Сьогодні - Міжнародний день шоколаду: вітаємо шокоголіків і розповідаємо про користь і шкоду смаколика

Сьогодні - Міжнародний день шоколаду: вітаємо шокоголіків і розповідаємо про користь і   шкоду смаколика

Любите шоколад? Тільки не молочний!

Що варто знати про шоколадні смаколики: пояснює МОЗ і "Українська правда".

Молочний шоколад, ароматизований, солодкий, шоколадні поливи на печиві і цукерки, або швидкорозчинна какао-суміш з цукру, сухого молока, інших домішок і сумнівного какао ще нікого не вилікували, лише навпаки, розповідає МОЗ. 

Тоді як у чорному шоколаді без цукру, який якнайменше термічно обробили, і какао-порошку, є сполуки із протизапальною, кардіопротекторною, антиалергійною, антигепатотоксичною, противірусною діями та ефективні у боротьбі з вісцеральним ожирінням. 

ЯК ОБРАТИ ХОРОШИЙ ШОКОЛАД

Масла какао і какао має бути не менше 70%. Що темніший шоколад, то краще.

В переліку складових какао і масло какао мають стояти на першому місці, а цукор - на останньому.

 Оскільки какао коштує значно дорожче за цукор, такий шоколад не може бути дешевим.

Молоко не потрібне. В шоколад, навіть чорний, інколи додають білки молока для пом’якшення смаку, але це не обов’язково. 

 Молочний шоколад нічим не корисний, не обманюйте себе.

 Шоколад має мазати пальці. Масло какао має такий склад жирних кислот, що плавиться при 35-37 градусах за Цельсієм. 

Якщо ви тримаєте шоколадку в руці, і пальці чисті, викиньте — це підробка. 

Масло какао не псується і не прогорає, містить мононенасичені жирні кислоти, окрім насичених. 

У підробці переважають насичені жири, не конче потрібні серцево-судинній системи. Радше навпаки. 

Какао має бути заготовлене без порушення прав людей. Про це має бути зазначено на обгортці. 

 СКІЛЬКИ МОЖНА ЇСТИ ШОКОЛАДУ?

Наразі немає оптимальної денної дози шоколаду чи какао, але загальна ідея проста: більше какао, менше всього іншого. Споживання калорій не має зростати, чи споживання решти нутрієнтів — зменшуватися через шоколадки.

Доза какао 5-7 грамів фігурує в джерелах як "достатня".

ому варто їсти більше темного какао-порошку чи трохи гіркого чорного шоколаду.

Це ефективно доповнить раціон мікроелементами, клітковиною та поліфенолами без шкідливих наслідків.

З ЧИМ СМАКУВАТИ ШОКОЛАД І КАКАО

Поєднуйте ягоди і какао. Ягоди солодкі, какао гірке, і вони всі багаті на поліфеноли. Важко придумати кращу їжу для здоров’я серця, хіба що — жирна риба з печеною картоплею.

Поєднуйте какао, фініки, горіхи та банани. Ще одне вдале поєднання клітковини, природного вмісту цукру, текстури і користі.

Цукерки "сухофрукти в шоколаді" можна зробити у вигляді десерту зі сметани чи жирного йогурту, какао, тахіні (кунжутної пасти), меду чи цукру та чорносливу або вишень.

Додавайте какао чи тертий чорний шоколад і банани до вівсяної каші.

Робіть пастилу з яблук, вишень чи інших ягід і, звісно, какао.

Для святкових оказій обирайте не торти із жирним кремом на основі маргаринів та емульгаторів, а не дуже солодке домашнє брауні. Знову ж таки, його можна робити з бананом, ягодами і горіхами, аби збільшити вміст клітковини і мінералів в десерті, і зменшити частку цукру.

Як вибрати хороший шоколад і з цим його їсти, ми уже зрозуміли. А як його роблять?

 ШОКОЛАД

Какао-боби ферментують бактеріями і грибками — так народжується їхній аромат. Очищені та висушені какао-боби багаті на поліфенольні сполуки та масло.

Потім какао-боби смажать, лущать, роблять рідке какао, з якого вичавлюють масло. 

У какао-порошку може бути вміст масла какао залежно від того, як його відтисли. Інколи рідке какао проходить олужнення, це робить його менш кислим і смачнішим. 

Шоколад готують з рідкого какао або какао-порошку, та масла какао і емульгаторів. 

В ідеалі, більше нічого додавати не треба. 

 КАКАО

У какао багато катехінів, флаванолів, антоцианів, теобромін, кофеїн, магній, залізо, цинк і клітковина. 

Саме цей набір сполук робить какао та чорний шоколад корисними для здоров’я. 

У хорошому какао поліфенолів не менше, ніж в червоному вині і зеленому чаї.Скільки корисностей в плитці шоколаду, яку ви тримаєте в руках, залежить від низки чинників: генотипу рослини, місця вирощування, стиглості бобів та самої обробки. 

ЧОМУ КОРИСНИЙ САМЕ ЧОРНИЙ ШОКОЛАД

Для перегляду причин скористайтеся стрілочками

Флаваноли какао і чорного шоколаду корисні для здоров’я судин

Імунна система, вистилка (ендотелій) судин та інші клітини тіла спілкуються між собою за допомогою різних молекул, як-от цитокінів і лейкотрієнів. Деякі пригнічують запалення, інші спричиняють. 

Флаваноли заважають утворювати прозапальні молекули, зате сприяють утворенню закису азоту NO, що розширює судини і знижує тиск. 

Тож шоколад робить вагомий внесок в запобігання чи стримування прогресу атеросклерозу чи інших хвороб, пов’язаних із запаленням, і дещо знижує тиск. 

АЛЕ: Гіпертензію не можна лікувати шоколадками, її лікують прописаними ліками. 

Але якщо ви обираєте, що з’їсти, доповніть щоденний раціон темним какао-порошком чи гірким шоколадом. 

А ШОКОЛАД МОЖЕ ВИКЛИКАТИ АЛЕРГІЮ?

Шоколад і какао містять багато різних сполук, тому можливо, що щось із них викликатиме алергію.

Та насправді, те, що приймають за алергію в дитини, це атиповий або системний контактний дерматит. 

Харчова алергія проявляється як біль в животі, свербіж слизових рота, навіть вертання їжі чи діарея.

🍫 Дерматит часто супроводжуються і харчовими аллергіями, тож інколи вони збігаються. Але найпоширенішими харчовими алергенами є молочні продукти, горіхи чи яйця, але не какао.

Шоколад може бути тригером дерматиту через наявність молока, горіхів, або вміст нікелю, який вважають одним із провокаторів системного дерматиту. 

Дітям не варто їсти шоколад, бо це солодощі, загроза для зубів, і зайві калорії замість повноцінної їжі. 

Але саме какао чи масло какао здебільшого не становлять загрози для здоров’я. 

Експериментальні дані свідчать, що флавоноїди какао позитивно впливають на імунну систему кишківника і запобігають харчовим алергіям. Все не так, як ми звикли гадати.  

 

Коментарі (1)
  • Виктор Остапчук

    Не купите рошен.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Житомира за сьогодні

keyboard_arrow_up