Попіл у повітрі – екологічна катастрофа в районі паперової фабрики

Попіл у повітрі – екологічна катастрофа в районі паперової фабрики

Сажа, попіл та бруд у повітрі та воді – це досить звичні речі для жителів району паперової фабрики, або, як кажуть у Житомирі, «Бумажки».

Мабуть, якесь прокляття вирує над цим районом. Проблеми з транспортним сполученням давно непокоять жителів, але до цього додалась більш серйозна – екологічна катастрофа.

Вже більше року жителі району паперової фабрики порушують усіма можливими силами питання катастрофічного стану навколишнього середовища. Справа в тому, що цей спальний район розміщений у промисловій зоні, де поблизу працює багато різних підприємств. Найближче розташований Житомирський картонний комбінат. Його керівник вже більше 13 років має конфлікт з місцевими жителями.

Почалося все ще у 2005 році, коли комбінат почав у великих кількостях відкачувати воду з Селецького озера. На протести та заперечення людей керівник не реагував. За три роки боротьби місцевим жителям вдалося відстояти свою точку зору і припинити варварське відкачування води. До кримінальної відповідальності був притягнутий головний технолог. У той же період почався скандал з приводу приміщення дитячого садка, яке директор комбінату захотів «віджати», а дітей відправити куди подалі, хоча дитсадок будувався саме для діточок всього району. 7 років йшли суди, і в підсумку було доведено, що ніякого стосунку до приміщення дитячого садочка Житомирський картонний комбінат не має.

Відео дня

На окрему увагу заслуговує стан санітарної лісової зони (маркування С6 в генеральному плані міста), в якій картонний комбінат знищив більше двох гектарів лісу без документів з метою розширення виробничих потужностей.

З цього питання порушено кримінальну справу за фактом самоправства ще у 2017 році. Керівництвом картонного комбінату було куплено два акти на землю, які були підроблені в далекому 2010-му році головою Станишівської селищної ради. І просто на підставі цих двох папірців було вирізано 40 соток лісу та вибудувалася капітальна споруда з фундаментом. Хоча в актах земля за цільовим призначенням спрямована під садівництво. А за більш ранніми документами – це територія лісництва, і вона має залишатися такою до цього часу. За фактом корупційної схеми приватизації відкрито 2 кримінальні провадження.

Викиди в атмосферу відбуваються безконтрольно і без фільтрів, очисних споруд для води також немає (відпрацьована вода після вторинної переробки картону не очищується, та вся гидота йде на очисні споруди водоканалу, які не в змозі належним чином впоратися з їх кількістю). Більше одного гектара займає звалище полімерних відходів, в яких за десятиліття розвелося багато різних бактерій та інших організмів. Це пряме порушення норм зберігання таких відходів. Всі «організми» з дощем йдуть у ґрунт, а в декількох метрах поруч озеро Селецьке, де люблять купатися багато житомирян.

Жителі району неодноразово зверталися в усі можливі інстанції, порушували питання в цілому по району і в тому числі на вулицях Івана Гонти, Промисловій. Міські чиновники для заспокоєння людей організовували численні засідання робочих груп. Але в результаті думку жителів часто не було почуто, в протоколи зустрічей не внесено багато різних питань, а потім засідання зовсім припинили нібито через територіальну приналежність.

Справа в тому, що район паперової фабрики межує з територією Станишівської ОТГ, а це вже юрисдикція обласної адміністрації. На численні вимоги людей губернатор організовував кілька зустрічей виключно із земельних питань і за фактом незаконної приватизації лісу. Але питання навколишнього середовища навіть не обговорюється. Заступник губернатора Олексій Ясюнецький ігнорує важливість таких зборів, коли в одному місці і часі зустрічаються фахівці з усіх контролюючих органів, місцеві жителі і під протокол прописується вся проблематика і варіанти вирішення.

В результаті сьогодні маса проблем в районі «Бумажки» залишається без належної уваги як з боку міської влади, так і обласних керманичів. Їм невигідно збирати всіх в одному місці, оскільки таким чином складно маніпулювати думками людей. Тому всі ініціативи зі створення платформ для комунікації людей і чиновників не реалізуються.

