Олександр Степеров: «Я вірю в науку і вищі сили»

Олександр Степеров: «Я вірю в науку і вищі сили»

Зрідка, але можна у Житомирі побачити людей, які спостерігають за зірками прямо посеред вулиці. Незважаючи на шалений темп нашого життя, варто хоч інколи підняти голову та подивитися на зірки.

На майдані Корольова ми зустріли чоловіка, який захоплено дивився в чудовий телескоп. Виявилося, що це засновник сторінки у фейсбуку «Телескоп на вулиці» Олександр Степеров.

Олександр Степеров

Сам Олександр на власній сторінці розповідає про себе: «Я – астроном-аматор. Астрономія – моє хобі та джерело задоволень. Я не претендую на великі відкриття, а лише хочу побачити на власні очі все багатство нічного неба. Крім спостережень за небесними об'єктами, я постійно займаюся самоосвітою, щоб бути в курсі всіх наукових відкриттів і бути в змозі пояснити певні речі будь-кому, хто цікавиться цією тематикою. Добре, що можливостей для вдосконалення зараз повно. Мої сучасні знання дозволяють мені читати популярні лекції з астрономії для багатьох категорій слухачів, незалежно від їхньої підготовки. Радий залучити до знання астрономії всіх бажаючих!»

Звісно, що ми не могли утриматися, щоб не поспілкуватися з Олександром на наукові теми.

Відео дня

Руслан Мороз: У Житомирі давно відомо, що є любителі астрономії, які показують планети та розповідають про зоряне небо. Скільки років ви самі займаєтеся астрономією?

Олександр Степеров: Враховуючи, що це у мене хобі, останнім часом у мене змінилася трохи спрямованість захоплення. Крім того, що я сам спостерігаю за небесними тілами, я читаю лекції та намагаюся захопити цим інших. А за тривалістю я вже десь восьмий рік займаюся астрономією. Спершу спостерігав за небесними тілами за допомогою бінокля. Потім обзавівся достатньо якісним «беушним» телескопом. Згодом я набув достатньо технічних навичок, щоб проводити повноцінні спостереження за небом. Часто підходять люди, питають, чим я займаюся. Іноді просять подивитися у телескоп. Ось і сьогодні на небі видно яскраву зірку, яка насправді є планетою Юпітер, а багато хто думає, що це Полярна зірка.

Руслан Мороз: У вас чудовий телескоп. Хтось вже сьогодні підходив?

Олександр Степеров: Так, звичайно! Інколи я, виходячи подивитися на небесні об'єкти для себе, буваю біля телескопа хвилин п'ять-десять. Решту часу доводиться показувати та пояснювати.

Руслан Мороз: Дуже багато людей цікавиться?

Олександр Степеров: Більше людей приходить просто подивитися, але є ті, які дійсно цікавляться астрономією і ставлять розумні запитання, на які я, маючи зараз досить великий обсяг знань, намагаюся як можна вичерпніше відповісти. Але таких людей десять відсотків, не більше.

Руслан Мороз: А ось які саме запитання ставлять вам найчастіше? Про що взагалі питають?

Олександр Степеров: Люди, які справді цим цікавляться, ставлять іноді запитання, які для фахівців зараз на слуху, – про екзопланети. Це планети, які перебувають за межами нашої Сонячної системи. Іноді питають: а що таке чорна дірка? Іноді в процесі відповіді на прості запитання я розповідаю про те, як живуть зірки, наскільки вони різні, цікаві та які ще об'єкти на небі бувають.

Руслан Мороз: А запитували у вас, наприклад, про теорію відносності, подорожі в часі?

Олександр Степеров: Були такі випадки, коли люди досить начитані й відкриті до сприйняття наукової інформації, питають таке. Що найцікавіше, буває навіть серед дітей. Іноді такі запитання ставлять не лише школярі, а й дошкільнята. Інколи починаєш по-дитячому пояснювати у вигляді казки, а вони відкидають такі спрощені пояснення й починають спілкуватися на вищому науковому рівні. Але в основному люди середнього покоління, ті, кому зараз за 30-40 років, на жаль, здебільшого з астрономією справи не мали і тому часто взагалі не мають уявлення про влаштування Всесвіту. Для цього, звичайно, потрібний хороший телескоп. Людина, яка одного разу побачила через телескоп зірки, планети, змінює кардинально своє ставлення до астрономії.

Руслан Мороз: Зараз ви за допомогою лазерної указки показали планети, які сьогодні видно. Це планети Юпітер та Сатурн. А які взагалі планети та небесні явища можна спостерігати у цю пору року?

Олександр Степеров: Для новачків, на жаль, цікавих явищ зараз немає. А ось у серпні можна було спостерігати найкрасивіший найбільший метеорний потік – Персеїди. Найчастіше його знають як падаючі зірки. Хоча Персеїди вважаються найбільшим потоком, є ще протягом року безліч метеорних потоків, але на території міста їх спостерігати безглуздо, тому що для цього потрібне чисте небо, а у місті воно засвічується ліхтарями освітлення.

Руслан Мороз: Які найцікавіші спостереження вам вдавалося зробити?

