Що спостерігати на небі в серпні: метеорний потік Персеїди, п'ять яскравих планет і дві комети для телескопа

Що спостерігати на небі в серпні: метеорний потік Персеїди, п'ять яскравих планет і дві комети для телескопа

Візитна картка серпня - метеорний потік Персеїди. Давайте розберемося, коли і як можна нарахувати більше всього «падаючих зірок» і як за ніч зловити в окуляр телескопа не тільки всі яскраві планети Сонячної системи - від Меркурія до Сатурна - але і пару-трійку комет.

Науковий сайт «N + 1» розповідає про астрономічні явища, які можна спостерігати в серпні.

Яскравий метеор потоку Персеїди

Коли мова заходить про падаючі зорі, перш за все згадують про серпень і метеорному потоці Персеїди. З 17 липня по 24 серпня Земля пролітає 100 мільйонів кілометрів по орбіті (це дві третини відстані до Сонця), і весь цей час рухається через потік частинок, залишених кометою Свіфта-Таттла.

Відео дня

Цього року пік інтенсивності метеорного потоку припаде на ніч з 11 на 12 серпня. Зенітна годинне число метеорів (ZHR), за прогнозами Міжнародної метеорної організації, може досягти 100 метеорів замість середнього значення 50-70. Плюс цього року - в тому, що ніч максимальної інтенсивності доведеться на час, близьке до останньої чверті Місяця. Тому найкращий час для спостереження метеорів - перша половина ночі, поки Місяця немає на небі. Чим далі вам при цьому вдасться виїхати від міської засвітки, тим краще. Оптичні прилади для спостережень не потрібні: адже поле зору навіть бінокля, не кажучи вже про телескоп, мізерно мало в порівнянні з областю неба, на яку варто звернути увагу.

Найдрібніші порошинки, стикаючись із Землею, залишають незабутнє враження у спостерігачів на поверхні планети. Метеори Персеїд, летячи зі швидкістю приблизно 60 кілометрів на секунду, стикаються з верхньою частиною атмосфери на висотах близько 80 кілометрів. При спостереженні в період максимуму потоку нам буде здаватися, що сліди метеорів виходять з області красивого сузір'я північної півкулі неба - сузір'я Персея. Ви знайдете його на північному сході, орієнтуючись на відоме сузір'я Кассіопея.

Спостерігаємо яскраві планети

Фото Сатурна через телескоп

П'ять планет Сонячної системи - Меркурій, Венера, Марс, Юпітер і Сатурн - відомі з глибокої давнини, їх легко знайти на небі неозброєним оком. У серпні можна побачити їх все.

Найбільш складний для спостереження Меркурій - більшу частину часу він настільки близький до Сонця, що буквально тоне в його сяйві, але на початку серпня, на світанку, в сузір'ї Близнюків на світлому небі можна побачити його червону іскорку. Потім Меркурій пройде між Сонцем і Землею (правда, не зовсім на одній лінії - на диску Сонця ми його не побачимо), щоб 1 жовтня засяяти на вечірньому небі на найбільшому кутовому відстані від Сонця.

А ось для Венери, найяскравішою планети Сонячної системи, найбільша кутова відстань від Сонця настане вже в цьому місяці. Вранці 13 серпня її можна буде спостерігати найдовше і практично на темному небі. У телескоп буде видна фаза планети.

Марс в серпні активно готується до протистояння - його блиск, вже в липні кидався нам в очі, зросте за місяць практично в два рази. Червону планету можна спостерігати на тлі зірок сузір'я Риб, в середині ночі вона піднімається над східним горизонтом. Неозброєним оком Марс виглядає як яскрава червонувато-оранжева зірка, а в телескоп впевнено розрізнити його диск.

Сатурн і Юпітер в серпні. Південно-східний обрій через годину після заходу сонця

Планети-гіганти Юпітер і Сатурн після протистояння в липні практично зупинилися в своєму русі в сузір'ї Стрільця. Для нас, спостерігачів з Північної півкулі Землі, такий стан найбільш цікавих планет гігантів - невисоко над горизонтом, в сузір'ї, де розташована зараз точка зимового сонцестояння - незручно, але ми можемо радіти, що вони її минули, і з кожним роком умови спостереження явищ в системі супутників Юпітера і кілець Сатурна будуть тільки поліпшуватися. Газові гіганти спостерігаються в серпні поруч один з одним. Юпітер неозброєним оком відрізнити від Сатурна легко - він значно яскравіший.

Мета для телескопа - комети

Фото комети NEOWISE через телескоп

Героїня минулого місяця, комета C / 2020 F3 NEOWISE, благополучно пережила зближення з Сонцем, пройшла на відстані 103 мільйонів кілометрів від Землі і зараз продовжує від нас віддалятися. Неозброєним оком її вже не побачити, але комета як і раніше прекрасна мета для візуальних спостережень в телескоп і астрофотографії. Вона переміщається по сузір'ях Волосся Вероніки, Волопаса і Діви, а це значить, що шукати на небі її потрібно невисоко над горизонтом на заході. До речі, в тому ж напрямку можна знайти ще пару щодо яскравих - для телескопа, звичайно - хвостатих странниц: C / 2019 U6 Lemmon і С / 2017 T2 PANSTARRS. Кращий час для полювання за кометами і взагалі будь-якими туманними об'єктами - середина серпня: Місяць убуває (остання чверть 12 серпня), піднімається над горизонтом пізно, а значить, не засвічує небо на початку ночі. Найтемніші ночі, звичайно, чекають нас в молодика - воно в цьому місяці 19 числа.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області 11:00 Житомирський музично-драматичний театр тимчасово йде у відпустку через брак фінансування 10:40 У Малині на пожежі загинула людина 10:22 Молодикам, які забили до смерті односельчанина на Чуднівщині, повідомили про підозру та обрали запобіжні заходи 10:00 Карколомна ДТП у Житомирі: на вулиці Параджанова кросовер зіткнувся з електроопорою 09:41 Втрати росіян: мінус 5 танків, 29 артсистем і 800 осіб 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 23 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 23 квітня: все про цей день, свята, традиції і погода у Житомирі 17:52 У Житомирі та області потрібні донори крові всіх груп з негативним резус-фактором 17:32 Оновлено штрафи за неявку до ТЦК 17:00 Помірно тепло і з дощами: погода найближчих днів 16:37 Бердичівлянин віддав шахраям більше пів мільйона гривень за неіснуюче авто 16:20 Гуманітарний Хаб "Житомир" передав Сумщині 4 тонни необхідних медикаментів загальною вартістю 12 мільйонів грн photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up