І знову житомиряни протестують - сьогодні відкрилася сумнозвісна АЗС UPG

І знову житомиряни протестують - сьогодні відкрилася сумнозвісна АЗС UPG

Ранок 7 липня почався з дощу, але це суттєво не вплинуло на протестувальників проти відкриття АЗС UPG за адресою м. Житомир, проспект Незалежності,29.

Крім дощу, протестувальників в перші ж хвилини невідомий чолов'яга на «Газелі» намагався обстріляти з газової зброї. Поліція на місці намагалася протидіяти порушенням громадського порядку, але не зовсім вдало. Можна сказати, поліція майже не втручалася в перебіг подій.

В соціальних мережах одразу з відео з інцидентом зі зброєю, з'явилися коментарі приблизно наступного змісту: 

Відео дня

«Протизаконна АЗС UPG на вул. Незалежності,29 відкрилась. Люди вийшли на протест та перекрили в'їзд. До речі, вчора був суд проти депутатів міськради, що лобіюють інтереси заправки, суд закрив позов без адекватних аргументів. Депутати купили суд».

«Пропозиція» від міської влади Житомира - на незаконну АЗК «UPG» приїхало пальне травити мешканців мікрорайону Міськмолзавод». 

Нагадуємо, що протистояння між мешканцями прилеглих будинків та Житомирською міськрадою закінчилося перемогою останньої сторони. Незважаючи на відсутність документів, АЗС UPG була побудована в рекордні строки, а міський голова Сергій Сухомлин робив вигляд, що він активно відстоює інтереси містян. Але згодом з'ясувалося, що і міський голова, і депутати міськради відстоювали тільки свої власні шкурні інтереси. А як ще можна пояснити витягування карток для голосування під час самого голосування на сесії міськради, ігнорування звернень, фальсифікацію юридичною службою Житомирської міськради дозвільних документів, зокрема протоколу громадських слухань. До речі, хтось з депутатів обіцяв звернутися до поліції з заявлю про фальсифікацію протоколу громадських слухань, але, мабуть, забув чи часу не вистачило. Всі зараз активно готуються до місцевих виборів в жовтні цього року. Тут вже не до обіцянок-ціцянок. Всі ловлять «птаха щастя завтрашнього дня».    

Наше видання вже неодноразово друкувало матеріали з приводу незаконного будівництва UPG. Навіть всім оскомину набила одна тільки згадка про цей сумнозвісний об’єкт як небажання чиновників міськради вирішувати питання містян. Скільки ще буде тягнутися ця історія – не може сказати ніхто. До того ж, палкого бажання швидше вирішити та забути про це, як про жахливий сон, ні в чиновників міськради, ні в самого міського голови немає зовсім. 

Нагадаємо, що в розпал новорічних свят, 2 січня, коли знову почалися сутички між забудовниками та протестувальниками, «розрулювати» ситуацію довелося очільнику області, тому що у міськраді влаштували додаткові вихідні і фактично нікого не було на робочому місці. 

А вже 20 січня 2020 року було продовжено акцію перекриття руху автотранспорту в районі готелю «Ялинка» на проспекті Миру, де разом із жителями Довжика також протестували проти розширення виробництва лакофарбових виробів. Люди повністю зневірилися і вже йдуть на радикальні міри. Тоді знову у бесіді з представниками влади протестувальники показували документи, які свідчать про порушення з боку забудовників та власників обох об’єктів, але чиновники не змогли надати будь-яку аргументовану відповідь. Все зводилося до фрази: «Ми проведемо перевірку та будемо вживати відповідні заходи».

Нагадуємо, що будівництво АЗС UPG було визнано таким, що відбувається з порушеннями, майже всіма контролюючими установами, але ще на початку будівництва представники влади також визнали, що не мають хоч будь-якого впливу на власників та забудовників згаданих об’єктів. У зв’язку зі зміною у законодавстві, з’явилася правова колізія, яка не дозволяє представникам протестувальників у подальшому брати участь у судових засіданнях. До того ж, у законодавстві зараз передбачена норма «адвокатської монополії», відповідно до якої представництво в судах мають здійснювати тільки професійні адвокати з ліцензією. Таким чином, навіть сама міська рада не може представляти себе в судовому засіданні. Для цього треба укласти договір з адвокатом з ліцензією. А в штаті юридичного департаменту є тільки юристи і жодного адвоката. Однак виявилося, що не все так жахливо. В останні дні минулого року були прийняті доповнення та зміни в законодавстві, з якими навіть не всі юристи мали час та змогу ознайомитися. Так, дійсно, є стаття 59 Конституції України, щодо якої було прийнято рішення вже Конституційним судом, в якому чітко вказується, що виключно адвокати не можуть представляти інтереси громадян. Тобто у людини повинен бути вибір юридичної фірми або захисника. 

