Президент дав старт технології зв’язку 5-го покоління: Стандарт 5G в Україні – нові можливості для людей

Президент дав старт технології зв’язку 5-го покоління: Стандарт 5G в Україні – нові можливості для людей

Президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про забезпечення умов для впровадження системи рухомого (мобільного) зв’язку п’ятого покоління».

Указ визначає графік, який дозволить запустити зв’язок 5-го покоління у 2020 році і включатиме план виведення частот, координацію роботи з Урядом та необхідні законодавчі ініціативи Верховної Ради.

Глава держави нагадав, що у 2014 році в Україні не було навіть стандарту 3G, а перший Указ Президента про запровадження зв’язку 3-го покоління був виданий в липні 2014 року.

«Ми намагалися подолати відставання, яке мала Україна, від провідних країн світу», – наголосив Президент. При цьому він згадав, що вже в липні 2015 року був підписаний Указ про впровадження цифрового стандарту 4-го покоління.

Відео дня

«Сьогодні вже і зв’язком 3G, і 4G нікого не здивуєш. Вони працюють по усій країні», – сказав Президент та наголосив, що Україна це зробила за 5 років, в той час, коли в більшості інших країн це потребувало більше десяти років.

«Ми наздогнали те відставання, яке Україна мала в 2014 році. Вдалося залучити до державного бюджету значні кошти. Мільярди гривень. Щодо 4-го покоління – це було 8 млрд, щодо 3-го покоління – сума перевищувала 9 млрд грн. І 36 млрд грн. інвестицій надійшли в економіку України», – повідомив Глава держави. При цьому він відзначив, що «організація конкурсів по розподілу частот 3-го та 4-го покоління була зразком некорупційності, відкритості, доступності, що було відзначено усіма інвесторами».

«Сьогодні, у всесвітній День радіозв’язку, який відзначається ООН, ми маємо історичну подію. Розуміючи, що зв’язок 5-го покоління у 2020 році запрацює в більшості країн Європейського Союзу. І вже зараз працює в США та Китаї, ми не збираємося пасти задніх», – зазначив Президент.

«Запровадження 5-го покоління зв’язку дозволить людям отримати абсолютно нові послуги, зокрема інтерактивне телебачення, електронне урядування, підвищення якості менеджменту, абсолютно нові умови роботи ІТ-сектору в Україні», – наголосив Петро Порошенко.

В свою чергу, присутній на підписанні Перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів подякував Президенту за послідовну, відповідальну і прозору роботу в галузі IT. Він висловив переконання, що підписанням Указу Глава держави підтвердив той шлях, який починався кілька років тому.

«Пройшло всього чотири роки. «Цифра» стала незворотною. Цифрова економіка стала буденною і ми доходимо до програми сільського Інтернету і шкіл, і в цілому, які дозволяють на сьогоднішній день гарантувати якість послуг, обмін, швидкість інформації. Хочу сказати, що сьогодні ми маємо великий крок у майбутнє. Майбутнє росту економіки, майбутнє європейського розвитку нашої IT-індустрії», – сказав Перший віце-прем’єр-міністр.

Колишній Заступник Глави АПУ Дмитро Шимків також подякував Главі держави за системне стратегічне бачення і розуміння того, куди має рухатися країна, як розвиватися.

«Дуже небагато політиків розуміють, що таке високі технології. Ви підтримували високі технології з першого дня президентства, маючи досить складні умови в самій Адміністрації, складні умови на фронті – агресія, ми мали складні умови в економіці… І незважаючи на це ми впроваджували сучасні технології», – сказав він.

За словами Дмитра Шимківа саме завдяки Петру Порошенку та запровадженню за його підтримки конкурсів у 2016 році, Інтернет високої якості став доступний великій кількості населення.

«Громадяни отримали доступ до сучасних технологій. Я як людина дотична до цього, можу сказати, що без Вашої участі цього б не відбулося. Ми знаємо як Ви особисто просували високі технології в країні. І це повинно продовжитися, тому що країна повинна бути першою серед високих технологій», – сказав Дмитро Шимків.

Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації Олександр Животовський зазначив, що без безпосередньої уваги Президента реалізації проектів не відбулося б. Він також подякував Уряду за співпрацю у впровадженні 3G і 4G зв’язку.

