Скандал тижня: Житомирський окружний адмінсуд відмовився визнати будівництво АЗС «UPG» протизаконним

Скандал тижня: Житомирський окружний адмінсуд відмовився визнати будівництво АЗС «UPG» протизаконним

Житомирський окружний адміністративний суд 14 липня 2020 року відмовив у позові по справі № 240/7108/20 проти ТОВ «ЮПІДЖІ» щодо визнання будівництва АЗС «UPG» протизаконним.

Суддя Житомирського окружного адміністративного суду В.А. Липа, розглянувши позовну заяву громадської організації «Громадська оборона» до товариства з обмеженою відповідальністю «ЮПІДЖІ» (вул. Толстого, 5, м. Коростень, Коростенський район, Житомирська область, 11500) про визнання протиправним будівництво та зобов`язання вчинити дії, відмовив у задоволенні позову.

Нагадаємо, що на даний час попередніми перевірками різноманітних комісій було визнано, що у ТОВ «ЮПІДЖІ» (АЗС «UPG» за адресою: м. Житомир, проспект Незалежності, 29) відсутні будь-які дозвільні документи.

У своєму позові до Житомирського окружного адміністративного суду від імені мешканців прилеглих до АЗС будинків звернулася ГО «Громадська оборона» з вимогою визнати протиправним будівництво АЗК (АЗС) з пунктом сервісного обслуговування населення, адміністративними приміщеннями, АГЗП та автомийкою за адресою: м. Житомир, проспект Незалежності, 29 на земельній ділянці кадастровий номер: 1810136300:05:025:0017, цільове призначення відповідно до КВЦПЗ – 03.07. «Будівництво та обслуговування будівель торгівлі», що належить до земель житлової та громадської забудови, та зобов`язати ТОВ «ЮПІДЖІ» використовувати дану земельну ділянку в межах цільового призначення та з дотриманням екологічних норм. Також у позові була зазначена вимога зобов`язати ТОВ «ЮПІДЖІ» припинити вчиняти дії екологонебезпечної діяльності.

Відео дня

Підставами звернення до суду зазначено порушення норм екологічного та містобудівного законодавства при будівництві та введенні в експлуатацію ТОВ «ЮПІДЖІ» АЗК з пунктом сервісного обслуговування населення, адміністративними приміщеннями, АГЗП та автомийкою, що, на думку позивача, становить потенційну небезпеку для громадян та навколишнього середовища.

У своєму позові до Житомирського окружного адміністративного суду позивач аргументував вимогу визнати дії «ЮПІДЖІ» протиправними та виклав історію подій.

06.06.2017 року відбувся відкритий аукціон щодо продажу земельної ділянки за адресою: м. Житомир, проспект Незалежності, 29, кадастровий номер: 1810136300:05:025:0017, цільове призначення відповідно до КВЦПЗ – 03.07. «Будівництво та обслуговування будівель торгівлі», що належить до земель житлової та громадської забудови, переможцем якого стало ТОВ «ЮПФДЖІ» ЄДРПОУ 38862560. 

19 липня 2019 року товариство з обмеженою відповідальністю «ЮПІДЖІ» отримало дозвіл на виконання будівельних робіт «Будівництво АЗК з пунктом сервісного обслуговування населення, адміністративними приміщеннями, АГЗП та автомийкою за адресою: м. Житомир, проспект Незалежності, 29 у Державній архітектурно-будівельній інспекції України. 

У листопаді 2019 року, оглянувши нормативно-правову документацію, виявили, що дане будівництво здійснюється з порушенням вимог законодавства та за відсутністю дозвільних документів на початок такого будівництва. Усвідомлюючи, що здійснення такого будівництва з порушенням вимог чинного законодавства може призвести до невідворотних наслідків, мешканцями прилеглих будинків було надіслано заяви до органів виконавчої влади, які наділені повноваженнями у сфері дотримання вимог законодавства у сфері містобудування, екології та органів місцевого самоврядування.

У листі Міністерства енергетики та захисту довкілля України № 2-2320 від 24.01.2020 року зазначається, що на час відповіді на запит процедура оцінки впливу на довкілля ТОВ «Юпіджі» не здійснювалась. У Єдиному реєстрі оцінки впливу на довкілля відсутні матеріали стосовно даної планової діяльності. Також зазначається, що до введення ЗУ «Про оцінку впливу на довкілля» діяв ЗУ «Про екологічну експертизу». У 2017 році висновок державної екологічної експертизи стосовно даної планової діяльності не видавався.

До управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Житомирській області були надіслані заяви про порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності та землекористування з боку ТОВ «Юпіджі» та підрядної організації при будівництві АЗК з пунктом сервісного обслуговування населення, адміністративними приміщеннями, АГЗП та автомийкою за адресою: м. Житомир, проспект Незалежності, 29. В результаті здійснення державного архітектурно-будівельного контролю управлінням ДАБІ за результатами позапланової перевірки суб’єкта містобудування було складено акт № 1006/7/К15/736 від 06.12.2019 року та припис № 116/19-к від 06.12.2019 року «про зупинення підготовчих та будівельних робіт» у зв’язку з порушеннями з боку ТОВ «Коростень-МБО» (підрядника будівництва) вимог законодавства у сфері містобудування. Від отримання припису та акту підрядник – ТОВ «Коростень-МБО» – відмовився та до теперішнього часу ігнорує вимоги даного припису. 

Рішенням № 430/19-а від 18.12.2019 року головний інспектор будівельного нагляду управління Державного архітектурно-будівельної інспекції в Житомирській області Хорова Н.В. скасувала містобудівні умови та обмеження для проєктування об’єкта будівництва від 08.08.2017 року № 52/17 на об’єкт «Будівництво АЗК з пунктом сервісного обслуговування, адміністративними приміщеннями, приміщеннями АГЗП та автомийки за адресою: м. Житомир, проспект Незалежності, 29, затверджені наказом від 18.09.2019 року № 123/19 (замовник – ТОВ «ЮПІДЖІ»). 

З 19.12.2019 року ТОВ «ЮПІДЖ» та підрядник ТОВ «Коростень-МБО», незважаючи на заборону проведення будівельних робіт, відсутність дозвільних документів від органу місцевого самоврядування на пошкодження благоустрою території, яка перебуває у власності Житомирської міської ОТГ, самоправно пошкодили благоустрій території поблизу проспекту Незалежності, 29 у м. Житомирі, а саме: відмірювали силові кабелі шляхом проведення земляних робіт на асфальтованому покритті для пішоходів. За результатом таких самовільних робіт КП «Інспекція з благоустрою м. Житомира» склало протокол про дане порушення від 19.12.2019 року, при цьому особа, на яку було складено даний протокол, зазначила, що зобов’язується в найближчий час узгодити всі роботи. Але 20.12.2019 року та 21.12.2019 року підрядник – ТОВ «Коростень-МБО» продовжило порушувати благоустрій території Житомирської міської ОТГ без відповідних дозвільних документів, в результаті чого виконавчий комітет Житомирської міської ради  рішенням № 1416 від 21.12.2019 року «Про розгляд актів перевірки дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил від 18.12.2019 року» в частині 2 цього рішення вирішив: управлінню патрульної поліції в Житомирській області перевірити схеми заїзду на територію будівельного майданчика на проспекті Незалежності, 29 у м. Житомирі та, у разі відсутності належних погоджень чи здійснення руху не у відповідності до схеми, унеможливити рух будівельної техніки.

21.12.2019 року, після того, як було встановлено, що ані ТОВ «ЮПІДЖІ», ані ТОВ «Коростень-МБО», навіть не зверталися за погодженням до органу місцевого самоврядування Житомирської міської ОТГ, працівниками Житомирської міської ради були встановлені бетонні плити у місцях земель, які належать територіальній громаді міста. Незважаючи ні на що, підрядник – ТОВ «Коростень-МБО» – самоправно, без дозвільних документів зніс бетонні плити та по сьогоднішній день продовжує завдавати матеріальних збитків Житомирській міській об’єднаній територіальній громаді шляхом пошкодження асфальтного покриття проїжджої частини та тротуару для пішоходів, чим завдає такими незаконними діями загрозу життю та здоров’ю громадян та порушує їхні конституційні права.

