Шахрайство за кордоном: як не «пійматися на гачок»

Шахрайство за кордоном: як не «пійматися на гачок»

Багато житомирян їдуть на заробітки за кордон. Однак часто замість нової роботи житомирські заробітчани отримують психологічну (а нерідко й фізичну) травму.

 

Робота за кордоном, тисячі вакансій, зарплати більше 1000 доларів – хіба не цікава пропозиція? Користуючись привабливістю роботи за кордоном, шахраї вигадують сотні різних способів обману чесних людей. Перше, що кидається в очі – велика кількість фірм-посередників, які за певну платню готові знайти вам роботу, оформити документи, допомогти із зустріччю на вокзалі десь в чужій країні, але чи це все так, як вони пропонують?

На вулиці нерідко можна побачити оголошення із запрошенням на заробітки до Польщі, де обіцяють безкоштовне проживання, харчування та проїзд. Здебільшого пропонують сезонну роботу – збір ягід чи овочів, і при цьому гарантують хороший заробіток.

Потенційних емігрантів і заробітчан на пошуки кращої долі штовхають відсутність гідної роботи (також й зарплатні) вдома і більш комфортні умови життя за кордоном. А також перспектива гідного майбутнього для своїх дітей.

Відео дня

Обман в «золотих обгортках»

Понад 99% компаній, які обіцяють працевлаштування за кордоном, працюють нелегально. Про це розповідає регіональний представник Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Дмитро Ярошенко і пояснює, як легально знайти роботу в іншій країні.

«Сучасні аферисти вже не обіцяють приїжджим золоті гори, а працюють набагато вправніше й хитріше з точки зору закону. Та й простаків стало складніше знайти. Тому шахраї почали виїжджати в пошуках жертв у невеликі міста, де рівень довіри буває ще досить високий. Перш за все, варто зібрати інформацію про посередницьку компанію, до якої плануєте звертатися. Обов’язково слід проконсультуватися з юристом або представниками правоохоронних органів, що займаються цією проблемою. І в жодному разі не треба підписувати документів на незрозумілій мові, або в яких є пропущені слова чи рядки, які хтось може заповнити. Компанія з працевлаштування повинна надати необхідні документи: це має бути ліцензія на посередницьку діяльність та дві угоди, які укладаються з компанією, що знаходиться на території України та з компанією, що знаходиться на території тієї держави, куди здійснюється працевлаштування. І третій аспект – це безготівковий розрахунок. Компанії, які ведуть легальну посередницьку діяльність, надають для оплати послуг банківські реквізити, в жодному разі вони не мають права брати гроші готівкою на руки», – сказав він.

Порушення хоча б однієї з цих умов дає підстави сумніватися в легальності цього посередницького бізнесу і, відповідно, в працевлаштуванні. При цьому на сьогодні практично неможливо притягти до відповідальності тих, хто під вивіскою легального працевлаштування за кордоном ошукує людей.

Дмитро Ярошенко також наголошує, що потрібно звертати увагу на пункти угоди, у яких вказано, як виконувати роботу. Адже в угоді має бути чітко прописано коло обов’язків працівника. В іншому випадку – це може бути натяком на трудову або сексуальну експлуатацію.

Потенційні жертви

Випадки трудової експлуатації житомирян за кордоном теж мали мiсце, але їх менше. Дмитро Ярошенко пояснює це тим, що люди соромляться зізнаватися, що потрапили до рук работорговців, або бояться, адже їздили на заробітки нелегально.

Житомирянин Андрій Радько ще восени минулого року вирішив спробувати підзаробити коштів «на чужій стороні», активно почав шукати шляхи можливого виїзду за кордон для роботи. Знайомі порекомендували одну людину, яка відправляє житомирян до Польщі різноробочими. За словами чоловіка, більша частина його друзів завдяки цьому уже побували на роботах за кордоном, чим значно покращили своє матеріальне становище, й нині щиро вдячні. Для заробітку гарантувалось офіційне працевлаштування, цілком пристойні умови проживання й, звісно, висока оплата праці.

За цю, майже «благодійну послугу» посередник взяв у Андрія оплату – 30 тисяч гривень, переконавши, що на новому місці роботи вже за тиждень він заробить значно більше.

За кілька місяців він дійсно поїхав до Польщі, отримав роботу, як і обіцяли, різноробочим, але в реальності отримав мізерну оплату, роботу – ненормовану і нелегальну.

Обачність врятує

Як наголосив Дмитро Ярошенко, щоб не стати жертвою шахраїв та нелегальної роботи, спочатку потрібно відкривати не робочу, а туристичну або будь-яку іншу візу. Якщо у вас немає робочої візи, значить, це нелегальна робота з усіма «витікаючи ми» наслідками: безправ’ям, обманом, відсутністю соціальних гарантій.

«Шахраї не називають компанію, яка пропонує працевлаштування. Також має насторожувати, що вашою кваліфікацією не цікавляться або майже не цікавляться, зате пропонують дуже високу зарплатню: 2-3 тисячі євро і вище. Ніхто не буде платити трудовому мігранту як місцевому фахівцеві. Завжди вимагайте можливості зв’язатися з працедавцем, щоб він підтвердив повноваження посередника» – порадив він.

Юлія Довбня

 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up