«Це приклад того, що для того, щоб робити великі речі потрібна кооперація між всіма гілками влади», – сказав він.

«Я вважаю, що за останні п’ять років ми поставили досить високу планку і я вважаю, що країна за ці п’ять років вперше побачила, що радіочастотний спектр коштує великих грошей. Думаю, що вже ніколи не повернуться часи, коли частоти роздавалися якось незрозуміло. І як Ви сказали, 5G має відбутися наступного року, наразі з іншими країнами світу і щоб ніколи Україна не пасла задніх у розвитку нових технологій», – додав він.

Президент подякував Уряду та національному регулятору за ефективну та скоординовану роботу з підготовки запровадження зв’язку 5-го покоління в Україні. Глава держави наголосив на важливості запровадження новітньої інформаційної технології – стандарту зв’язку 5G для сільської та телемедицини, розвитку нової української школи та інтерактивного навчання, доступу до найкращих практик світової освіти, можливості забезпечувати безпеку людей та розвитку нових ЗМІ. При цьому він зазначив, що український ІТ-сектор з запуском цього зв’язку отримає величезні перспективи для зростання.

«Стандарт 5G – нові можливості для людей, для ІТ-сектору, для Уряду, нові надходження до бюджету, нові інвестиції в Україну. Саме головне – Україна вже точно не пасе задніх. І це головна зміна, яка відбулася за останні п’ять років. Україна є серед лідерів. І ми маємо зробити усе необхідне, щоб у 2020 році в Україні стандарт 5G працював», – сказав Глава держави.

«Я вірю Україна досягне цього. Я вітаю те, що було зроблено за п’ять років і дякую кожному, хто долучився до цього, хто вірив, хто працював на перемогу», -підсумував Президент.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (4)
  • Настя Терещенко

    в других странах его запрещают, а у нас норм )) . ну давайте как в микроволновке жить будем )
  • Alex Russ

    А в Житомирі вже 4 покоління є?

    Alex Russ reply Alex Russ

    Татьяна Дорошенко не знаю з якого місяця, але у мене 3g

    Anya Rem reply Alex Russ

    Alex Russ вже давно на 4G
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:19 У лісосмузі біля Радомишля знайшли сім боєприпасів часів минулих війн 12:00 Оновлюйте дані в ТЦК уже сьогодні 11:41 Житомирська обласна філармонія запрошує: афіша травня 11:21 У Бердичеві нетверезий чоловік на зупинці кинув піротехнічний засіб - пролунав вибух photo_camera Від читача 16:43 Проєкт "БРАМА" об'єднує громадян державного та приватного сектору 11:00 На автошляхах області тривають поточні ремонти 10:39 27-річний житомирянин організував шахрайський «бізнес» на сортуванні олівців 10:20 Житомирське «Полісся» перемогло полтавську «Ворсклу» з рахунком 1:0 10:00 Прокуратура Житомирщини відстояла в апеляції реальне покарання коростенцю – 5 років в’язниці за глорифікацію ворога 09:40 ЗСУ ліквідували 1250 окупантів - дані на 30 квітня 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 30 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 30 квітня: все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити і погода у Житомирі 17:56 Медичний висновок для тих, хто хоче взяти дитину в сім’ю, стане цифровим, а сам медогляд оптимізується - Мінсоцполітики 17:23 У Житомирі під час весняного загальноміського прибирання вивезено 866 м3 сміття, було залучено 288 працівників комунальних підприємств 17:00 Житомир попрощався із двома Захисниками - Олександром Рудюком і Дмитром Пінчуком 16:41 Найближчими днями у Житомирі потепліє до +25, очікується висока пожежна небезпека 16:20 Чемпіоном України з триатлону на суперспринтерській дистанції став представник Житомирської школи вищої майстерності Ілля Гончарук 16:05 Найкращі виробники міжкімнатних дверей в Україні (Новини компаній) 16:00 Виконком Житомирської міськради закупить на фронт 15 комплектів супутникового звʼязку і 50 дронів 15:40 17-річний житомирянин поїхав на роботу у Дніпро, а 17-річна дівчина з Радомишля гостювала у подруги - ювенальні поліцейські за тиждень повернули додому 16 дітей
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up