Світ без меж. Географія українського безвізу

Світ без меж. Географія українського безвізу

На початку листопада Україна домовилась з Об'єднаними Арабськими Еміратами про запровадження безвізового режиму. Ця країна стане 121-ю у переліку держав, які українці можуть відвідувати без віз. За оцінками міжнародних експертів, такий високий рівень свободи пересування світом значно підвищує цінність українського паспорту. Центр громадського моніторингу та контролю проаналізував, які кордони відкрилися для України цього року і які переваги уже відчули українці.

Відкриваючи Європу

Український паспорт посідає 32 позицію у міжнародному рейтингу паспортів і дозволяє відвідувати без візи 120 країн. Ще минулого року кількість безвізових країн для українців сягала лише 87. Суттєво піднятися у рейтингу Україна змогла завдяки безвізовому режиму з ЄС, який запрацював у червні цього року. Новий порядок перетину кордонів дозволив українцям вільно подорожувати до 26 держав-членів ЄС, а також чотирьох держав Шенгенської зони: Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії, – маючи лише біометричний закордонний паспорт.

За статистикою Державної прикордонної служби, станом на жовтень безвізовим режимом із ЄС скористалися близько 300 тисяч українців. Відмову у в’їзді отримав лише 61 українець (0,026% від загальної кількості), переважно через перевищення термінів перебування в ЄС під час попередніх поїздок або відсутність необхідних документів.

Відео дня

На думку наукового директора Інституту євроатлантичного співробітництва Олександра Сушка, безвізовий режим зрівняв конкурентні можливості європейців та українців.

«Це стосується не тільки бізнесу, а й науковців, водіїв та інших людей, яким потрібно відвідувати європейські країни незаплановано. Раніше організатори різних конференцій та виставок уникали запрошувати на них представників з України, бо не хотіли допомагати в обтяжливому процесі оформлення візи. Тепер такої проблеми немає», – вважає експерт.

Однак головне – українці довели, що є законослухняними мандрівниками, не порушують вимог безвізових поїздок і не загрожують суспільному порядку. Старший аналітик Ради зовнішніх відносин Володимир Денисюк вважає, що запровадження безвізового режиму з ЄС стало сигналом для інших країн, що Україна вийшла на вищий рівень безпеки.

«Ми запровадили біометричні паспорти, у нас є система контролю на кордоні, працює реадмісія, – це означає, що Україна стає надійною державою, відповідає високим стандартам ЄС і їй можна довіряти», – підкреслює аналітик.

Тож наразі українські дипломати мають досить сильні позиції, аби далі розширювати безвізові кордони, і вже порушують питання лібералізації візового режиму з Великою Британією і Канадою. Наприкінці жовтня це питання обговорили віце-спікер українського парламенту Ірина Геращенко і канадський міністр у справах Європи та Америки Алан Данкан.

«Ми маємо позитивний досвід безвізу з ЄС і мінімум порушень візових правил з боку українців в шенгенській зоні, тому думаю, що варто говорити й про пом'якшення візового режиму з Британією. Очевидно, що це буде непростий і нешвидкий діалог, але варто його починати», – повідомила Геращенко.

Шлях на Близький Схід

Після безвізу з ЄС, який став чи не найгучнішою подією року, Україна не зупинилася і далі відкриває нові напрямки, зокрема, на Близький Схід. Була укладена угода з Туреччиною про можливість взаємних поїздок на підставі внутрішніх паспортів у вигляді ID-карток, а також досягнуті домовленостей із низкою країн Перської затоки.

У серпні цього року візи для українців скасувала влада Катару, дозволивши нашим громадянам вільно перебувати у країні протягом 30 днів. Разом із безвізом Україна також отримала пряме сполучення зі столицею Катару. Влітку авіакомпанія Qatar Airways почала здійснювати щоденні польоти за маршрутом Київ-Доха. Мережа компанії охоплює понад 150 напрямків, найбільша кількість яких – в Азії. А Доха вважається одним із найбільших транспортних вузлів в азіатському регіоні, через який зручно літати по всьому світу.

Але на цьому відкриття країн Близького Сходу не закінчилось. Слідом за Катаром візи для українців вирішили скасувати Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ). 2 листопада Україна й ОАЕ підписали відповідний меморандум, який набуде чинності після обміну офіційними дипломатичними нотами.

«Уже в грудні вступить у силу нота про скасування віз для українців, які планують відвідати ОАЕ. Українці зможуть вільно подорожувати ще однією країною. І цінність українського паспорту продовжує зростати», – зауважив Петро Порошенко під час офіційного візиту до Еміратів.

Окрім того, під час турне країнами Перської затоки український президент домовився про спрощення візового режиму із Саудівською Аравією, зокрема, зниження ставки візового збору. Варто зазначити, що вартість візи в Саудівську Аравію сьогодні складає $75, окремо сплачується консульський збір –$220.

Про переваги візової лібералізації з країнами Аравійського півострову гучніше всіх заявляють представники туристичного бізнесу. Голова Асоціації туроператорів України Ігор Голубаха зауважує, що тури в ОАЕ традиційно входять у десятку найпопулярніших. Щороку в Дубай приїздить понад 100 тисяч українських туристів, тож подорожувати стане зручніше.

«Дорога віза часто зупиняла туристів. Наприклад, сім'ї з чотирьох осіб тільки за візи потрібно було віддати $400. З безвізом ми очікуємо збільшення пасажиропотоку мінімум на 10-20% у найближчі півроку. Можна чекати і деякого падіння цін на авіаперельоти – компанії будуть влаштовувати розпродажі і акції», – розповідає представник столичного туроператора Роман Пінський.

У міністерстві закордонних справ запевняють, що безвіз із Європою та Сходом – це лише початок великого шляху. Україна веде переговорний процес про скасування віз ще із низкою країн, починаючи від Південної Кореї і закінчуючи Мексикою та Уругваєм. Усе свідчить про те, що українці ставатимуть дедалі більш мобільними та отримають нові можливості подорожувати світом.

Матеріал Центру громадського моніторингу та контролю

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:09 Пухнастики шукають господарів: оголошення станом на 20 квітня 09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up