«У нас був акт на 55 дерев, а ми видалили 12»: чому на Новому бульварі знищили озеленення

«У нас був акт на 55 дерев, а ми видалили 12»: чому на Новому бульварі знищили озеленення

Раніше дерева додавали затишку, а також створювали затінок, де так полюбляли відпочивати влітку від палкого сонця містяни...

Нещодавно новина про те, що під час реконструкції Нового бульвару зрізали дерева – обурила житомирян. Раніше дерева додавали затишку, а також створювали затінок, де так полюбляли відпочивати влітку від палкого сонця містяни.

Під час радіоефіру на «Житомирській хвилі», начальник управління капітального будівництва В’ячеслав Глазунов розповів про етапи реконструкції бульвару:

«На даному етапі підрядна організація звільнила частину Нового бульвару, переставила огорожу. Роботи незавершені, але та ділянка по якій вже можна вільно пересуватися мешканцям, вона зараз вже відкрита. По цій ділянці залишилося озеленення і освітлення, яке буде зроблено за погодних умов, найближчим часом».

Відео дня

Одне з найважливіших питань, яке турбує житомирян – озеленення зон відпочинку, адже зараз бульвар виглядає ніби сіра пляма.

Як пояснює директор ТОВ «Архітектора плюс дизайн» Ольга Бронштейн, дерева, які зрізали, мали незадовільний стан:

«Це спірне питання, що багато було видалено дерев. На сьогодні ми прибрали 12 дерев. Було обстеження КП "Благоустрій" і КП "Зеленбуд" і по цій перевірці було видано акт, в якому зазначили 55 дерев, які мали незадовільний стан. Це дерева сухостійні, які втратили декоративність, це дерева, які досягли своєї вікової межі. На сьогодні видалено 12 дерев».

Кронування дерев у Житомирі – окремий біль для багатьох. Адже після такої процедури, в місті залишаються тільки поодинокі стовбури дерев. Виглядає все це неестетично та місцями, моторошно.

«Були застарілі дерева, яким уже по 40-50 років. У той час, коли будувався бульвар, прокладено було електричні мережі. Це і кабелі живлення, також там були закладені мережі житомирського РЕМу, підвід до бібліотек, ресторанних комплексів. І під час корчування пнів, ці кабелі вже переплуталися в корінні, і були ушкоджені», - пояснює необхідність видалення дерев В’ячеслав Глазунов.

У той час, коли інші країни прямують до екологічності й усіляко намагаються зберегти озеленення, у Житомирі цілий бульвар залишають без дерев.

Як зазначає екс-головний архітектор Житомира Юрій Безбородов, озеленення додає місту привабливості, комфорту і допомагає під час спеки:

«Зараз є тренд екологічності міст. Зазвичай європейські міста протягом певного часу позбавлялися озеленення, але зараз ми бачмо, що цей тренд повертається. Прогресивні – Швеція, Голландія, і навіть Франція мають такі проекти. Наприклад, в центрі Парижу – вони повертають озеленення на площі міста, бо розуміють, що під час потепління, коли температура повітря постійно підвищується, треба вживати якихось заходів. І ось цей тренд екологічності, озеленення міст, для підвищення привабливості, комфортності та зниження температури в центрі міст – він існує».

Проте фахівці, які займаються проектом реконструкції Нового бульвару запевняють, що на локації буде висаджено чимало нових дерев, і що більше видаляти дерева не збираються.

«Озеленення – невід’ємна частина проектування. Ми також акцентуємо увагу на цьому. Дерева повинні підходити для нашого клімату. Ми запроектували такі дерева: катальпи, липи широколисті, клени, магнолії, ясені, туї. Загалом це буде майже 40 дерев, і це при тому, що видалили ми 12 дерев, і видаляти більше ми не збираємося», - коментує Ольга Бронштейн.

Житомиряни емоцій не приховують. У коментарях вони діляться фотографіями кронованих дерев та висловлюються щодо тих, хто запровадив таку ініціативу.

«Походивши по цим комісіям і ставлячи вимоги по видаленню дійсно небезпечних та аварійних дерев, приходилось це з боєм вимагати, ще і вислуховувати приниження, або надсилали відповідь людям, що можете видалити за власний кошт!», - пише Тетяна Дрепіна.

«Бульвар не може бути яскравим? ЩОООООО?! Тому ви зробили з нього пустку? Намалювали 2 паралельні лінії і назвали це легким дизайном! Ольга звітувала гірше ніж двієчник на захисті курсака, ніби пояснювальну студентом написану читала», - коментує Анастасія Сладковська.

«"Специалисты" говорили с такими испуганными и напряженными лицами будто оправдывались, уверенность в своих действиях совершенно отсутствует. Профессионал в бумажках и гаджетах-подсказках не нуждается. И где написано, что 40-50-летние деревья – старые? У каждого дерева своя продолжительность жизни. Я, каждый день проходя через Новый бульвар, не видела ни ссохшихся, ни поваленных бурей деревьев. Только плитка "танцевала" под ногами, ее надо было менять», - зазначає Олена Бесядовська.

Лера Наумова

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (2)
  • Ludmila Andrianova

    В Житомирі постійно комусь кортить знищувати дерева.
  • Вениамин Веретко

    На європейских вулицях особливо в центральних історичних кварталах дерев практично мало а здорових і старих нема зовсім є малі дерева які не закривають фасади гарних будівель
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 У квітня на Житомирщині сталось 27 ДТП з потерпілими, двоє людей загинули 17:00 Мінреінтеграції: Українцям, які виїхали з ТОТ, на період оформлення документів надається комплексна допомога 16:40 Захисники України можуть безкоштовно отримати евакуаційні візки «Brammer» 16:20 На Звягельщині поліцейські врятували 30-річного чоловіка від самогубства Від читача 17:28 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 16:00 У Житомирі покажуть норвезький документальний фільм про змагання Norseman 15:42 У міськраді головам правлінь ОСББ роз'яснили, як застосовувати законодавчі зміни на практиці photo_camera 15:23 Відкрито реєстрацію на вступні випробування до магістратури та аспірантури 15:00 Житомирські вибухотехніки поліції розміновують деокуповану частину Харківщини play_circle_filled photo_camera 14:41 На фронті героїчно загинув житомирянин Віталій Святненко 14:21 Житомир потребує донорської крові всіх груп з негативним резусом 14:00 У поминальну неділю організують спецпідвіз до міського цвинтаря, – міськрада 12:41 У Звягелі в ДТП з автобусом постраждав хлопчик-пішохід 12:20 Лікар, якого викрили на хабарі за фальсифікацію діагнозу військовозобов’язаному, не має жодного відношення до ТЦК та СП - заява ТЦК 12:00 Прохолодні ночі і теплі дні - погода у Житомирі 11:40 У Бердичеві екологи виявили факт забруднення річки Гнилоп’ять каналізаційними стоками 11:40 У Житомирі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму (Новини компаній) play_circle_filled 11:00 25 травня у Житомирі відбудеться фестиваль дитячих таборів «Літо разом» 10:41 Спрощено отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого захисника і захисниці 10:19 Житловий комплекс, який збудують для ВПО в Житомирі, матиме надсучасне укриття
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up