних закладів Житомира. За даною програмою ми упродовж наступних декількох років завершимо термомодернізацію усіх лікарень, шкіл, садочків міста. Ми станемо першим містом в Україні, що проведе комплексну термомодернізацію всіх закладів бюджетної сфери», - повідомив Сергій Сухомлин.

За словами експертів, кожен мешканець українського міста має зрозуміти результативність енергоощадливості, а головне – комплексного підходу до цих заходів. Адже напередодні опалювального сезону питання енергоефективності – це не тільки питання енергонезалежності, а й комфорту й якості життя українців.

Відео дня

«Споживання енергоресурсів в Україні перевищує в три рази споживання в європейських країнах зі схожим кліматом. 80% жителів України вважають, що економити енергію за них має хтось інший (підприємства, держава), але це не так. Спеціалісти кажуть, що завдяки простим методам енергоефективності 30-40% енергії може бути зекономлено в житловому секторі. Окрім іншого, енергоефективність – це ще й стимул розвитку держави, адже з розвитком підприємств, що спеціалізуються на енергоефективності створюватимуться нові робочі місця, які стануть джерелом податків і доходів до держбюджету. Тому у питаннях економії енергії кожен має розпочинати з себе», - наголосила менеджер проектів у сфері енергоефективності представництва Європейського союзу в Україні Ольга Бороданкова.

Комплексне утеплення будинку потребує значних коштів, але завдяки державним програмам та кредитам, які надають банки, виконання повного спектру енергоефективних заходів стало більш доступним.

Так у Житомирі діє міська програма підтримки «теплих» кредитів. За даною програмою ОСББ можуть отримати на вибір 30% від суми тіла кредиту або компенсацію всієї суми відсотків по кредиту. Крім того, за державною програмою компенсація складає 40-70% тіла кредиту та відшкодування з обласної ради - 10% від суми тіла кредиту. Таким чином, мінімально залучивши кошти банку, можна отримати компенсацію на загальну суму 80% тіла кредиту.

Як приклад, своїм досвідом поділилась голова ОСББ «Київська, 52» Людмила Галліна.

«Після відвідування одного з семінарів з питань енергоефективності, де йшлося про те, за рахунок чого ми втрачаємо тепло в будинку, ми разом із спеціалістом із тепловізором перевірили наш будинок і були шоковані від результатів перевірки. Перше, що ми зробили – взяли кредит на встановлення енергозберігаючих вікон. Ми боялися відповідальності за взяті кошти, через те для початку взяли невеликий кредит. За чотири місяці ми його сплатили. І зрозуміли, що готові йти далі. Наступним став комплексний кредит: ми утеплили будинок, змінили двері», - розповіла Людмила Галліна.

Представники Європейсього Союзу в Україні додали, що наразі Верховна Рада вже прийняла три важливі закони в сфері енергоефективності. Це закони «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», «Про Фонд енергоефективності», а також Закон України «Про енергетичну ефективність будівель», які допоможуть споживачам зрозуміти за що вони платять, дізнатися про стан їх будинку.

Алла Гетьман

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up