Тоді ми отримали коментар щодо цього у Максима Мелешка, юриста, який представляє громаду мешканців будинків біля новозбудованої АЗС UPG за адресою: проспект Незалежності, 29: «В якості відповідача або позивача, що не виконує свої функції, в нас є міський голова. Саме згідно із законом, його обов'язки прописані навіть на сайті міськради, де у пункті 13 зазначено: "Міський голова здійснює представництво інтересів громадян". Чому він цього не робить? Це може пояснюватися тільки тим, що бездіяльність нашого органу місцевого самоврядування в особі мера і юридичного департаменту завдає шкоди нашому місту. Причому це завдає досить суттєву шкоду. До того ж, міська рада робить все, щоб і самій не брати участь у судових засіданнях або заздалегідь їх програти. Тобто влада відверто відмовляється представляти законні інтересі громади в суді, не надає змоги робити це іншим особам, які можуть це зробити, і свідомо зводить все до того, щоб повністю програти всі суди».

Після цього вже на офіційному вебсайті Державної архітектурно-будівельної інспекції України була розміщена інформація про отримання сертифікату № ІV 163201271348 на введення в експлуатацію АЗС UPG за адресою: м. Житомир, проспект Незалежності, 29. Це сталося, незважаючи на те, що 16 квітня 2020 року ДАБІ відмовило UPG в отриманні цього документу через відсутність низки погоджуючих документів. Але цього разу, під час карантину, ДАБІ змінило власну точку зору та надало сертифікат на введення в експлуатацію. 

І знову не без скандалу. В перший ж дощ зливова каналізація АЗС UPG виявилася непридатною до експлуатації та повністю затопила прилеглу будівлю ЕКО маркету та дитячій майданчик. Також під час карантину без будь-яких документів відкрився гіпермаркет «Епіцентр», що ще раз довело бездіяльність Житомирської міської влади.

Потім почався справжній цирк. ДАБІ закрилась від житомирян, котрі прийшли за документами 27 травня 2020 року, щоб взяти загальнодоступні документи по справі протизаконної АЗС UPG на вул. Незалежності, 29. Копії документів сертифікату про введення в експлуатацію АЗС, що є протизаконною, потрібні були житомирянам для суду, котрі стануть одними з вагомих доказів корупції в ДАБІ та незаконності АЗС UPG, а також наблизить ухвалу суду про її знесення. 

Тоді вдалося після справжнього «каламбуру» в офісі ДАБІ, купи нервів, 6 годин очікування та поліції, отримати хоч якийсь документи. В ході тристоронніх перемовин, де поліція стала посередниками, вийшло наступне. Охорона нахабно брехала, розповідаючи, що в офісі тільки вони та бухгалтера. Однак всі присутні бачили все керівництво державного органу влади протягом часу очікування. Аж через 4 години самоблокування офісу та перемовин з поліцією від ДАБІ вийшов юрист та попросив скласти звернення. Всього через півгодини нарешті винесли потрібні копії документів. Ось наскільки ж складно виявилось дістати загальнодоступні за законом документи.

Детально про ситуацію розповів голова ГО «Громадська оборона» та представник громади Максим Мелешко: «На офіційному веб-сайті Державної архітектурно-будівельної інспекції України розміщена інформація про отримання сертифікату № ІV 163201271348 на введення в експлуатацію АЗС UPG за адресою: м. Житомир, проспект Незалежності, 29. Надання сертифікату сталося, незважаючи на те, що 16 квітня 2020 року ДАБІ відмовила UPG в отриманні цього документу через відсутність низки погоджуючих документів. Але цього разу, під час карантину, ДАБІ змінила власну точку зору та надала сертифікат на введення в експлуатацію».

Вже кілька днів тому відбулося судове засідання щодо позову проти бездіяльності та протиправних дії житомирської міської ради. Але знову все зупинилося. 

Речниця ГУ Нацполіції в Житомирській області Алла Ващенко повідомила по телефону, що на даний час нацполіцією здійснюються заходи щодо попередження протиправних дії з обох сторін конфлікту.

Щодо коментаря власників АЗС UPG, то ми вже неодноразово отримували їх. За словами власників в них є всі дозвільні документи та вони в будь якому випадку будуть продовжувати свою діяльність. 

Таким чином, можна констатувати, що думка житомирської громади взагалі нікого не цікавить. А Закон взагалі - «як дишло, куди повернеш, туди й вийшло».

Сумно, але після багатьох судових засідань, визнання всіма відсутності повного комплекту дозвільних документів в забудовника, спроб підкупу місцевих мешканців та корупційних дій з боку депутатів міськради, можна констатувати, що до інтересів пересічних містян житомирської міської владі байдуже. А це дуже сумно. Тому восени, коли будуть чергові вибори, друзі, краще подумайте перед тим, як віддати за когось свій голос. І голосувати потрібно обов'язково. Інакше прийдуть законно теж самі «злодії в законі».

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (6)
  • Valentin Strupinsky

    Плакатом захищався
  • Ослівский Оликсандр

    Яка влада.
  • Смерть депутатів

    В Житомирі не має мера ні жодного депутата якій за людей,є тількі уроди які наповнюють свої кармани. Я сподіваюся що їм ці гроші вилізуть боком,в такіх уродів не повинно бути нащадків,
  • Людмила Гальченко

    Как же так можно открыто плевать на жизни людей ?? Почему бабки в приоритете ??? Это плохо закончиться для местных чиновников ..... гнев людей не остановить .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up