Олександр Степеров: Зі спостережень, що найбільш запам'ятовуються, деякі пов'язані з Юпітером. Це дуже цікава планета з огляду на її нестатичність. Там постійно відбуваються якісь процеси. Юпітер досить швидко обертається навколо своєї осі. Доба там триває лише 9,5 години. На поверхні Юпітера, а він є газовою кулею, знаходиться одночасно безліч вихорів, вирує атмосфера. У районі південної півкулі Юпітера циркулює так звана червона пляма. Це великий циклон у вигляді вихрового потоку, урагану, і спостерігати за ним досить цікаво. Особливо якщо якісне небо та оптика дозволяє побачити дрібніші подробиці.

Крім того, цікаво спостерігати пересування чотирьох найбільших його супутників, так званих Галілеєвих місяців – Іо, Європа, Ганімед та Каллісто. І це лише чотири із 79 його супутників! Інтерес полягає в тому, що коли супутник проходить між спостерігачем і планетою, він, як яскрава точка, втрачається на тлі самого Юпітера, і залишається лише тінь у вигляді чорної горошини. Але коли супутник з'являється з іншого боку, тінь продовжує рухатися планетою, це досить цікаво з погляду психології – розумієш, що об'єкт перебуває у двох місцях. Іноді були такі явища, які я не зміг одразу пояснити. Так, не у Житомирі, а в іншому місті я побачив полярне сяйво, яке просто не могло бути в тому районі. Це було приблизно сім років тому. Був дуже сильний спалах на Сонці, який призвів до появи саме полярного сяйва у невластивому йому місці. Це мало вигляд смуги туману в небі.

Руслан Мороз: А чи буває, що вам ставлять цікаві питання з погляду релігії? Ну, наприклад, чи бачили ви в телескоп бога, чи є бог чи щось ще таке?

Олександр Степеров: Так, досить часто ставлять такі запитання. Буває, що такі питання ставлять люди, які, мабуть, дуже релігійні. А іноді це звучить як просто оглядове питання: а от ви вірите у такі речі? Іноді люди релігійного плану намагаються втлумачити свою правоту, переконати мене, що Творець створив все. Почасти я з ними погоджуюсь, тому що кілька років тому вийшла стаття в одному з великих журналів, в якій один із провідних американських астрофізиків сказав, що низка зоряних систем, у тому числі і наша Сонячна система, влаштована настільки правильно і продумано, що варто замислитися, чи створені вони штучно, а не є випадковим збігом у природі.

Руслан Мороз: Скажіть, будь ласка, зараз у зв'язку з коронавірусом постійно у соціальних мережах мусується поняття графена і те, що його кристалічні решітки нібито мають форму шестикутника, тобто число диявола. Насправді графен має іншу форму кристалічних решіток, але в цьому разі це неважливо. Цікаво, що бджоли теж будують стільники у вигляді шестикутника, а зоряні системи в космосі також прагнуть пористої шестикутної форми, тобто числа диявола. Виникає питання: хто створив світ: бог чи диявол?

Олександр Степеров: Ну щоб так серйозно заглиблюватись у цю тему, треба мати якісь філософські знання та вміти викласти свою думку, обґрунтувавши її. Однак спустившись від галактик до нашої Сонячної системи, побачимо, що на Сатурні, у його північному полюсі, хмари утворюють гігантський шестикутник (гексагон). Вперше це виявлено під час прольотів «Вояджера» біля Сатурна у 1980-х роках, подібне явище ніколи не спостерігалося в жодному іншому місці Сонячної системи. Шестикутник розташовується на широті 78°, і кожен його бік становить приблизно 13800 км, тобто більше діаметра Землі, і всередині нього можуть поміститися чотири Землі. Період його обертання – 10 годин 39 хвилин. Цей період збігається з періодом зміни інтенсивності радіовипромінювання, який зі свого боку прийнятий рівним періодом обертання внутрішньої частини Сатурна. А на Юпітері на південному полюсі обертаються шість вихорів навколо із сьомим у середині. На цю тему був досить цікавий документальний фільм із такими ж посиланнями: чи не створено цей світ дияволом? На це людина, яка коментувала фільм, порадила звернути увагу на звичайну сніжинку. Вона також правильної шестикутної форми. Тож заглиблюватись у містику – особиста справа кожного. Але якщо людина більш наукового складу розуму, то вона шукає наукове обґрунтування того, що бачить, а не впадає у містицизм.

Руслан Мороз: А на ваш погляд, хто створив світ?

Олександр Степеров: Іноді мене питають люди навіть не дуже релігійні, чи вірю я в бога. Взагалі релігія передбачає віру не в бога, а у вищу силу. А вже там може бути втілення цієї вищої сили у когось. У різних релігіях це викладається по-різному. Тож, замислюючись над тим, що відбувається навколо, є сенс подумати про вищу силу. До того ж мій досвід теж змушує повірити в те, що є щось або хтось, хто керує цим світом, іноді прислухаючись до наших бажань та сподівань.

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Читач77

    Вперше я побачила зорі в телескоп,коли ми  були в Карпатах.Сашко брав з собою в подорож телескоп і всі бажаючі мали змогу в нього зазирнути. Це вражаюче!!!

keyboard_arrow_up