"Теплиця" на Бердичівській: у проваллі під склом в Житомирі уже розквітли квіти, а роботи так й не почалися

"Теплиця" на Бердичівській: у проваллі під склом в Житомирі уже розквітли квіти, а роботи так й не почалися

Вже пройшло достатньо часу, щоб наслухатися різних версій, коли у нас в Житомирі відкриється чергова «родзинка» - провалля під склом з історичною експозицією.

Зрозуміло, що зараз йде зміна влади, пройшли другі вибори, на черзі треті, так що всім не до історії. А тим часом уже буйно розквітає провал якимись осінніми квітами. Більше року ми чуємо обіцянки ось-ось закінчити роботи на Великій Бердичівській, однак на дворі - останній місяць літа, скоро осінь. Як кажуть, обіцяного три роки чекають? Рік ми вже чекаємо. Залишилося ще два?

Нагадаємо, що неодноразово як наше видання, так й багато інших ЗМІ Житомира висвітлювали та анонсували відкриття експозиції підземелля навпроти автодорожнього коледжу. Це, дійсно, стане «родзинкою» нашого міста. Принаймні, має такою стати. Але постійно, з різних причин відкриття відкладається та це викликає стурбованість мешканців міста та багато запитань. Можна навіть сказати, містянам кортить побачити експозицію. Ця таємниця розбурхує уми. Зараз житомиряни можуть побачити, що вже встановлено броньоване скло та зроблені елементи огорожі. Але скло зараз вкрито краплями води та відсутнє підсвічування. 

Відео дня

Раніше директор та засновник народного музею історії ремесел «Ремісничий двір» Федір Євтушенко надав коментар з цього::

«Дійсно, потіє скло внаслідок того, що немає вентиляції. В нас не було досвіду роботи з такими об'єктами, тому так вийшло. Але зараз буде дороблена вентиляція, може потрібне буде зробити навіть примусову вентиляцію цього об'єкту.  Власне сама експозиція готова майже стовідсотково. Є нюанси, кожного разу ми щось додаємо, змінюємо, але це не суттєво. Основний матеріал готовий. Тому ми зараз чекаємо на те, коли буде дороблена вентиляція. Може деякі деталі потрібно доробити та ми, можливо, незабаром відкриємо експозицію. Але коли це станеться - невідомо. То що поки скло запотіле, немає сенсу щось там робити. Основну контролюючу функцію тут виконує головний архітектор міста, а будівельну - Управління капітального будівництва. Так що коли будуть усунені деякі технічні моменти, все буде працювати. Також ми розуміємо, що це привабливий об'єкт, ми хотіли би це зробити скоріше».

Також ще тоді Федір Євтушенко розповів, що саме буде знаходитися в експозиції провалля:

«Ми зараз підготували інсталяцію купецького підвалу - погребу. Насправді там так і було, там були купецькі будинки. Тому в інсталяції будуть діжки з вином, пивом, посуд приблизно того часу. Ймовірно, буде манекен з киркою та іншим інструментом».

Ідея інсталяції з'явилася спільно з колишнім головним архітектором міста Житомира Юрієм Безбородовим, відомим краєзнавцем Георгієм Мокрицьким, який дуже багато розповів про цю добу історії нашого міста та музеєм «Ремісничий двір». Це колективна ідея та робота. Матеріалами та оформленням буде займатися музей історії ремесел «Ремісничий двір» і це буде вважатися частиною експозиції музею. Легенд багато та кожен зможе відкрити для себе щось нове, але так чи інакше це буде історія нашого міста. 

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up