27.12.2019 року Господарський суд Житомирської області у складі cудді Лозинської І.В. у справі № 906/1372/19, розглянувши заяву Житомирської міської ради від 26.12.2019 про забезпечення позову, ухвалив заяву Житомирської міської ради про забезпечення позову задовольнити та заборонив товариству з обмеженою відповідальністю «ЮПІДЖІ» проводити будівельні, земляні та інші роботи на земельних ділянках загального користування Житомирської міської об`єднаної територіальної громади по проспекту Незалежності, 29 у м. Житомирі. Також було винесено рішення відносно ТОВ «Коростень-МБО», де зазначалась заборона проводити будівельні, земляні та інші роботи на земельних ділянках загального користування Житомирської міської об`єднаної територіальної громади по проспекту Незалежності, 29 у м. Житомирі.

Незважаючи на припис ДАБІ про зупинення будівельних робіт та рішення Господарського суду Житомирської області, ТОВ «ЮПІДЖІ» продовжило будівництво як на своїй земельній ділянці, так і на землях Житомирської міської ОТГ.

20.12.2019 року Головним управлінням Держгеокадастру у Житомирській області було складено припис № 752-ДК/0448Пр/03/01/-19 «щодо усунення порушення вимог земельного законодавства шляхом оформлення проєкту землеустрою щодо зміни цільового призначення земельної ділянки або її частини».

Актом перевірки дотримання вимог земельного законодавства за об’єктом – земельною ділянкою Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області № 140-ДК/52/АП/09/01/-20 від 03.02.2020 року встановлено, що на час перевірки припис не виконано: про виконання припису ТОВ «ЮПІДЖІ» не повідомило управління з контролю за використанням та охорони земель Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області, порушення не усунуто, що є порушенням вимог ст. 188-5 КУпАП України.

03.02.2020 року головним управлінням Держгеокадастру у Житомирській області було складено припис № 140-ДК/0029Пр/03/01/20 про виконання припису. Одночасно з цим 03.02.2020 року управлінням Держгеокадастру у Житомирській області було надіслано повідомлення про виклик для надання пояснень з питань, пов’язаних з порушенням земельного законодавства, до ТОВ «ЮПІДЖІ».

26.03.2020 року головним управлінням Держгеокадастру у Житомирській області було надіслано клопотання до Житомирської міської ради.

Одночасно з цим розглядалась справа № 240/11107/19, в якій суддя Житомирського окружного адміністративного суду Чернова Г.В. прийняла рішення від 13.02.2020 року: визнати протиправними дії Державної архітектурно-будівельної інспекції України щодо надання товариству з обмеженою відповідальністю «ЮПІДЖІ» дозволу на виконання будівельних робіт № IУ 113192001524 від 19.07.2019 на об`єкт «Будівництво АЗК з пунктом сервісного обслуговування населення, адміністративними приміщеннями, АГЗП та автомийкою за адресою: Житомирська область, м. Житомир, проспект Незалежності, 29».

Управління ДАБІ в Житомирській області та ДАБІ України було проінформовано про нецільове використання земельної ділянки, порушення вимог містобудівної документації, відсутність оцінки впливу на довкілля та ряд інших порушень законодавства з боку ТОВ «ЮПІДЖІ», але управління ДАБІ вказувало, що в них відсутні повноваження та вони, окрім припису, нічого зробити більше не можуть.

17.02.2020 року за № 40-202-11/1308-20 ДАБІ України направила листа, в якому вказано, що на час надання відповіді управлінням вживаються заходи щодо проведення позапланової перевірки на об’єкті будівництва АЗК з пунктом сервісного обслуговування населення, адміністративними приміщеннями, АГЗП та автомийкою за адресою: Житомирська область, м. Житомир, проспект Незалежності, 29.

17.04.2020 року, оглядаючи сайт dabi.gov.ua, було виявлено, що 22.01.2020 року та 16.03.2020 року ДАБІ України відмовило ТОВ «ЮПІДЖІ» в отриманні сертифікату про готовність об’єкта АЗК з пунктом сервісного обслуговування населення, адміністративними приміщеннями, АГЗП та автомийкою за адресою: Житомирська область, м. Житомир, проспект Незалежності, 29, але недоліки, які вказані у таких відмовах, не містять інформації щодо нецільового використання землі, відсутності «Оцінки впливу на довкілля», відповідність вимогам містобудівної документації, як і не містять порушень, зазначених у приписі № 116/19-к від 06.12.2019 року «про зупинення підготовчих та будівельних робіт». Тобто, незважаючи на приписи органів виконавчої влади та своїх структурних підрозділів і суду, які не виконуються, ДАБІ України проводить перевірку об’єкта до готовності. Разом з цим на вказаному сайті міститься ще одна заява ТОВ «ЮПІДЖІ» № 4-30/1404-22 для отримання сертифікату про готовність об’єкта, але на даний час вказана заява не розглядається у зв’язку з ЗУ від 17.03.2020 року № 530-ХІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (Covid-19)».

