Скло в каші або муха в супі та інші нюанси обслуговування у закладах громадського харчування

Скло в каші або муха в супі та інші нюанси обслуговування у закладах громадського харчування

Більшість людей відвідують заклади громадського харчування, деякі замовляють готову їжу додому або в офіс. У будь-якому випадку можна отримати не дуже гарний результат у вигляді якоїсь тваринки у їжі, наприклад мухи, таргана або знайти у страві шматочки скла чи ще чогось.

Що робити в такій ситуації?

✔️ Якщо даний випадок трапився в закладі громадського харчування – ви маєте право вимагати замінити страву або повернути сплачені за неї кошти. І зробити це вам повинні безкоштовно.

✔️ Якщо таке трапилось з їжею, яку ви замовляли з доставкою – радимо спочатку перевірити якість та кількість страв, лише потім відпускати кур’єра. Претензії ви викладете підприємству, у якого замовляли їжу, а кур’єр в даному випадку буде вашим свідком. Підприємство також може замінити страву або повернути вам кошти.

Зупинимось на нюансах у закладах громадського харчування. 

Відео дня

Діяльність закладів ресторанного господарства регламентується «Правилами роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства», зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 20.08.2002 р. за № 680/6968 (зі змінами станом на 29.01.2021).

Відповідно до п .3.6. Правил споживачам надаються можливості:

✅ ознайомитися з меню, прейскурантами алкогольних і безалкогольних напоїв, кондитерських і тютюнових виробів, фруктів, додаткових послуг, що надаються, до початку обслуговування;

✅ перевірити об'єм, вагу та ціну продукції, що підлягає продажу (послуги, що надається), відповідність її якості вимогам нормативно-правових актів.

При виявленні недоліків у якості продукції та наданні послуг, недоважування або обрахунку суб'єкти господарської діяльності на вибір споживача зобов'язані:

➡️ безкоштовно усунути виявлені недоліки;

➡️ зменшити розмір оплати за продукцію або послугу;

➡️ замінити на аналогічну продукцію належної якості або вдруге надати послугу;

➡️ повністю відшкодувати витрати споживача, пов'язані з придбанням неякісної продукції або наданої послуги.

☑️ Щодо встановлення закладами громадського харчування мінімальної вартості замовлення: забороняється встановлювати мінімум вартості замовлення й пропонувати споживачу обов'язковий асортимент продукції (п.3.9 Правил)

☑️ Щодо збереження речей: Суб'єкти господарської діяльності зобов'язані забезпечити збереження речей споживачів у гардеробі. За зникнення речей з гардеробу суб'єкти господарської діяльності несуть відповідальність згідно із законодавством (п.3.11 Правил).

☑️ Щодо можливості приносити до закладу ресторанного господарства алкоголь та харчові продукти: замовнику забороняється приносити до закладу ресторанного господарства продовольчу сировину, харчові продукти, у тому числі алкогольні та безалкогольні напої, а також залучати сторонніх осіб до приготування страв. (п.3.8 Правил).

☑️ Згідно із ст. 633 ЦК України, коли ви приходите в заклад ресторанного господарства, то з вами автоматично укладається публічний договір і ви приймаєте правила цього закладу. Отже, власник може вимагати від вас відшкодування збитків. Але, вас мали ознайомити з умовами договору. Зазвичай, ці умови вказуються в меню у вигляді розцінок за розбитий посуд. Якщо ж такої інформації вам не надали заздалегідь, ви маєте право не платити за розбиту склянку чи тарілку.

Якщо ви вирішили заплатити за випадково розбитий посуд, вам обов’язково мають принести чек про сплату, у якому буде вказано суму та позицію розбитого посуду. Наприклад, «тарілка для перших страв — 50 грн».

Розбитий посуд — це бюджетна стаття. Оскільки кошти за відшкодування потрапляють у касу, то, відповідно, фіскальні органи мусять знати, на якій підставі вони там з’явилися. А про це податківці можуть дізнатися лише за наявності чеків.

У будь-якому випадку треба пам’ятати про права та обов’язки споживачів та закладів громадського харчування. І перш за все намагатися вирішувати будь-які питання шляхом переговорів.

«БЛОГ ПРАВА»

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Светлана Олейник Кучинская

    Вы дайте на работать,а не заранее гнобите.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up