Що цікавого буде в небі у грудні

Що цікавого буде в небі у грудні

Протягом грудня на небі можна буде спостерігати так званий коридор затемнень, який астрологи вважають дуже небезпечним періодом.

Ми вже розповідали про житомирського астронома-аматора Олександра Степерова, який має власну сторінку у фейсбуку «Телескоп на вулиці». Нещодавно Олександр розмістив допис:

«На початку сутінків залишки хмар зникли з поля зору, і яскрава "зірочка" Юпітера спокусливо засяяла на небі. Його друг і колега за статусом – Сатурн, нібито сирота, тулився до горизонту. Бажання винести телескоп надвір відбив не сильний, але дуже холодний вітерець. Тому його місце цього вечора посів бінокль на вулиці! Так, саме бінокль, причому лише із 7-кратним збідьшенням. До речі, тим, хто мріє долучитися до спостережень зоряного неба, але не може собі дозволити телескоп – найкращим виходом із ситуації стане невеликий бінокль. За великим збільшенням гнатися не варто, вистачить від 7 до 10 разів, а ось розміри вхідних лінз бажано від 40 мм і більше. Отже, перший об'єкт спостережень – сузір'я Ліри та її компанії подвійних зірок. У сузір'ї Лебідь, що розташоване поруч, крім подвійних зірок, уваги удостоївся астеризм "Вішалка" – група зірок, малюнок якої нагадує "плечики" з шафи. Наступною настала черга кульового скупчення у сузір'ї Пегас, у сусідньому сузір'ї Андромеда вдалося розглянути крихітну хмарку однойменної галактики! Далі в поле зору бінокля потрапило розсіяне скупчення "Плеяди", мініатюрний "ковшик" з 9 яскравих зірок, який вражає своїм блиском на темному небі. Коли спустився трохи нижче, в поле зору потрапило розсіяне скупчення "Гіади" із сузір'я Тельця – чудовий розсип одиночних і подвійних зірок разом із червоно-помаранчевим "оком Тельця" – Альдебараном. Удостоєні уваги і скупчення у творі Волопас і подвійне розсіяне зоряне скупчення в Персеї – дві "компанії різношерстої публіки". Наостанок свою дозу уваги отримав король сонячної системи – Юпітер. Навіть 7-кратне збільшення дозволило (хоч і не легко) розглянути його найбільші супутники, ну а розгледіти подробиці на самому "королі" в таку оптику не можна і мріяти». 

Відео дня

Окрім споглядання чудового зоряного неба, за яким із захопленням можна спостерігати годинами, ми вирішили дізнатися, що говорять фахівці в іншій галузі дослідження зірок – астрологи. Їхні ствердження також дуже цікаві.

Виявилося, що у п'ятницю, 19 листопада 2021 року, відбулося часткове місячне затемнення, а в суботу, 4 грудня, очікується повне сонячне. Інтервал між цими явищами в астрології отримав назву коридор затемнень, що вважається несприятливим і навіть небезпечним часом.

Крім того, перше небесне явище також називають «кривавим Місяцем», а друге чомусь «чорним Сонцем». Зокрема, між цими двома небесними подіями не рекомендується розпочинати нові проєкти та ухвалювати важливі рішення. 

Люди з давніх часів боялися затемнень. «Чорне Сонце» і «кривавий Місяць», за переконаннями астрологів, через характерний колір небесних тіл віщували катаклізми, втрати та голод. 

Сонячне затемнення у грудні 2021: чим особливе та як його пережити

У суботу, 4 грудня, о 09:34 за Києвом відбудеться повне сонячне затемнення – останнє затемнення 2021 року. Воно спостерігатиметься з території Антарктиди, південної Африки, південного сходу Австралії, в південних частинах Атлантичного, Індійського та Тихого океанів. Це сонячне затемнення буде останнім на осі Близнюки – Стрілець. Наступне подібне відбудеться лише у грудні 2029 року. Грудневе затемнення активізує енергію оптимістичного Стрільця, вважають астрологи. Воно означає новий початок і буде сприятливим для людей, які прагнуть творчого самовираження.

З території України побачити затемнення не вдасться. Але подібні астрономічні явища вважаються небезпечним періодом, коли рекомендується всіма силами уникати конфліктних ситуацій та тримати емоції під контролем. 

Що можна робити в сонячне затемнення 4 грудня 2021 року

До настання затемнення рекомендується підготуватися: зробити генеральне прибирання, викинути все старе й непотрібне, очистити простір, щоб позитивна енергія змін знайшла місце в оселі.

Напередодні затемнення буде корисним розвантажувальний день. Також бажано відмовитися від шкідливих звичок, оскільки в затемнення вони завдають особливої шкоди здоров'ю.

Загалом слід проявити турботу про самопочуття – більше відпочивати, висипатися, не переїдати, уникати інтенсивних фізичних навантажень, гуляти на свіжому повітрі, можна прийняти розслаблюючу ванну.

Що не можна робити під час затемнення Сонця 4 грудня

Категорично не рекомендується в період затемнення вступати в суперечки та конфлікти, щоб надалі зберегти позитив у стосунках.

Також слід всіляко уникати стресу та намагатися налаштовуватися на добрі помисли й почуття. У день затемнення потрібно бути особливо уважним на дорозі, а в разі перевтоми краще зовсім не сідати за кермо. 

Як відомо, сонячне затемнення завжди випадає на молодик. Вважається, що в дні нового Місяця не можна стригтися, розпочинати нові справи, змінювати роботу, переїжджати та робити хірургічні операції.

Нагадаємо, затемнення 4 грудня закриє так званий коридор затемнень – період між «кривавим Місяцем» та «чорним Сонцем».

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up