Окремої уваги заслуговує юридичний механізм під назвою «Громадська рада». Згідно з постановою № 996 Кабінету Міністрів України, місцева влада зобов'язана організувати її роботу на належному рівні. Механізм нагадує ті робочі групи, про які постійно говорять жителі району паперової фабрики і не тільки. Він міг би слугувати варіантом вирішення проблем, коли люди спільно з відповідальними чиновниками вирішують конкретні проблеми. Але, на жаль, чиновникам нецікавий такий варіант, адже тоді всі будуть знати оперативно, що реально відбувається в нашому місті, – важко буде робити «сірі справи», лобіювати інтереси за гроші. А головне – приховувати катастрофу з навколишнім середовищем!

Питанням довкілля в місті майже ніхто не займається, якщо не враховувати КП «Інспекція з благоустрою міста Житомир», працівники якого люблять розповідати про обмеженість своїх повноважень і часто розписуються у своїй безпорадності. А тим часом люди в різних районах міста скаржаться на масові забруднення навколишнього середовища і повільно втрачають здоров'я.

Мешканка «Бумажки» Ольга розповідає:

– Дуже часто я гуляю біля картонного комбінату в нашому сквері з маленькою дитиною і неодноразово помічала, як ця вся сажа з боку комбінату летить на коляску. Я уявляю, чим ми дихаємо, і не хочу думати, чим дихає моя дитина. Цей район я люблю, і хотілося б жити тут надалі. Дуже хотілося, щоб більше людей помічали цю проблему!

За коментарем ми також звернулись до керівництва Житомирського картонного комбінату. Ось що повідомив редакції «20 хвилин» заступник директора з питань колективно-соціальної відповідальності Ярослав Павловський:

– Комбінат працює на вторинній сировині. Він переробляє макулатуру. Там немає первинної деревини і немає нічого токсичного. Наші фахівці навіть підрахували (може, це трохи популістські розрахунки), що наш комбінат за місяць рятує до 30 гектарів лісу. Ми використовуємо сучасні технології; якщо пояснювати примітивною мовою, то ми замочуємо старий папір, потім під пресом пропарюємо його і виготовляємо картон. Тому при виробленні картону немає ніяких токсичних хімікатів. Всі викиди в атмосферу в нас контролюються управлінням екології, та, за останніми замірами, вони навіть близько не наближаються до критичних показників, які існують для таких виробництв. Тобто негативних викидів немає, тому що, ще раз нагадую, ми переробляємо вторинну сировину – макулатуру.

Що стосується того, що люди помічають якісь викиди з труби, то комбінат взяв курс на модернізацію виробництва. Однією зі складових є поступова відмова від газу. На сьогоднішній момент комбінат вже на 50% не залежить від газу, і скоро цей показник наблизиться до 70%. Ми поставили суперсучасні німецькі котли, які переробляють вторинні деревні продукти, тобто котли працюють на деревній трісці. Те, що спостерігають жителі, це продукти горіння тріски. Це й близько не порівняти з горінням вугілля або інших шкідливих джерел енергії. Деякі люди через необізнаність стверджують, що в котел кидають старі шини, нібито для кращого горіння. Це повна маячня. Котел коштує декілька мільйонів євро, тому щось кидати туди ніхто не буде. Вони працюють тільки на деревній трісці. Ми намагаємося пояснювати людям нашу позицію, зустрічаємося з жителями району. Зараз ми отримали запит від депутата міськради і готуємо на нього відповідь. Швидше за все, найближчим часом ми запросимо на комбінат і депутатів, і представників громадськості, жителів району та покажемо і розповімо, як працює комбінат, проведемо в котельню, покажемо, що ми спалюємо, що відбувається в результаті переробки. Тобто проведемо невеликий лікбез. Ми сподіваємося, що це вирішить ситуацію навколо комбінату.

Наше життя – в наших руках. Проблем у місті дуже багато, як і в області загалом. Краще б вже чиновникам трохи подумати про інших, а не тільки про себе, адже на Житомирщині дійсно катастрофа з довкіллям! Ініціативна група буде продовжувати наполягати на створенні Громадської ради в обласній адміністрації, і так само по місту. Терміново потрібні механізми комунікації людей і чиновників. Проблем накопичилося дуже багато, і в пріоритеті повинні бути інтереси та здоров`я містян, а не окремої групи людей.

Нагадаємо, "20 хвилин" уже неодноразово писали про екологічну катастрофу в районі паперової фабрики.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up