Сміттєпереробний завод у Житомирі: мрія чи реальність?

Сміттєпереробний завод у Житомирі: мрія чи реальність?

За два-три роки у  місті побудують сміттєпереробний завод. У цьому переконаний міський голова Сергій Сухомлин.

Більш детально про будівництво розповів журналістам очільник міста Сергій Сухомлин під час брифінгу після поїздки до Словенії. За його словами, вартість заводу становитеме близько 10 млн євро, що значно дешевше, ніж пропонували європейські сусіди.

"Були польські компанії, німецькі компанії, арабські фонди, які говорили про 80, 90 млн євро і так далі. Польські компанії починали від 35 млн євро. І це було автоматичне обладнання. У нас є своя специфіка, якої немає в Європі. Це яскраво виражена сезонність відходів. Всі ми пам'ятаємо кавуни або консервацію. І технологія, і морфологія сміття різко змінюється. Переналаштування автоматичних ліній коштує дуже дорого і не дає такої якості, як напівручна робота. Це те, що використовують саме словенські сміттєпереробні центри. А вартість такого заводу, коли ми використовуємо ручну працю, у кілька разів дешевша. Вартість заводу  10 млн євро", - говорить міський голова.

Сергій Сухомлин розповів й про те, що якщо діяти за алгоритмом, який пропонують словенські партнери, вже за 2-3 роки місто  отримає сучасний завод по переробці твердих побутових відходів.

Відео дня

"Основна мета поїздки до Словенії – подивитись на той досвід, який має ця країна в роботі з твердими побутовими відходами. Я відвідував до цього абсолютно різні сміттєпереробні центри. Це була і Німеччина з суперсучасним автоматичним обладнанням вартістю в сотні мільйонів євро. Це були сміттєспалювальні заводи в Китаї. Словенія найближча до нас і за ментальністю, і навіть за походженням твердих побутових відходів. Вони не можуть дозволити собі проекти вартістю в сотні мільйонів, вони зробили високоефективні центри, у яких досить висока глибина переробки сміття", - каже Сергій Сухомлин..

Міський голова наголосив на тому, що раніше будівництво сміттєпереробного заводу було лише мрією, а тепер, завдяки таким поїздкам, це дійсно реальний крок до втілення ідеї у життя.

«Ми перейшли від мрії вже до конкретних кроків. Тому що минулого року була прийнята програма по міських радах із поводження з твердими побутовими відходами, чого не було до цього. Це – перше. Другий момент: були виділені на сесії гроші на розробку техніко-економічних обґрунтувань на будівництво цього заводу. Ця стадія в найближчі місяці буде, і у нас на руках будуть готові ТЕО. Після цього вже можна буде приступати безпосередньо до проектування», – зазначив мер міста.

На запитання, де саме побудують завод, міський голова відповів, що міськарада вже має 3 варіанти місцезнаходження сміттєпереробного заводу, проте це поки таємниця.

"Будівництво сміттєпереробного заводу  залежить перше – від відповідної земельної ділянки. На даний момент є три варіанти. Я не буду зараз їх оголошувати, тому що я не хочу поки спеціально створювати напругу. Для нас важливо, щоб представники громад своїми очима все побачили. Умовно кажучи, сміттєспалювальний завод – і вже через 300 м житло відповідає усім екологічним нормам",  - пояснює Сергій Сухомлин.

Аліна Бойко

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (6)
  • Sergiy Sydorenko

    То він сміттєпереробний чи сміттєспалювальний ?
  • Ekaterina Kokoeva

    Дуже хочеться щоб у Нас був такий завод.
  • Ирина Спирина

    Повинна стати реальнистю
  • Elena Malinovskaya

    Весь мусор будет в Житомире?! может я что то не понимаю, но разве это хорошая идея?! какие плюсы?!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up