21.04.2020 року на електронну пошту ГО «Громадська оборона» надійшла відповідь на запити від 01.04.2020 року та 13.04.2020 року, в якій управління ДАБІ в Житомирській області вказує, що посадовими особами управління із залученням представників управління Держпраці у Житомирській області та управління ДСНС України у Житомирській області проводилася позапланова перевірка щодо дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил на об’єкті будівництва за адресою: м. Житомир, проспект Незалежності, 29.

За результатами проведення перевірки на вищевказаному об’єкті встановлено, що підрядником ТОВ «Коростень-МБО» (далі – підрядник) будівельні роботи виконуються з порушенням вимог будівельних норм та затверджених проєктних рішень. Разом з тим, підрядником ведення виконавчої документації проводиться з порушенням вимог будівельних норм, стандартів і правил. 

За результатами вищевказаної перевірки складено акт перевірки від 06.12.2020 року, припис про зупинення підготовчих та будівельних робіт від 06.12.2020 року, приписи про усунення порушень вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил від 06.12.2019 року та складено протоколи про правопорушення у сфері містобудівної діяльності відносно підрядника.

Разом з тим посадовими особами управління ДАБІ у Житомирській області в період з 24.02.2020 року по 06.03.2020 року здійснювались заходи щодо виконання підрядником вимог припису про усунення порушень вимог законодавства від 06.12.2019 року на об’єкті: будівництво АЗК з пунктом сервісного обслуговування населення, адміністративними приміщеннями, АГЗП та автомийкою за адресою: Житомирська область, м. Житомир, проспект Незалежності, 29.

Але, як вказує управління ДАБІ у Житомирській області, у вищезазначений проміжок часу керівник або представник підрядника були відсутні на об’єкті будівництва, а тому здійснити перевірку неможливо. При цьому управління посилається на Постанову КМУ № 553.

14.05.2020 року, оглядаючи сайт dabi.gov.ua, було виявлено, що ТОВ «ЮПІДЖІ» отримало сертифікат про готовність об’єкта № ІУ 163201271348. 

Таким чином, документально доведено, що ТОВ «ЮПІДЖІ» незаконно збудувало та ввело в експлуатацію об’єкт підвищеної небезпеки – АЗК з пунктом сервісного обслуговування населення, адміністративними приміщеннями, АГЗП та автомийкою.

Незважаючи на всі наведені документи та факти, 14 липня суддя Житомирського окружного адміністративного суду В.А. Липа виніс рішення щодо відмови в позові до ТОВ «ЮПІДЖІ».  

Представник мешканців прилеглих до АЗС UPG будинків юрист Максим Мелешко прокоментував це рішення: «Громадська організація звернулася до суду з позовом проти порушення закону ТОВ «ЮПІДЖІ» з вимогами використовувати земельну ділянку за цільовим призначенням і припинити створювати екологічну катастрофу. В нас склалася така дуже цікава тенденція, особливо в адміністративних судах, якщо перед судовим засіданням з’являється в залі дуже багато правоохоронців в бронежилетах та шлемах, то значить, що суд вже прийняв якось рішення по справі. Всі можуть побачити відео, що власне відбувалося в суді, коли представник ТОВ «ЮПІДЖІ» не зміг щось заперечити на надані документи, також не зміг надати доказів і почав кричати до суду, що дії суду незаконні. Але певна сума коштів вирішує всі судові проблеми. Тому прийнято рішення відмовити в задовільненні позову. Ми, звісно, будемо звертатися до Апеляційного суду. Але те, що відбувалося сьогодні, жодній критиці просто не піддається». 

Далі, як то кажуть, буде…

Руслан Мороз

Читайте також:

 І знову житомиряни протестують - сьогодні відкрилася сумнозвісна АЗС UPG.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up