Туї, які знищують вандали та непідходящий ґрунт: чому «зелений лабіринт» у парку обходиться місту у 150 тис грн щороку

Туї, які знищують вандали та непідходящий ґрунт: чому «зелений лабіринт» у парку обходиться місту у 150 тис грн щороку

«Зелений лабіринт» – проєкт бюджету участі 2019 року, який розташований у житомирському парку культури та відпочинку ім. Гагаріна. Через два роки після посадки лабіринт вже виглядає ніби пережив і Крим і Рим: пошкоджені дерева та огорожа, місцями дерев взагалі не вистачає.

Як розповідає директор КП «Парк» Ігор Леонченко, ідея висадки лабіринту із туй була з самого початку «провальною», так як туї досить вибагливі і ґрунт у парку не підходящий.

«Частина туй, яка загинула, її просто забрали, решта, наче б то, прижились. У нас катастрофічна ситуація була в минулому році, коли загинуло близько 150 туй. Причини загибелі різні: по-перше, сама по собі ідея висадки зеленого лабіринту з туй є не зовсім вдалою, на мій погляд як спеціаліста. Так як ґрунт в парку насипний, який містить і будівельне сміття, яке залишилось після реконструкції, саме тому родючий шар не високий.

Як на мене, не потрібно було просто використовувати туї, а зупинитись на якомусь дешевшому варіанті, типу грабу. Серед інших причин вандали і собачники, які не дивлячись на прохання продовжують вигулювати тварин на парковій території», – говорить Леонченко.

Відео дня

Так, проблем дійсно багато, але, за словами директора КП «Парк» потрібно продовжувати працювати на покращенням лабіринту, адже сама зелена огорожа формується до п’яти років.

«У цьому році вже простіше, лабіринт буде повністю відновлений і буде продовжуватись робота, так як термін формування таких лабіринтів від трьох до п’яти років. Через рік – другий  він вже буде однозначно красивий, такий як має бути, а поки будемо за ним доглядати, стригти, боротись з хворобами», – зазначає Ігор Леонченко.

Для проведення робіт була проведена тендерна закупівля: «Ми провели тендер, який стосується озеленення. Об’єм робіт згідно тендеру це висадка клумб, озеленення і подальші роботи у зеленому лабіринті: там і стрижка, і підсадка туй, які не перезимували, також внесення добрив, обробка хімікатами. Роботи по тендеру включають в себе також покоси парку Гагаріна та гідропарку. Загальна сума озеленення складає 360 тис. грн», – каже Леонченко.

На сам «Зелений лабіринт» на рік витрачається 100-150 тисяч гривень, сюди входить заміна огородження, підсаджування дерев, внесення добрив, обробка хімікатами, стрижка та полив.

Житомирян обурили такі ціни, ось, що вони пишуть в коментарях:

«Туї всихають, бо ґрунт їм не підходить. Тобто садовили туї за туїву купу грошей і не знали, що грунт їм не підходить? А тепер щорічно треба поновлювати загиблі рослини та висаджувати їх в той самий непідходячий ґрунт? Л логіка! Коли планували цей лабіринт мали вивчити ґрунт, потім підбирати рослини, яким цей ґрунт підходить. А тепер щорічний похорон загиблих рослин та поновлення. І все це за наші гроші. Дякуємо», – пише користувач з ніком Жанна Жар-птица.

«Ну вам же дуже був потрібний цей лабіринт. Це ж краще чим спортивний майданчик в Гідропарку», – прокоментувала Анастасія Коханчук.

 «Я не я і туя не моя, ледацюга заметушився, коли стало питання про звільнення», – написав Viktor Borisenko.

«150 тис. на заміну огорожі і підсажування туй? 5 тис доларів? Не смішно? Рулон сітки 10м – 600грн. Одна туя – 500-600 грн», – підрахував Bogdan Pavlenko.

«Щодо косіння газонів по всьому місту: практично всі молоденькі саджанці щорічно пошкоджуються косарками і потім гинуть або ростуть хворими! Подивіться уважно на прикореневі шийки молодих дерев у парку і не тільки! Просто жах! Біля землі стовбури дерев, висаджених рік-два-три назад схожі на мочалки; як тільки зникають захисні стовпчики – все влітку косарки деревця доконають! Чи не можна інструктувати косарів і перевіряти їх роботу з відповідними оргвисновками? Тут вже не відпочиваючі виступають в ролі вандалів, а самі працівники!» – зазначає Diana Feschenko.

«"..п'янки і все що завгодно". Видимо, резиновые изделия там находят периодически… такс, детей туда больше не пускаю», – робить висновки Dmitry Shkolnik.

Що стосується самого парку Гагаріна, то вже на наступному тижні його «приведуть у порядок», нових дерев не купували, так як бюджет не дозволяє.

«Роботи розпочнуться, скоріше всього, з наступного тижня. Цьогоріч ми не купували саджанці у зв’язку з тим, що бюджет "плачевний". Проте, нам допомогли, було проведено спільно з "Епіцентром" акцію по висадці дерев і кущів, там вийшло порядку 60 саджанців», – зазначив Ігор Леонченко.

Марія Кравчук

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:00 Антициклон принесе в Україну сонячну і прохолодну погоду 14:40 Уряд затвердив перелік документів для проходження медико-соціальної експертизи 14:18 Досі не вдається витягнути автівку, яка провалилася у фонтан на Михайлівській. ВІДЕО photo_camera 14:00 Внаслідок атак росіян по всій Україні можливі відключення електрики з 18 до 23 години 8 травня Від читача 17:28 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 12:40 У Звягелі всю ніч безрезультатно тривали пошуки безвісно зниклого 16-річного хлопця 12:35 Поблизу Миколаївки Звягельського району - масштабна ДТП з пожежею: загинуло двоє, травмовано троє людей photo_camera 12:20 У Житомирі вшанували борців з нацизмом з нагоди Дня пам’яті та примирення photo_camera 12:00 Він з 10 років мріяв служити в «Азові» 11:30 На Михайлівській вантажне авто провалилося у непрацюючий фонтан photo_camera 11:20 Росіяни знову атакували енергетику України - серйозно пошкоджені три ТЕС 11:00 У дворі однієї з багатоповерхівок Житомира після розпиття спиртного чоловіки побили і пограбували товариша по чарці 10:38 #ПрозорістьТаПідзвітність: На Житомирщині у квітні було оголошено більше 50 публічних закупівель 10:20 15-річна дівчина через ревнощі вчинила замах на вбивство свого 29-річного знайомого - її затримано 10:00 Гідропарк готується до літнього сезону photo_camera 09:41 13 танків, 30 артсистем і 970 осіб - втрати росії за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 8 травня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 8 травня: все про цей день, яке свято, що не можна робити і погода у Житомирі 17:45 У квітні на Житомирщині сталось 27 ДТП з потерпілими, двоє людей загинули 17:00 Мінреінтеграції: Українцям, які виїхали з ТОТ, на період оформлення документів надається комплексна допомога
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up